Olay Gazetesi Bursa

Aşı yapılmalı mı, yapılmamalı mı, yapılırsa nasıl bir yol izlemeli?

Bunu bir vaka ile anlattıktan sonra, nasıl bir yol izlenmeli önerisinde bulunacağım. 52 yaşında. Bayan hasta. Ev hanımı. Herhangi bir şikâyeti yok iken, Covid-19’a yakalanıyor. Önce hastaneye gitmek istemiyor. Sonra fenalaşınca hastaneye kaldırılıyor. Solunumu gidiyor. Solunum cihazına bağlanılıyor. Şu anda solunum cihazında yaşam mücadelesi veriyor. Hastanın durumuna baktığımızda, şu anki durumumu iyi, yoksa aşımı olsaydı […]

Bunu bir vaka ile anlattıktan sonra, nasıl bir yol izlenmeli önerisinde bulunacağım.

52 yaşında.

Bayan hasta.

Ev hanımı.

Herhangi bir şikâyeti yok iken, Covid-19’a yakalanıyor. Önce hastaneye gitmek istemiyor. Sonra fenalaşınca hastaneye kaldırılıyor.

Solunumu gidiyor. Solunum cihazına bağlanılıyor. Şu anda solunum cihazında yaşam mücadelesi veriyor.

Hastanın durumuna baktığımızda, şu anki durumumu iyi, yoksa aşımı olsaydı mı iyi olurdu?

Tabii ki şu anki durumu kötü. Hasta iyileşirse öyle tahmin ediyorum ki ilk işi gidip aşı olurdu.   

Aşı olmayan mutlaka gidip aşı olmalıdır. Asılsız duyumlarla bilinçsizce hareket etmeyiniz. Sıklıkla kullanılan bir çocuk aspirinin bile yan etkileri vardır. Buna rağmen başta kalp  hastaları olmak üzere bir çok kişi kullanıyor. Tabi ki yan etkisi vardır, ancak diğer tarafta kalp krizini önleye biliyor. Kısacası hastayı ölümcül bir hastalıktan koruyor. Bu nedenle mutlaka aşı olmalısınız.

Aşıyı bu şekilde öneriyorum;

Ancak bu önerim için bilimsel olarak bir çalışma yoktur. Vücudun virüse karşı ürettiği antikor sürelerine dayanarak  önerimi yapıyorum.

İki cin(Cinovac) aşısı olan bir kişi 3. Aşı olarak Alman aşısı (Biontech) yapması gerekir. 3. Biontec aşıdan sonra 4. Aşı, 1-2 ay  sonra değil de  en az altı ay sonra yapılması daha uygun olacağını düşüncesindeyim. Son aşıdan 6 ay sonra vücutta antikorlar azalabilir.  4.Aşı devreye girdiğinde antikorlar tekrar yükselebilir ve koruyuculuğu sürdürebilir.

Başta Biontech aşı olmak üzere aşıların yan etkileri de bu şekilde azaltılmış olur diye düşünüyorum.

Önerdiğim şekilde:

nHem vücutta antikor uzun süre bulunur

nHem de yan etkileri azaltılmış olur.

Sonuç:

Virüsün ölümcül etkisine karşı aşının yan etkisini düşünmek ve bunun için aşı yapmamak doğru değildir. Korkulacak bir şey varsa aşının yan etkisi değil virüsün kendisidir.