Kurban Bayramı’nda et tüketimi fazladır.
Buda doğal ve normaldir. Ancak doğal ve normal olmayanı dikkat etmeden çok fazla et tüketmektir. Çok fazla et tüketen bir kişide hangi hastalıklar gelişeceğine bakalım:
1.Gut hastalığı
Gut hastalığı, genellikle ayak başparmağı başta olmak üzere bir çok eklem yerleri ve hatta kulak memesi gibi yumuşak dokuları da tutuğunu biliyoruz.
Tuttuğu eklem ve dokularda şu belirtiler ile kendini gösterir:
-Şiddetli ağrı.
– Kızarıklık.
-Şişlik
-Basmakla hassasiyet
2. Kolesterol
Bazı hastalar çok fazla et veya yağlı yemekler tükettikten sonra, ayaklarında yanma-karıncalanma ve sıkıntı hissi belirtiler başlar. Kolesterolün yükseldiğini anlarlar ve daha dikkatli davranırlar.
Ancak çoğu kişi kolesterol yükseldiğini anlamazlar ve yemeye devam ederler. Kolesterol yüksekliğinin devam etmesi, başta kalp ve damar tıkanıklığı olmak üzere birçok organımızı olumsuz yönde etkiler. Kalp krizinin önemli bir nedeni olduğunu bir çok çalışma göstermiştir.
3. Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliği veya hastalığı olan hastalar et tüketirken çok hassas davranmaları gerektiğini bilmeliler. Çünkü et tüketimi sonuçu oluşan ve yükselen ürik asit, böbreklerde birikir. Biriken ürik asit böbreklere zarar verir, hastalığı varsa şiddetlendirir. Diyalize kadar götürür.
4. Fazla et tüketimi sonucu yükselen ürik asit vücut damarlarınada zarar vererek tahribat ve tıkanıklığa sebebiyet verir. Bu da bilinmeli ve unutulmamalıdır.
Sonuç:
Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda fazla et tüketmeyin. Özelikle böbrek, kalp, karaciğer, gut ve damar hastalığı olan hastalar et tüketirken çok daha dikkatli olmalılar.
Sağlığınız bizim için önemlidir. Sağlıklı günler diliyorum.