Olay Gazetesi Bursa

Vaka (hasta)

41 Yaşında Bayan hasta Mesleği: Turizmci Şikâyeti: Halsizlik, göğüs yanması. Hikâyesi: 4 yıl önce fazla kilo nedeniyle mide ameliyatı olmuş  ve belirgin düzeyde kilo vermiş. Daha sonra sol göğsünde (sol memesinde) bir kitle tespit edilmiş ve kanser teşhisi konulunca ameliyat olmuş. Kemoterapi, radyoterapi vb ilaçlarını almış. Hasta rahatlamış. Hasta bize başvurduğunda şikâyetlerini incelemeye başladık. Yaptığımız […]

41 Yaşında

Bayan hasta

Mesleği: Turizmci

Şikâyeti: Halsizlik, göğüs yanması.

Hikâyesi:

4 yıl önce fazla kilo nedeniyle mide ameliyatı olmuş  ve belirgin düzeyde kilo vermiş. Daha sonra sol göğsünde (sol memesinde) bir kitle tespit edilmiş ve kanser teşhisi konulunca ameliyat olmuş. Kemoterapi, radyoterapi vb ilaçlarını almış. Hasta rahatlamış. Hasta bize başvurduğunda şikâyetlerini incelemeye başladık.

Yaptığımız muayene ve tetkiklerinde gördüğümüz hasta kilolu ve beraberinde kalbi zayıf çalışıyor. Laboratuvarda hipotiroidi (tiroid bezinin tembel çalışması veya yavaş çalışması) tespit ettik. Tedavisini başladık ve göğüs ağrısı için iki hastalıktan şüphelendik. Göğüs ağrısı ile gelen hastalarda gözlemlenen en sık ve en önemli iki hastalıktan:

-Birincisi kalp-damar hastalığı

-İkincisi reflüdür.

Tabii ki göğüs ağrısı yapan daha başka nedenler vardır ama en önemlisi ve en sık rastlananı bu iki hastalıktır. Hasta kalp açısından değerlendirildi önemli bir  hastalık tespit edilmedi. Endoskopi yapıldı hastada reflü tespit edildi ve tedavisi başlanıldı.

Hastayı değerlendirdiğimizde:

Hasta fazla kilo nedeni ile mide ameliyatı olmuş ve 3-4 yıl içinde aynı kiloya gelmiş. Hastanın ameliyatı ve kilo nedeni ile reflü de geliştiğini düşündük. Daha önceki yazılarımda bahsettim. Kilolu bir kişinin yapacağı en önemli iki tedavi:

-Diyetine dikkat etmek

-İkincisi sporunu yapmak.

Bu iki önemli değişikliği yapmadan defalarca mide ameliyatı olunsa da yine kilo alınır. Bir hasta ilk ay veya yıllarda belirgin kilo verir daha sonra kendine dikkat etmezse kalan mide tekrar genişler ve kilo almaya başlar. Bizim hastada olduğu gibi.

Eğer bir hasta diyetine dikkat etse ve sporunu yapsa ameliyata gerek kalmaz. Her şeyin riski olduğu gibi ameliyatların da riski vardır. Nihayetinde ameliyatla bir organın anatomisi ve doğallığı bozulur. Eskisi gibi normal ve sağlıklı görev yapması zorlaşır. Bu hastamıza baktığımızda, mide ameliyatı olmasaydı belki de reflü gelişmeyebilirdi ve bu şikâyeti olmazdı.

Kilolu hastalara spor yapın dediğimizde, en sık dile getirilen ifade ‘Dizlerim ağrıyor yapamam’ oluyor. Spor her şekliyle yapılır, sadece yürümekle değil oturduğunuz yerde bile sık sık spor yapabilirsiniz. En önemlisi kilo almadan ve dizleriniz-beliniz ağrımadan sporunuzu yapmanızdır.

Sonuç:

Spor ve diyet ömrü uzatır. Sağlıkla kalın.