Kıymetli okurlarım. Birçok insanı hem kişisel hem de çevresel olarak rahatsız eden bu durum hakkında sizlere güncel tıbbi bilgileri aktarmaya çalışacağım. Ağız kokusu öyle hafife alınacak gibi bir durum değildir. Medya, bazı zamanlar tedavisi olduğu halde ağız ve vücut kokularını tedavi etmekten imtina etmenin mahkemelerde boşanma sebebi olarak değerlendirildiğini bizlere aktarmaktadır.
Ağız kokusunun çoğunlukla nedeni ağız hijyeni kaynaklıdır. Ağız içindeki mantar enfeksiyonları, diş çürükleri, sinüsit, farenjit, üst solunum yollarının hastalıkları, bademcik enfeksiyonları, burun ve burun eti hastalıkları, diş eti hastalıkları (kalıcı koku yapar), mide ve bağırsak sistem hastalıkları, açlık, alkol kullanımı, böbrek hastalıkları (üre kokusu), şeker hastalığı, karaciğerin ağır hastalıkları, sigara ve tütün kullanımı başlıca ağız kokusu yapan nedenlerdendir. Özellikle diş eti kaynaklı ağız kokularında erken tedavi gereklidir. Aksi halde ilerleyen iltihabi süreç dişleri ve çene kemiğini etkileyerek sıkıntılı durumlara yol açabilir.
ABD Diş Hekimleri Birliği yetişkinlerin zaman zaman yarısında ağız kokusu görülebildiğini belirtmektedir. Ağız kokusunun tedavi edilmesi için son zamanlarda probiyotiklerden destek alınmaya başlanmıştır. ABD Ohio Eyalet Üniversitesi Diş Hekimliği’nden bazı öğretim görevlilerine göre ağız içindeki kötü mikroplara karşı savaşçı iyi mikroorganizmaların verilmesi ve bunların o bölgelerde hâkim olması ağız kokusunu önleyebilmektedir. Bu fikri bugüne kadar yapılan 130 çalışmayı değerlendirerek öne süren çalışmacılar özellikle bazı gıdaların bu konuda etkin olduğunu belirtmektedirler. Ancak bu etkinlik uzun süre kalmamakta, geçici olmaktadır. Bunun niçin böyle olduğuna dair çalışmalar devam etmektedir.
Ağız hijyenini düzeltebilmek için ilk alınması gerekli gıdaların yoğurt ve ekşi maya olduğu belirtilmektedir. Zamanla probiyotik ağırlıklı beslenmeye geçmek daha da etkili olacaktır. Zaten probiyotikli gıdaları tüketilmesi genel olarak vücut için de yararlıdır. Bağışıklık siteminin güçlü olması bizleri birçok enfeksiyon etkenine karşı daha güçlü kılmaktadır. Probiyotik ağırlıklı gıda almayanlar için ise mutlaka takviyeler halinde bu faydalı mikroorganizmaların alınması önerilmektedir.
Ağız kokusu buraya kadar yapılanlar ile önlenemiyorsa o zaman bir diş hekimi ve aile hekimi tarafından ilk tedavi uygulanmalıdır.
SOLEUS KASI
Son zamanlarda hem basında hem de sosyal medyada bu kas çok konuşulmaktadır. Soleus kası ayak bileğimizin üstünde, bacak kısmımızdaki 2 kemiğimiz arasında yer alır. Yavaş kasılan bir kastır. Ayak ve ayak bileğimizin oluşturduğu açıyı arttırır (oturduğunuz yerde ayak uçlarına basıp ayak topuğunuzu yukarı kaldırmanızı bu kas sağlar). Ayak bileği hareketlerini sağlar. Koşma ve yürümeye destek olur. Özellikle sosyal medyada son zamanlarda oturduğunuz yerden bu kası çalıştırarak yağlarınızı yakabileceğinize dair haberler var. Haberin temel kaynağı ise ABD Houston Üniversitesi’nden Prof Dr Marc Hamilton. 20 yıldır bu kası inceleyen bilim insanı bunun farklı bir kas olduğunu ve çalışırken kaslardaki depo şekere dokunmayıp sadece direkt olarak kan şekeri ve yağları yaktığını buldu. Bunu yaparken kişi oturur. Ayak uçları yerde iken her 2 topuğunu yukarı kaldırıp indirir ve bu kasın kasılmasını sağlar. Belirli aralıklar ile yapılan bu hareket özellikle bacak arkasında kasılma ile hissedilir.
Kıymetli okurlarım. Bu konuda yıılarca obez hastaları takip ve tedavi eden bir hekim olarak şunları söylemem gereklidir. Fizikte enerjinin tanımı kuvvet ile yolun çarpımıdır. Siz kaslarınızı çalıştırıp bunlara bir yol aldırdığınız zaman yağ olarak depo ettiğiniz enerjinizi bu formül gereği harcamış olusunuz. Marc Hamilton sonuçta oturduğunuz yerden yağ yakabilmenize bilimsel temelli bir açıklama getirmektedir. Ancak yağ yakmak için kalp ve solunumun hızının iyi bir düzeye çıkması (Kardiyo) yıllardır bilinen yukarıda yazdığım formüle uygun düşen bir egzersiz temelidir. Bu nedenle sadece soleus kasımı çalıştırarak zayıflarım düşüncesi benim bütün bildiklerime ters düşmektedir. Eleştiri ve yorum en doğal hakkınızdır. Saygılarımla.