Olay Gazetesi Bursa

2018 yılının son bilgileri

Kıymetli okurlarım, sık aralıklarla yurtdışı basınında çıkan sağlık konulu yazıları ve literatürdeki tıbbi makaleleri takip ederek sizlere en güncel bilgiler ile yararlı olmaya çalışıyorum. Geri dönüşlerden aldığım hazzı anlatmam mümkün değil. Bir kişinin bile yarasına derman olmak ömrünü insan sağlığına adamış bir hekim için tarif edilmez bir mutluluk.  HİNDİSTANCEVİZİ SİRKESİ  Güneydoğu Asya ve Hindistan mutfağından […]

Kıymetli okurlarım, sık aralıklarla yurtdışı basınında çıkan sağlık konulu yazıları ve literatürdeki tıbbi makaleleri takip ederek sizlere en güncel bilgiler ile yararlı olmaya çalışıyorum. Geri dönüşlerden aldığım hazzı anlatmam mümkün değil. Bir kişinin bile yarasına derman olmak ömrünü insan sağlığına adamış bir hekim için tarif edilmez bir mutluluk.
 

HİNDİSTANCEVİZİ SİRKESİ
 

Güneydoğu Asya ve Hindistan mutfağından batıya çabucak yayılmış bir gıda maddesidir. Hindistancevizi ağacının çiçeklerinin özsuyundan yapılır. 8-12 ay boyunca fermente olması beklenir ve ondan sonra kullanılır. Bulanık, bulutsu bir görünüme ve elma sirkesinden daha yumuşak bir tada sahiptir. Probiyotik, polifenoller ve besleyici birtakım maddeler açısından zengindir. C vitamini, B grubu vitaminler, potasyum, demir, boron (kemik ve cinsel sağlıkta önemli bir mineral), bakır, magnezyum ve fosfor açısından zengindir.

Şeker hastaları için çok yararlı etkileri bulunan bu sirke özellikle karbonhidrattan zengin bir beslenme sonrası kan şekeri artış hızını düşürmektedir. İnsülin hassasiyetini de artırmaktadır ve bu iki özelliğini doğrulayan yedi ciddi çalışma mevcuttur. Açlık duygusunu baskılayıcı özelliği nedeni ile obezite tedavisinde de hindistancevizi sirkesinin önemli bir yeri vardır. Günde 30 mililitre (2 yemek kaşığı) kullanımı ile tek başına 12 haftada 2 kiloya yakın kilo kaybı yaptığı çalışmalarla gösterilmiştir.

Günde 2 yemek kaşığı kullanımı içerdiği polifenoller ve potasyum gibi maddelerin etkisi ile kalp damar sağlığına da olumlu etkiler gösterir. Bu sirke tehlikeli kabul edilen kan yağları olan trigliseritleri de düşürmektedir. Bunun dışında bağışıklık sistemi üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle hem üst solunum yollarında hem de kadınların genital yollarındaki enfeksiyonların tedavisinde çok etkilidir.
 

PANCAR ŞEKERİ Mİ BAMBU KAMIŞI ŞEKERİ Mİ ?
 

21 Aralık 2018 kaynaklı bir makale bu 2 farklı kaynaktan elde edilen şekeri karşılaştırmış. Öncelikle pek çok televizyon programında da anlattım. Şekerpancarını yediğinizde kilo verirken, aynı pancarın içindeki şekeri rafine edip yediğinizde kilo alıyorsunuz (halen her şeyi kaloriye dayandıranlara ithaf olunur).

Her iki şeker türü de besleyicilik ve metabolik işleyiş adına hemen hemen aynı etkilere sahiptir. Yani her ikisi de belli miktarlardan sonra obeziteye, kalp damar sitemi hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına ve diyabete yol açabilir. Aradaki en önemli fark elde edilirken kullanılan yöntemler ve hafif tat değişikliklerinden ibarettir. Ufak tefek miktar farklılıkları olsa da ABD Kalp birliği kadınlar için 6, erkekler için günlük 9 çay kaşığı şekerden fazlasını önermiyorlar. 1 çay kaşığı şekeri 4 gram olarak düşündüğünüzde bu 24 ve 36 gram şekerden ibaret olmaktadır.

Aynı çalışma ABD’de pancarların % 95’inin genetiği ile oynanmış olmasından dolayı insanların yavaş yavaş bambu şekerine yöneldiklerini de yazmakta. Genetik yapısı ile oynanması bir ürünün daha dayanıklı olmasını sağlamaya yarasa da bu çalışma antibiyotik direnci, gıda alerjileri, sağlıkla ilgili başka sorunların genetiği ile oynanmış gıdalar ile gelişebileceğini belirtmekte.

Bu vatanın insanları Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda ayağındaki tek çarığını askerine veren ve mutluluğu sonuna kadar hak eden insanlardır. 2019  Yılı vatanıma, vatanım için çalışanlara, tüm milletime mutluluklar getirsin.