Olay Gazetesi Bursa

Örnek vaka (Hasta)

52 yaşında bayan hasta, Üç ay öncesine kadar hiçbir şikayeti yokken, Ayaklarda şişme(ödem), halsizlik, bulantı ve çarpıntı şikayetleri ile polikliniğimize baş vurdu. Geçmişine baktığımızda, ölümlerin olduğunu ama nedeninin ne olduğunu bilmiyor. Yapılan tetkiklerde, böbrek fonksiyonlarını gösteren üre- kreatinin yüksek olduğunu görüldü. Yapılan ultrasonda böbreklerin hasarlı ve küçüldüğünü görüldü. Böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hastanın şikayetleri böbrek […]

52 yaşında bayan hasta,
Üç ay öncesine kadar hiçbir şikayeti yokken,
Ayaklarda şişme(ödem), halsizlik, bulantı ve çarpıntı şikayetleri ile polikliniğimize baş vurdu. Geçmişine baktığımızda, ölümlerin olduğunu ama nedeninin ne olduğunu bilmiyor.
Yapılan tetkiklerde, böbrek fonksiyonlarını gösteren üre- kreatinin yüksek olduğunu görüldü. Yapılan ultrasonda böbreklerin hasarlı ve küçüldüğünü görüldü.
Böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.
Hastanın şikayetleri böbrek yetmezliğe bağlı olduğu düşünüldü. Böbrek yetmezliği ilaç tedavisine cevap vermediği için diyalize alındı. İki yıl arada sonra, 22 yaşında büyük oğlu da benzer şikayetleri ile bize baş vurdu. Oğluna da böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Tedaviye başlandı.
Bu hastalarda çıkarılacak dersler;
-Bazı hastalıkların genetik geçiş gösterdiğini, birinci derecede akrabalarında bir hastalık varsa kendisinde de olabileceğini,
-Bazı hastalıkların sinsi seyir ettiğini ve hiç belirti vermeden ilerlediğini,
-Geç kalınan bazı hastalıkların artık tedavisinin zor olduğunu unutulmamalıdır.
Sonuç:
Genellikle her kesin belli aralıklarla doktor kontrolleri yapmalıdır. Bu aralık en az yılda bir olmalıdır.