Kronik böbrek hastalığı önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle genç bayanlarda hamileliği önemli derecede etkiler.
-Kronik renal yetmezliği olan ve doğurganlık çağında bulunan bir bayan hamile kalabilir mi?
-Kalırsa ne tür risklerle karşı karşıya gelebilir?
-Böbrek nakli olan genç bayanlarda durum nasıl?
Kronik böbrek yetmezliği bulunan genç bir bayanda öncelikle yetmezliğin derecesine bakılır. Ne kadar ileri derecede hasar veya yetmezlik varsa çocuk olma şansı o kadar azalır. Diyalize giren bayanlarda ise şans çok azdır. Ancak hiç şans yok değil. Düzenli diyalize giren ve sağlığına dikkat eden bir bayan sağlıklı bir çocuk doğurabilir. Yetmezliğin başlangıcında ise hamileliği önemli derecede etkilemez. Eğer beraberinde tansiyon veya başka hastalıklar yoksa.
Kronik böbrek yetmezliği olan hamile bir kadın hangi riskler altındadır veya hangi riskler gelişir? Bu hastalarda başta hipertansiyon sık görülür. Buna bağlı olarak eklemsi ve pre-eklemsi gelişebilir. Düşük veya erken doğum meydana gelebilir.
Böbrek nakli olan ve doğurganlık çağında bir bayanda ise eğer nakil sağlıklı seyir ediyorsa hamile kalabilir. Nakilden sonra iki yıl beklenir ve bu süre içinde böbrek sağlıklı gidiyorsa hamile kalabilir. Sağlıklı bebek doğurabilir. Ancak nakil sağlıklı gitmiyorsa veya red olayı gelişmişse hamilelik şansı düşer. Kalsa bile düşük riski yüksektir. Kullanılan ilaçların bazıları bebek üzerinde yan etkileri vardır. Fakat en az yen etkileri olan ilaç kullanılıyor.
SONUÇ:
Böbrek yetmezliği olan veya böbrek nakli olan doğurganlık çağındaki kadınlar hamile kalabilir. Sağlıklı çocuk doğurabilir. Ancak erken evrede yani böbrek ne kadar az hasarlı ise hamilelik o kadar risksiz doğar. Kronik renal yetmezliği olan genç bir bayan, kendine dikkat etmeli, tansiyonunu sıklıkla takip etmeli, bol suyunu içmeli, sigara-alkolden uzak durmalıdır.