1-Kilo verememe: Bazı kilolu kişiler kilo vermek istediğinde hem diyetine dikkat ederler hem de egzersiz yaparlar. Gerektiğinde diyet uzmanına giderler ama yine de kilo veremezler. Yaptıklarının fayda vermediğini düşünürler. Bu kesinlikle yanlış bir düşünce. Çünkü bu önlemlerle kilo vermemiş ama kilo da almamıştır. Bu önlemleri almasaydı daha da kilo alırdı ve durumu kötüye giderdi. Bu da demektir ki aynı kiloda kalması da önemli bir tedavi ve önlemdir.
2-İlaç bırakmak: Özellikle hipertansiyon ilaçları olmak üzere antibiyotik, diyabet, mantar gibi hastalıklarda kullandığımız ilaçlar, hastalık iyileşmeden kontrol altına alındığında başka bir değişle yani şikâyetlerimiz geçtiğinde iyileştik deyip bırakırız. Bu da yanlış bir düşünce. Diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklarda ise genelde sürekli ilaç kullanılması gerekir. Bu hastalıklar kronik olduğu için ilaçsız iyileşmesi zordur. İlaçlar tam doz ve belli sürede kullanılmalı. Yoksa hastalık tam geçmez ve tekrarlayabilir.
3-Kronik hastalıklar: Bunların başında kronik böbrek hastalığıdır. Polikliniğine başvuran bir hasta doktor tarafında tedavisi düzenlenir ve önerilerde bulunur. Ancak hasta, ilacını aldığını ve önerilerini yerine getirdiği halde iyileşmediğini ve fayda görmediğini ifade eder. Yanlış olan düşünce, kronik hastalığın iyileşmesinin zor olduğunu, hastalığın ilerlemesinin durdurması veya yavaşlatması da önemli olduğunu bilmemesidir. Bu örnek birçok kronik hastalıklar için geçerlidir.
4-İlaçların zamanında alınmaması: Her ilacın belli bir etki süresi vardır. Sonra etkisi azalarak ortadan kalkar. Yanlış düşünce, zamanında ilaçların alınmaması ve hata atlanmasıdır. Bunun sonucu hastalık iyileşmez ve vücuda zarar verir. Bu da dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
5-İlaçlara yüklenmek: Hastalığa neden olan veya artıran etkeni ortada kaldırılması gerekirken ilaca yüklenilmesidir. Örneğin bir tansiyon hastası tuzu kısıtlıyacağına, strese bağlı baş ağrısında streste uzaklaşacağına, diyabet hastasının diyetine dikkat edeceğine ilaçlara yönelmesidir. Bu da yanlış bir düşünce. Kendine dikkat etse ve önlem alsa ya hiç ilaç kullanmaz ya da az ilaç kullanır.
Sonuç olarak; Bu yanlışlıkları yapmamalıyız. Doktorların önerilerini dikkatlice dinlemeliyiz. İlaçlarımızı tam doz ve olması gereken sürede kullanmalıyız. Şikâyetleriniz geçtiğinde iyileştim deyip tedavimizi yarıda bırakmamalıyız. Bazı kronik hastalıklar için ilaç ömür boyu kullanılır bunu da akılda tutmalıyız.