Daha önce birincisini yazmıştım. Bu kez ‘Hata-2’yi yazalım. Bu hataları örneklerle açıklamaya çalışayım.
Geçenlerde bir tanıdık aradı, ‘Sayın doktorum bazı sorunlar nedeniyle bir psikiyatri uzmanına gittim. Bazı ilaçlar verdi. İnternette kimi yazılar okudum. Bu ilaçların çok yan etkisi var kullansam mı, kullanmasam mı? diye size sormak istedim’ dedi.
Hatalar:
-Ben psikiyatrist değilim
-Bir şüphe duyuluyorsa neden doktora sormuyor
-İnternetten baktığımızda her ilacın bir sürü yan etkisi olduğunu görebiliriz bu durumda hiçbir ilacın kullanılmaması gerekir
-İnternetten bakılıyorsa, şikâyetlerini yazsın internete, tanı alsın ve ilacını bulsun kullansın
-Bazen de sağlıkla ilgisi olmayan, örneğin tamirci ,tekstilci veya muhasebeci gibi tanıdıklarına sorarlar. Eğer bu tanıdıkları söz konusu ilacı kullanma derse hasta o ilacı kullanmaz.
-Dünyada milyonlarca hasta aspirin kullanır. İnternette yan etkilerine bakıldığında bir sürü yan etkileri var. Bu yan etki nedeni ile kullanılmaması gerekir. Sadece aspirin değil her ilaçın birçok yan etkileri vardır. Ama kullanılıyor, kullanılması da gerekir.
Bunların hepsi hatadır. En doğrusu aklınıza bir şey takılıyorsa işin uzmanına sormaktır. Maalesef bunu yapmıyoruz.
Nefrolog olarak bana başvuran bir hastanın böbrekleri hasta ve son dönemde ise diyaliz öneriyorum veya öneriyoruz. Bir hastaya diyaliz dediğimiz zaman önce kabul eder. Sonra da birkaç saat veya gün geçinçe diyalize girmekten vazgeçer. Nedenini sorduğumuzda, ‘Bir tanıdığıma sordum bir hasta diyalize giriyormuş ve ölmüş’ gibi yanıtlar alıyoruz.
Diyaliz hastanın yaşaması için sadece kanı temizler. Diyalize giren bir hasta, ister kalpten, ister enfeksiyondan veya kanamadan yaşamını yitirsin genel kanı o hastanın diyaliz nedeniyle yaşamını yitirdiği yönündedir. Hastaların diyalize dışında etmenler nedeniyle yaşamını yitirmiş olabileceği ihtimali aklı pek gelmez. Onu düşünmezler.
Sonuç:
Ne olursa olsun işin uzmanına danışın. Eğer duyduklarınızdan tatmin olamıyorsanız başka bir doktora ve mutlaka yine konunun uzmanı olanına başvurun. Baştaki örnekte olduğu gibi ilaçlarınızı tamirciye, tekstilciye, muhasebeciye, çiftçiye sormayın. Birisi sizin konunuz ile ilgisi olmayan bir soru sorduğunda cevap vermek zorunda değilsiniz. Ben bu işin uzmanı değilim deyip, konuyu ilgili bir uzmana sormasını söyleyin.