Grip genelde mevsimsel özellik taşıyan, solunum yoluyla geçen yaygın ve bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle, kapalı ve toplu yerlerde hastalık kapmak kolaydır. Çünkü hasta olan kişinin hapşırma ve öksürme ile havaya verdiği virüsler havada 2 saat kalabilir. Bu sürede sağlıklı kişilere solunum yoluyla bulaşır.
Diyabet hastalarının birçok hastalıklara eğilimi vardır. Özelikle mevsimsel hastalıklar bunların başında gelir. Bu nedenle daha dikkatli davranmalı önlem için kan şekerine dikkat etmeli ve bol miktarda su tüketmeliler. Vücut direncini artıran ve besin değeri yüksek olan gıdalar alınmalı. Çok kapalı ve kalabalık ortamlar ile enfeksiyon bulunan kişilerden uzak durmalılar. Aksi takdirde diyabetli bir kişi enfeksiyon aldıktan sonra hem şeker seyrini olumsuz etkiler hem de enfeksiyonun süresi uzun olur. İyileşme süreci de uzar. Bu sürede sık sık kan şekerini kontrol etmeli, eğer yüksek seyrediyorsa doktora başvurmalıdırlar.Yüksek seyir eden şeker, başta grip olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarır.
Gribe yakalanan diyabetli bir hasta gribal ilaç kullanıldığında diyabeti olumsuz şekilde etki yapabilir. Kişide diyabet ile beraber hipertansiyon da varsa kullanılan grip ilaçları yüksek olan tansiyonu daha da artırarak tehlikeli boyuta getirir. Hatta istemediğimiz beyin kanaması, koma ve ölüme yol açabilir. Bu tehlikeleri göz önünde bulundurarak önemle belirteyim ki hipertansiyonu olan hastalarda grip ilaçlarından sakınmalı mümkünse ilaç kullanmadan gribe karşı iyi gelen dinlenme, terleme, bol su, sarımsak, soğan, muz, ıhlamur, adaçayı, c-vitaminin de zengin greyfurt , limon vb sıvı içecekler ve meyve tüketilmelidirler. Çünkü grip için kullanılan ilaçların çoğunda tansiyonu yükseltme ve bahsettiğim gibi hayati tehlikeye varan istemediğimiz olumsuzluklara yol açarlar.
Sonuç olarak ; diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler öncelikle kendini gripten sakınmalı , yakalanırsa hastalar için tehlikeli potansiyeli olan grip ilaçlardan sakınmalı. Bol su , istirahat destek tedaviler almalıdırlar.