52 yaşında.
Emekli öğretmen.
Şikâyeti:
Ayaklarında şişme, nefes darlığı ve iştahsızlık.
Hastanın, yıllardır içki ve sigara içme alışkanlığı varmış. Son yıllarda günde 2-3 paket sigara ve yarım litre alkol almaya başlamış.
Bu şikâyetlerin son bir yılda artmaya başlamasına rağmen hasta, hastane ve doktor fobisi (korkusu) nedeniyle hiçbir sağlık merkezine başvurmamış. Şikêyetleri artıp durumu ağırlaşınca çocukları tarafında zorla hastaneye getirildi.
Yapılan tetkiklerinde, karaciğerin yağlı olduğu, böbreklerin hem protein attığını hem de yetmezlik olduğu tespit edildi.
Şişliklerin sebebi böbrek hasarına bağlı olduğu saptandı. Tedaviye başlandı ancak cevap alınmadı. Durumu ağırlaşmaya başladı. Hastanın, tedavinin yanında diyalize alınmasına da karar verildi. Yaklaşık 5-6 kez diyalize alındı.
Diyaliz, hastanın kanını temizleyince ve fazla olan sıvı çekilince hasta kendine geldi. Ödemleri geçti ve rahatladı.
Hasta diyalizden çıkarıldı. Tedavi ile devam edildi.
Hastanın diğer şikâyetleri de belirgin düzeyde düzelince taburcu edildi.
Hasta 15 gün sonra polikliniğe kontrole geldiğinde şikâyetlerinin belirgin derecede düzelmiş olduğu görüldü.
Sonuç:
Bu tip hastalar genellikle şikâyetleri geçtikten sonra tekrar sigara ve alkole başlarlar. Eski haline gelirler. Sıklıkla acile gelerek tekrar tekrar zorunlu olarak hastaneye yatarlar ve en son hayatını kaybederler. Çünkü bu hastaların alkol ve sigara alışkanlıkları daha baskın hale gelir.
Ancak bu hasta iradesini kullanarak hem sigarayı hem de alkolü bırakarak sağlıklı beslemeye başladı. Bu nedenle tekrar hayata döndü.
Bu tip hastalar biz doktorları çok sevindiriyor. Emeğimiz boşa gitmediği gibi en önemlisi hastanın sağlığına kavuşmasıdır.
Kısaca, hep iradeli olun ve kötü alışkanlıkların sizi yenmesine izin vermeyin. Siz bu alışkanlıklara öncelikle başlamayın. Başlamışsanız iradenizi kullanarak mutlaka bunları bırakın.