Sık görülen bir belirtidir. Bazen çok önemli bir hastalığın belirtisi olmadığı gibi bazen de önemli bir hastalığı işaret eder. Hafife almamak gerekir.
Mutlaka doktorunuza başvurun. Birçok nedeni vardır. Sıklık sırasına göre bazı önemli nedenleri gözden geçirelim.
* Kalp yetmezliği: Önemli bir hastalık olup kalp hastalıklar arasında önemli bir yere sahip. Nefes darlığı, kolay yorulma ve çarpıntı gibi önemli belirtilerin yanında ayaklarda ödem sıklıkla görülür.
* Böbrek yetmezliği: Sinsi bir hastalık olup genellikle ağrı yapmadan hastalığı ilerler. En önemli teşhis yöntemi herhangi bir nedenle doktora başvuran bir hastada yapılan tetkikler sonucu tesadüfen tespit edilir. Bazen de ayaklarda ödem yaparak belirti verir. Bu da genellikle böbreğin protein kaybı sonucu vücutta su atmamasına bağlıdır.
* İlaçlar: En basit ilacın bile yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden bir tanesi de ayaklarda ödem yapmalarıdır. En sık kullandığımız ilaçların başında tansiyon ilaçları gelir. Tansiyon ilaçlarının bazıları ayaklarda ödem yaparak yan etki gösterir.Eğer tansiyon ilaçlarını kullanıyorsanız, ayak ve ayak bileklerinizde ödem gelişirse ilaca bağlı olabileceğini düşünmelisiniz
* Obezite: Önemli bir hastalık ve sağlık sorunudur. Birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi sıklıkla ayaklarda ödem de yapar. Bu da fazla kiloya bağlı ayaklar ve ayak damarları üzerine yapılan bası sonucu gelişir.
* Varisler: Sık görülen bir hastalık olup kadınlar ve obez kişilerde daha sık görülür. Özellikle akşama doğru fazlalaşır. Bu da kişinin gün boyu ayakta durmasına bağlıdır.
* Damarlara bası: Damarlara bası yapan herhangi bir hastalıkta da olur. Genellikle tek taraflı olup bazen de çift taraflı olabilir.
* Lenf ödem: Halk arasında beyaz kan dolaşımı olarak da ifade edilir. Doğuştan olduğu gibi sonradan da olur. Beyaz kanı taşıyan Lenf damarların tıkanıklığı sonucu gelişir. Sonuç olarak: Ayak ve ayak bileklerinizde ödem gelişirse bu hastalıklara dikkat etmelisiniz.