Olay Gazetesi Bursa

İşin kolayını seçtiler

Süper Lig, Avrupa’nın en yaşlısı. Parayı bulmak isteyen yabancı oyuncular rotayı Türkiye’ye çeviriyor. Emeklilikten önce son çıkış… Yerli oyuncular da kazandıkları paralardan memnun, çoğunun yurt dışında oynamak gibi bir gayesi yok. Zaten yüzde 90’nına da talip yok… Rakamlara, isimlere bakalım ve değerlendirelim.. 12 haftalık süreçte müsabakalarda 411 futbolcu görev alırken bunların 211’i yabancı, 190’ı Türk […]

Süper Lig, Avrupa’nın en yaşlısı. Parayı bulmak isteyen yabancı oyuncular rotayı Türkiye’ye çeviriyor. Emeklilikten önce son çıkış… Yerli oyuncular da kazandıkları paralardan memnun, çoğunun yurt dışında oynamak gibi bir gayesi yok. Zaten yüzde 90’nına da talip yok… Rakamlara, isimlere bakalım ve değerlendirelim..

12 haftalık süreçte müsabakalarda 411 futbolcu görev alırken bunların 211’i yabancı,

190’ı Türk oyunculardı. Bu 190 oyuncunun 43’ü yurt dışı altyapı eğitimine sahip. Bu arada bir parantez açmakta fayda var; Süper Lig’den 2018 Dünya Kupası için ülkelerinin millli takımlarına çağrılan oyuncu sayısı yalnızca 22… 18 takımda 21 yaş altı oyuncu oynatan takım

sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. Bu rakam Fransa Lique 1’de 57, Bundesliga’da 46, Premier League’de 23, Serie A’da 27.  Bursaspor hem yerli oyuncuya hem de genç oyunculara

en çok değer veren kulüp konumunda. Yeşil beyazlılar, 15 Türk futbolcuya 7 bin 285 dakika sahada tuttu. Bursaspor, 4 bin 595 dakikayla yabancı oyuncuları en az oynatan ekip.

Döviz kurundaki artış ile takke düşkü kel gözüktü… Şimdi yüksek perdeden Türk futbolunun yeni yapılanmaya gitmesinin elzem olduğu konuşuluyor. Onda herkes hem fikir.

Herkes gözünü altyapıya dikti. Bugüne kadar akıllarına gelmedi. Zannettiler ki, taşıma suyla değirmen hep dönecek. Altyapı dediğin manavdan karpuz almaya benzemiyor. Tohumu bulacaksın, büyüyebileceği toprağı ekeceksin. Sulayıp, gübresini vereceksin. Büyüyecek, çiçek açacak sonra meyvesini yiyeceksin. Budamayı da iyi yapacaksın… Zahmetli iş. Bas parayı; getir Alex’i, Petko’yu, Beto’yu… Bu işin kolay tarafıydı. Sıkıntının temel kaynağı kulüp yönetimleriydi, daha doğrusu yerli yerince tabii olacakları bir yasa yoktu ortada . Evet taraftar iyi takım, iyi futbol görmek istiyor. Onlar da baskı altında. Ama sen 3 lira gelirin varken transfer yapacağım diye 9 lira harcarsan batarsın. Burada kesinlikle devletin bu vurdum duymazlığa el koyup kulüplere borçlanma sınırı koyması gerekiyordu. Çıkar kulüpler yasasını, çıkar kanunu; “Kulübün gelirinden 2 lira fazla borçlanabilirsin, fazlasını yapan yöneticiler borcu ceplerinden öder” de, bakalım Eurolar Dolarlar havada uçuşabilecek mi?…

 

Acı gerçek!

 

Milli Takımımız’ın, kulüplerimizin Avrupa, Dünya arenasında neden başarılı olamadığını konuşuyoruz. “Neden oyuncu yetiştiremiyoruz, neden yurt dışında oynayan oyuncularımız az?” diye soruyoruz. Hırvatistan yaklaşık 4,5 milyon nüfusa sahip. Bakın 2018 Dünya Kupası’nda final oynayan bu ülkenin 23 kişilik kadrosunda yer alan 21 oyuncu, Avrupa’nın çeşitli kulüplerinde oynuyordu. Bizde son 20 yıl içerisinde Avrupa’da oynayan oyuncu sayısı aslında her şeyi özetliyor… Benim hatırladığım 39… Tugay Kerimoğlu, Nihat Kahveci, Mehmet Topal, Gökdeniz Karadeniz, Tuncay Şanlı, Emre Belözoğlu, Okan Buruk, Ümit Davala, Fatih Akyel, Hakan Ünsal, Bülent Akın, Rüştü Reçer, Necati Ateş, İlhan Mansız, Ümit Özat, Alpay Öcalan, Fatih Tekke, Oktay Derelioğlu, Erol Bulut, İbrahim Kaş, Hami Mandıralı, Tümer Metin, Serhat Akın, Sinan Kaloğlu, Tayfun Korkut, Tolga Seyhan, Caner Erkin, Umut Bulut, Çağdaş Atan, Arda Turan, Salih Uçan, Cenk Gönen, Batuhan Altıntaş, Emre Çolak, Cengiz Ünder, Enes Ünal, Kaan Ayhan, Cenk Tosun, Mehmet Zeki Çelik… Çeşitli dönemlerde Avrupa takımlarına transfer olmuş ve top koşturmuş Türk oyuncuları. Bazıları iz bıraktı bazıları 1-2 yılda yurdumuzun yolunu tuttu. Sözün özü, işimiz zor…