Olay Gazetesi Bursa

Vaka(hasta)-13

34 yaşında bayan hasta,  daha önce herhangi bir şikâyeti yokken, ayak bileklerinde hafif şişlik(ödem) gelişmiş. Hasta orta düzeyde kilolu olduğu için ayak bileklerindeki  şişlik,  kiloya bağlı olduğunu düşünerek pek önemsememiş. Hastanın kardeşi diyaliz hastası ve annesi böbrek yetmezliğinde vefat etmiş olduğunu öğrendik. Kilo,  başlı başına bir hastalık olduğu için birçok hastalığa da neden olur. Bu […]

34 yaşında bayan hasta,  daha önce herhangi bir şikâyeti yokken, ayak bileklerinde hafif şişlik(ödem) gelişmiş. Hasta orta düzeyde kilolu olduğu için ayak bileklerindeki  şişlik,  kiloya bağlı olduğunu düşünerek pek önemsememiş. Hastanın kardeşi diyaliz hastası ve annesi böbrek yetmezliğinde vefat etmiş olduğunu öğrendik.

Kilo,  başlı başına bir hastalık olduğu için birçok hastalığa da neden olur. Bu nedenle bir kişinin sağlıklı yaşaya bilmesi için mutlak kilosuna dikkat etmelidir. Obezitede(fazla kiloda) uzak durmalıdır.

Yapılan tetkiklerde hastamızın böbrekleri protein attığını saptadık. Şişlik şikâyetinde hastanın protein atılımına bağlı olduğunu ve kiloda olmadığını tespit ettik.

Bur da en önemli konu hastanın yakınlarının böbrek hastası olduğunu, böbrek hastalığında  genetik yatkınlık gösterdiğini bilmemizdir.

Özelikle  aşağıdaki hastalıkları olanlarda:

-Diyabet

-Hipertansiyon

-Genetik

-Sıklıkla ağrı kesici ilaç kullananlarda

-Sıklıkla böbrek taşı düşürenlerde

-İltihabi romatizma hastalığı  olanlar da sıklıkla böbreklerini kontrol etmelidir.

Sonuç:

Her sağlıklı kişi hiçbir şikâyeti olmasa bile her 6 ayda bir böbreklerini kontrol etmelidir.

Yukarıda saydığımız hastalığı olanlarda ise hem çok dikkat etmelidir  hem de kontroleri sık sık yapmalıdır. Yaklaşık bu da her 3 ayda bir olmalıdır.