– Tansiyon: Böbrek yetmezliğinin en önemli belirtilerinden biri tansiyon yüksekliğidir. Yetmezlik ne kadar ilerlerse tansiyon o kadar yüksek seyreder. Bu her zaman mutlak değildir. Yetmezlik tedavi edilmezse tansiyonun tedavisi de zorlaşır. Bazen 3-4 tansiyon ilacı kullanmak zorunda kalırsınız. Eğer tansiyonunuz yüksek seyrediyorsa, dirençli ise yani 3’ten fazla ilaç kullanıyorsanız böbrek hastalıkları açısından dikkatli olmalısınız ve kontrol ettirmelisiniz.
– Ödem: Böbrek hastalıklarında ödem, önemli bir belirtidir. Başlangıçta sıklıkla göz kapaklarında başlar, hastalık ilerleyince ayaklara ve tüm vücuda yayılır. Bu da hasta olan böbreğin vücutta protein atmasına bağlı olmasıdır. Ne kadar protein kaybı olursa o kadar ödem fazlalaşır tüm vücudu kaplar. Bu nedenle ödeminiz varsa böbrek hastalığını aklınıza getiriniz ve ihmal etmeyiniz.
– Sık sık idrara çıkma: Özelikle böbrek yetmezliğinin ileri evresinde ortaya çıkar. Gece de devam eder. Gece devam etmesi ve kişiyi uykudan kaldırması böbrek hastalığı açısından önemli bir belirtidir. Sık sık idrara çıkma şikâyetiniz varsa ve gece de devam ediyorsa böbrek yetmezliği açısından dikkatli olmalısınız.
– Bulantı-kusma-iştahsızlık: Bu belirtiler birçok hastalıkta ortaya çıkar. Genellikle geçici olup daha çok soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda görülür. Ancak bu belirtiler geçmiyorsa, ilaç gerektiriyorsa ve bazen ilaca rağmen devam ediyorsa, birçok önemli hastalığın yanı sıra böbrek hastalığını da düşünmelisiniz.
– Kansızlık: Daha çok demir eksikliğinde ortaya çıkar. Âdet nedeniyle genç bayanlarda daha sıktır. Ancak birçok hastalıkta da ortaya çıkar. Kansızlığınız varsa ve sebep olan birçok hastalığı araştırmanıza rağmen bulunamıyorsa böbrek yetmezliği zemininde gelişebileceğini düşünmelisiniz.
– Kaşıntı: İleri düzey böbrek yetmezliğinde, genelde cilt kuru ve kaşıntılı olur. Kaşıntı atık maddelerin bir kısmının yeteri kadar dışarı atılmaması ve deride birikmesi sonucu meydana gelir. Böyle bir sorununuz varsa mutlaka böbreklerinizi kontrol ettiriniz.
– Kemiklerde erime: Böbrek yetmezliğinde tutulması gereken başta kalsiyum olmak üzere önemli elektrolitleri dışarı atması ve üretmesi gereken D vitaminini yeteri kadar üretmemesi nedeniyle kemik erimesi oluşur. Böyle bir durumda böbrek yetmezliği olabileceğini düşünüp kontrol ettirmelisiniz.