Spor deyince ülkemizde hep futbol konuşuluyor. Ama amatör branşlarda Bursa’da Büyükşehir Belediye bu işin lokomotifi durumunda. Bursa’da bu anlamda ciddi yatırımlar yapılıyor. Tesisleşmede gelinen nokta kesinlikle dikkat çekici ve övgüye değer. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Sözde değil özde” bir spor sevdalısı. Yalnız Bursaspor’a değil sporun, sporcunun olduğu her yere el atıyor Başkan Altepe. Spor tesisi anlamında Türkiye’nin sayılı illerinden biri haline geldik.
Bursa Büyükşehir Belediyespor adeta bir sporcu fabrikası. 21 branşta 40 bine yakın sporcuyu bünyesinde barındırıyor. Tesislere, sporculara yapılan yatırımlar da yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Türk sporu için bunlar çok önemli ve güzel şeyler. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; iyi eğitimciler de bu kervana katılırsa, ilerleyen yıllarda Olimpiyatlarda, Dünya şampiyonalarında o özlenen başarıların gelmemesi için hiçbir neden yok. Altyapısı ile üst yapısı ile donanımlı, dünya sporunu takip eden, iyi eğitim almış antrenörler bu işin olmazsa olmazı… Büyükşehir’in Güreş, Atletizm, Atıcılık, Karate ve Boks’ta bireysel, Masa tenisi ve Voleybolda Uluslararası başarıları tüm Bursa’yı sevindirdi. Voleybolda 2.büyük başarı da kapıda. Belediyespor Başkan Vekili İlhan Satık, Voleybol Koordinatörü Ersin Yılmaz önderliğinde yeşil beyazlı bayan smaçörler CEV Challenge Cup’ta yine adını finale yazdırmayı başardılar. 2015’te yaşanan şampiyonluğun ardından 2.şampiyonluk için Jan de Brandt ve öğrencilerinin Olympiakos ile oynanacakları 2 maçı kaldı. Sırası gelmişken taraftar konusuna da değinmekte fayda var. Schwerin ile Almanya’da oynanan yarıfinal karşılaşmasında seyircilerin performansı görülmeye değerdi. Maalesef Bursa’da Tofaş ile başlayan bu kültürü biz muhafaza edemedik. Ama başarılar geldikçe yavaş yavaş salonlar dolmaya başladı. Referandum günü Olympiakos ile oynanacak final rövanş maçı gergin seçim atmosferinden sonra voleybolseverlere iyi gelecektir diye düşünüyorum.
Bir diğer konu da yetenekli sporcuların belirlenmesi… Bursa Büyükşehir Belediyespor ile Milli Eğitimin birlikte yürüttüğü çalışmalar ile 250 bin öğrenciye spor yaptırılıyor. Bu da önemli; burada Beden Eğitimi öğretmenlerinin tespit ettiği yetenekli oyuncuların, Belediyespor bünyesine katılarak lisanslı sporcu olması sağlanıyor. Genç nüfusumuzla övünüyoruz ama maalesef bunu özellikle spora bir türlü kanalize edemiyorduk. Bu proje eğer uzun soluklu olursa ilerleyen yıllarda bunun artılarını çok iyi görebiliriz.
Milyonlarca EURO’nun hoyratça harcandığı ve karşılığının çok az alınabildiği futbola (Süper Lig’de belli sayıda futbolcuya) yapılan yatırımların 10’da biri amatör branşlara, gençlerimize yapılsa madalya kürsülerinde işin rengi çok farklı olabilirdi…