Olay Gazetesi Bursa

Vaka (Hasta) – 5

Örnek bir hasta, 48 yaşında bir bayan hasta, halsizlik, ağız kuruluğu ve ayaklarda yaralar nedeniyle doktora başvuruyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu böbrek yetmezliği tanısı konularak böbrek hastalıklarına (nefroloji bölümüne) sevk ediliyor. Yaptığımız inceleme sonucu hastanın yıllardır diyabet ve hipertansiyon hastası olduğunu ifade etti. Muayene ve tetkikler sonucu diyabete bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Böbrek […]

Örnek bir hasta,

48 yaşında bir bayan hasta, halsizlik, ağız kuruluğu ve ayaklarda yaralar nedeniyle doktora başvuruyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu böbrek yetmezliği tanısı konularak böbrek hastalıklarına (nefroloji bölümüne) sevk ediliyor. Yaptığımız inceleme sonucu hastanın yıllardır diyabet ve hipertansiyon hastası olduğunu ifade etti. Muayene ve tetkikler sonucu diyabete bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Böbrek yetmezliği gelişmişse, yüksek ihtimalle kan şekeri düzeyi düzgün seyir etmemiş ve doktora düzenli gitmemiş.

-Başta hasta ne yapmalıydı?

-Bundan sonra ne yapmalı?

Dünyada en fazla böbrekleri yetmezliğe götüren iki hastalık, diyabet ve hipertansiyondur. Her iki hastalık da hastada vardır. Hasta bu iki hastalığın, başta böbrek, kalp ve göz olmak üzere vücudun tüm organlarını tahrip ettiğinin bilincinde olsaydı sık sık doktor kontrollerine giderek bu iki hastalığın tahribatını önleyebilirdi.

Bundan sonra ne yapmalı?

Hasta düzenli doktor kontrollerine giderek hem diyetini hem de doktorun verdiği ilaçları hiç bırakmadan kullanmalıdır.

Bu durumdaki hastalar ne tür ciddi hatalar yaparlar?

Başta hem diyetine hem de ilaçlarına dikkat ederek kendini iyi hissederler. Daha sonra doktora gitmemeye başlarlar. Diyetine de dikkat etmezler. Önemli hatalarında biri de hastaların insülin kullanmakta korkmalarıdır. Bu da çok yanlıştır. Böbreklerimiz etkilenmişse insülin kullanmak daha iyidir. Çünkü bazı kullandığınız ilaçlar, hasarlı böbreklerinize zarar vererek yetmezliği hızlandırırlar.

Sonuç:

Hem tansiyon hastalığı hem de diyabet hastalığı yaygın bulunan hastalıklardır. Başta böbrekler, kalp, göz ve sinirler olmak üzere organlarımızın hemen hemen hepsini etkileyerek hasar meydana getirirler. Bu nedenle doktorunuza en az 3 ayda bir düzenli gidiniz. Ne kadar kendinizi iyi hissederseniz edin, doktorunuzun kontrolünden çıkmayınız. Gerektiğinde insülin kullanmaktan korkmayınız.