Mevsimsel özellik gösteren bir hastalıktır. Başta kışın olmak üzere soğuk havalarda sık görülür ve salgın özellik taşır. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı, burun ve gözlerde kızarıklık ve sulanma şikâyetleri ile kendini gösterir. Etkeni virüs olduğu için antibiotikler etki etmez. Onun içindir ki antibiotik kullanılmaz. Kullanılırsa başta bağırsak folarası olmak üzere bir çok sistemlerimize veya organlarımıza zarar verir. Sağlıklı olmamız ve yararlı gıdaların vücudumuza girmesi için bağırsak florasının iyi olması gerekir. Bozulan barsak florasının tam düzelmesi için 6 aylık bir süre gerekir ki bu da az zaman değildir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça antibiotik kullanılmamalıdır.
Nadir olgularda, grip uzun sürer ve bakterilerde üzerine eklenir. İltihaplı bir hal alır, bu durumda antibiotik kullanım endikasyonu doğar.
Grip; her ne kadar kişiyi rahatsız etse de, genelde tehlikeli bir hastalık değildir. Hatta vücudumuza yararı da vardır. Vücudumuza giren virüsler, immün sistemimizi uyarır. Uyarılan immün sistemimiz, başta kanser olmak üzere bizi birçok hastalıktan korur. Zaman zaman immün sistemimizin uyarılması, gerekli ve faydalıdır.
Gripte yapmanız gerekenler:
1- Bol sıvı ve terleme
2- Soğuklardan kuruma
3- Dinlenme
4- Limon gibi C vitamininden zengin meyveler
5- Ihlamur- zencefil vb bitkilerin tüketilmesi
Gripte dikkat edilmesi gereken durumlar:
1- Mümkünse başta grip ilaçları olmak üzere hiçbir ilaç almayınız
2- Kullandığınız grip ilaçları, tansiyonunuz varsa daha da yükseltebilir.
3- Böbrek yetmezliğiniz varsa zarar verebilir.
4- Kalp damar hastalığınız varsa, tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
5- İlaçların içindeki zararlı maddeler, böbrek, karaciğer vb birçok organlarımıza zarar verir
6- Çok fazla baş ağrınız ve ateşiniz varsa basit ateş düşürücü ve ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Sonuç olarak grip hastalığında mümkünse ilaç kullanmayınız.