Olay Gazetesi Bursa

Vaka (hasta)

57 yaşında Erkek Emekli Yaklaşık bildiği kadarı ile 7-8 yıldan beri şeker hastalığı nedeniyle tedavisini alıyormuş. Kendisi ile beraber eşi de şeker hastasıymış. Onda da yaklaşık 5-6 yıl önce şeker hastalığı tespit edilmiş. O da tedavi alıyormuş. Eşi, şeker hastalığı nedeniyle gittiği doktora tetkikler yapmış. Yapılan tetkiklerde böbrek yetmezliği teşhisi konulup nefroloji polikliniğimize sevk etmiş. […]

57 yaşında

Erkek

Emekli

Yaklaşık bildiği kadarı ile 7-8 yıldan beri şeker hastalığı nedeniyle tedavisini alıyormuş. Kendisi ile beraber eşi de şeker hastasıymış. Onda da yaklaşık 5-6 yıl önce şeker hastalığı tespit edilmiş. O da tedavi alıyormuş. Eşi, şeker hastalığı nedeniyle gittiği doktora tetkikler yapmış. Yapılan tetkiklerde böbrek yetmezliği teşhisi konulup nefroloji polikliniğimize sevk etmiş.

Böbrek yetmezliği veya böbrek hastalığına neden olan hastalıklarına baktığımızda:

-Diyabet

-Hipertansiyon

-Bazı ilaçlar(özelikle ağrı kesiciler)

-Genetik

-Romatizmal hastalıklar

-Böbrek taşları

-Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme

Özelikle bu hastalıkları olan hastalar dikkat etmeleri ve mutlaka böbreklerini kontrol etmeleri gerekir.

Bu hastamıza baktığımızda, hem diyabet hem de hipertansiyonu vardır. Bu nedenle böbrek hastalığı acısında risk altındadır. 

Polikliniğimize baş vurduğunda, beraberinde getirdikleri ve bizim yaptığımız tetkiklerde böbreklerin hasarlı olduğunu tespit ettik.

Hastayı sorguladığımızda, karı koca diyabet nedeniyle doktora gittiklerini ve her birinin tedavisini ayrı ayrı düzenlediklerini ifade ettiler. Buraya kadar olan doğrudur.   

Peki yanlış olan nedir bakalım:

Karı-koça ilaçlarını kullanırken, kadının şekeri düzenli seyir ettiğini ancak kocasının ise şekerinin düzenli gitmediğini görmüşler.

Koçası ilaçlarını bırakmış, karısının ilaçlarını kullanmış. Bu ilaçları ile koçanında şekeri düzenli seyir etmiş.

Ancak, koçanın hesaplamadığı veya bilmediği bir durum var. Doktorun karısına verdiği diyabet ilacın böbrek yetmezliği olan kişilerde kullanmaması, kullanırsa böbrek yetmezliğinin hızlanacağı ve diyalize kadar gideceğidir. Buda sağlık açısında çok önemlidir.

Sonuç:

Doktor tarafında verilmeyen ilaçları kullanmak doğru değildir. Doktor olarak çok duyuyorum. Özelikle birbirlerinin ilaçlarını kullanmak. Bunların başında ağrı kesiciler gelir. Şunu bilmeliyiz ki doktor tarafında verilmeyen hiçbir ilacı kullanmak doğru değildir.