*Check up nedir?
*Neden yapılır?
*Nelere bakılır?
*Ne sıklıkla yapılır?
Check up: Herhangi bir şikâyeti olmayan sağlıklı bir bireyin, belli aralıklarla düzenli bir şekilde bazı önemli testlerin yapılmasıdır.
Neden yapılır veya yapılma sebebi?
Her hastalık başlangıcında belirti vermez. Ya basit bir hastalık için (soğuk algınlığı vb) bir sağlık merkezine başvurduğumuz da tesadüfen ya da bilinçli bir şekilde kontrollerimizi yaptığımızda tespit edilebilir. Bunların başında kanser gelir. Kanser genellikle sinsi bir hastalık olup belirti vermeden gelişir ve ileri düzeyde ya direkt veya indirekt belirtilerle ortay çıkar. Bir diğer hastalıklar, böbrek, karaçiğer ve akçiğer hastalıklarıdır. Belirti vermeden ilerler ve ileri safhada belirti verdiğinde çok gecikmiş olur. Buna benzer birçok hastalık sayabiliriz.
Bu nedenle check up dediğimiz genel kontroller yapılarak, bu sinsi ilerleyen hastalıkları erkende tespit edebiliriz. Erken teşhisin hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz.
Nelere bakılır?
Bu önemlidir. Bir merkeze başvurduğunuzda yapılan testlere dikkat etmelisiniz. Başta şeker, böbrek, karaçiğer testleri, yağlar, elektrolitler(sodyum, potasyom,kalsium vb), kan düzeyi, hepatit testleri, CRP,sedim(enfeksiyon ve diğer iltihabi hastalıkları gösterir), Kanser testleri, idrar testlerine bakılmalıdır. Radyolojik olarak, akciğer filmi, tüm karın ultrasono yapılmalıdır. Kalp için en azından EKG çekilmelidir. Şikâyeti varsa daha ileri testler yapılmalıdır.
Ne aralıklarla yapılmalı?
En az yılda bir yapılmalıdır. Kişinin herhangi bir şikâyeti yoksa sık sık yapmasına gerek yoktur.
Check up yaparken bunların yapılmasına dikkat ediniz.