Örnek bir hasta,
22 yaşında bir üniversite öğrencisi, bu yaşına kadar hiçbir şikâyeti olmamış. Ailesinde ve 1.derecede akrabalarında da önemli bir hastalığı yokmuş.
Son zamanlarda yürüme güçlüğü çekmeye başlamış.
Bu yürüme güçlüğü nedeniyle doktora gitmiş. Çekilen kalça filminde, her iki kalça kemiğinde kırıklık tespit edilmiş. İlk planda doktor, çarpma, düşme vb düşünmüş. Hastaya sorduğunda hasta, kesinlikle ne düşme, ne çarpma vb gibi herhangi bir olumsuzluk olmadığını ifade etmiş.
Yapılan tetkiklerde; Kanda üre ve kreatin gibi böbreklerin fonksiyonunu (görevlerini) gösteren değerlerde yükseklik tespit etmiş. Nefroloji uzmanına(böbrek hastalıklar uzmanı) sevk etmeyi uygun görmüş.
Yapılan ileri tetkiklerde, böbreklerin çalışmadığı ve son dönem böbrek yetmezliğinde olduğu teşhisi konulmuş.
Önemli sorun:
Böbrekte kalıcı hasar oluştuktan sonra kesin tedavisi yoktur. Hasta önce diyaliz veya nakil olur. Hastada diyalize girdikten sonra uygun bir zamanda annesinden aldığı böbrekle nakil oldu.
Kemiklerde kırık sebebine gelince; herhangi bir belirti vermeden hasarlanan böbrek, kalsiyumu kaybeder. Kemiklerin en önemli yapıtaşı olan kalsiyum böbrekler tarafında kaybedilince, kemikler zayıflar kırılmaya kadar gider. Bu vakamızda olduğu gibi.
Sonuç: Böbreklerimizin vücudumuzda önemli görevleri olduğu bilinmelidir.
-Kemiklerde sağlamlık
-Vücutta eksilen kanı yerine koymak
-Zararlı maddeleri dışarı atmak
-Vücut sıvısını dengede tutmak gibi önemli görevleri vardır. Ne yazık ki bozulma sırasında belirti vermez. Tam bozulunca da vücutta kalıcı hasarlar meydana gelir.
Kendinizi ve böbreklerinizi ihmal etmeyin.