Olay Gazetesi Bursa

Oruç ve böbrekler

Böbreklerimiz ve vücudumuz için su çok önemlidir. Susuz hayat düşünülemez. Özellikle vücudumuzda su eksildiğinde başta susuzluk hissi, halsizlik, baş ağrısı, yutma güçlüğü, kabızlık, kalp çarpıntısı, ter  ve idrar miktarında azalma gibi belirtilerle kendini gösterir. Su eksikliği derinleştikçe bu belirtiler artar koma ve ölüme kadar gider. Suyun vücudumuz üzerinde faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle suyu vücudumuzdan […]

Böbreklerimiz ve vücudumuz için su çok önemlidir. Susuz hayat düşünülemez. Özellikle vücudumuzda su eksildiğinde başta susuzluk hissi, halsizlik, baş ağrısı, yutma güçlüğü, kabızlık, kalp çarpıntısı, ter  ve idrar miktarında azalma gibi belirtilerle kendini gösterir. Su eksikliği derinleştikçe bu belirtiler artar koma ve ölüme kadar gider. Suyun vücudumuz üzerinde faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle suyu vücudumuzdan eksik etmemeliyiz. Günde 2-3 litre su almalıyız. Bu özet bilgiden sonra oruç ve böbreklerimize bakalım.

Oruç,  dinimizce belli bir süre vücudumuza su ve gıdaların alınmamasıdır. Sağlıklı bireylerde çok fazla sıvı kaybı  olmadıkça talere edebilirler(çok  sıçak ortamlarda,  ağır işlerde çalışma ve çok fazla sıvı kaybı durumları hariç).

Ancak başta böbrek hastalığınız olmak üzere aktif ülser, kalp yetmezliği, insüline bağımlı diyabet, fazla ter, ishal, şiddetli bulantı kusma, ilaç alımı gibi sıvı kaybına neden olan durumlarda oruç tutulmaması önerilir veya tavsiye edilir.

 Böbrek hastalığı olan kişilerde hafif veya ağır olsun oruç tutması sakıncalı olabilir. Çünkü hasta olan böbrekler suya çok fazla ihtiyaç duyarlar. Su alınmadıkça kişi farkına varmadan hasar ilerler diyalize kadar  gider. Bazı hastalarımız bunu dikkate almadıkları zaman geri dönüşü olmayan hasarla karşılaşmaktadır. Bu hastaların bazı yanlış kanıları da vardır.

Bu yanlışlıklara baktığımızda;

Yanlış-1:

Sahurda çok su içerim iftara kadar bana yeter. Böbreklerim de etkilenmez. Çok yanlış bir kanıdır. Çünkü ne kadar su içerseniz için aldığınız su en fazla 4-5 saat  vücutta kalır. Bu saaten sonra aldığınız su atılır.

Yanlış-2:

Doktorun  demesine rağmen gecen senelerde orucumu tutum böbreğime bir şey olmadı. Bu da yanlış bir kanı. Çünkü böbrek hasar almasına rağmen klinik ve laboratuar olarak belirti vermeyebilir. Bu önemli olup sizi yanıltmasın.

Yanlış-3: Önemli bir hastalığınız varsa, açlık ve susuzluk bu hastalığınızı olumsuz etkiliyorsa dinimizce de buna müshade etmemektedir.  Bu nedenle kendinizi zorlamayın ve sağlığınıza dikkat edin. Sağlıkla kalın.