Svetislav Pesic, 21 yılın ardından Dünya Kupası Finaline çıkmanın yolunu buldu 95-86. Peki Sırbistan bunu tam olarak nasıl başardı? Neden bunca zaman boyunca Kanada’nın bir adım önündeydiler? 86 sayıya izin veren bir takımın savunma sayesinde maçı kazanması kulağa çılgınca geliyor. Ancak Sırbistan için durum gerçekten de böyleydi. Satranç karşılaşmasını Pesic kazandı ve Sırbistan baştan sona Kanada’nın birkaç hamle ilerisinde oldu.
Sırbistan için işe yarayan bariz plan, 40 dakika boyunca topa baskı sürdürmekti. Bunu, kısa forvet Dobric’i rakiplerin oyun kurucusuna koyarak yaptılar. Dobric yorulduğunda Gilgeous-Alexander rahatlayamıyor ve nefes alamadı. Bunun nedeni savunma uzmanı Avramovic’in devreye girmesi, sürekli bitmek bilmeyen baskıyı uygulaması idi.
Önceden NBA yıldızlarıyla dolu bir takımı yenme şansına sahip olmak istiyorsanız, amaç tempoyu yavaşlatmaktı. Bu nedenle Kanada ve ABD’nin, Sırbistan ve Almanya’ya karşı oynanacak Yarı Finaller öncesinde benzer bir planları vardı. Eğer rakip sahada koşmayı senden daha çok seviyorsa B planı nedir? Litvanya ABD’yi yendiğinde zaten bunu gösteriyordu. Dakikalarınızı hızlı ve fiziksel oynayarak dengelerseniz başı dertte olan diğer takım olur. Bunu yapmak için savunma ribaundlarını kontrol etmeniz gerekir.
Sırbistan bunu mükemmel bir şekilde başardı. Milutinov 10 defans ribaundu aldı. Maçın adamı Bogdan Bogdanovic 19,4 sayı, 4,6 asist, 3,3 ribaund ve 2,3 top çalma ortalamaları yakaladığı Manila’da MVP için en büyük aday.
Diğer yarı finalde Almanya’nın ABD’ye karşı aldığı 113-111’lik galibiyet FIBA tarihinin en iyi maçı denilebilecek bir maçtı. Johannes Thiemann, “Dünyanın en iyi takımlarından birini yenmeyi başardık. Çok zorlu bir mücadeleydi, hayal ettiğiniz şey bu. İstediğiniz şey bu. Büyük bir sahnede performans sergilemek istiyorsunuz ve bundan daha büyüğü olamaz.” Franz Wagner, “Sonunda zil çaldığında süper mutlu, çılgın bir duyguydu. Evet, hepimiz için süper özel bir an. Gerçekten ne diyeceğimi bilemiyorum” dedi. Maçın Oyuncusu Obst şunu ekledi: “Bunun bir parçası olmak ve bugün başardıklarımız için aslında söyleyecek hiçbir sözüm yok. Bu gece basketbol için, Alman basketbolu için muhteşem. Gerçekten zordu her saniye mücadele ettik ve artık finalde olduğumuz için mutluyuz.” Bu müthiş oyun hakkında uzun süre konuşulacak; çok sayıda rekor kıran bir oyunda muhteşem performanslar vardı ve heyecanlı bir sonla bitti.
Almanya’da altı oyuncu çift haneli skor buldu. Obst 24 sayı, Wagner 22 ve Theis 21 sayı. Atılan 224 sayıya bakıldığında çok fazla savunma yapılmadığını düşündürebiliyor. Ancak her iki takım da en yüksek yoğunlukta oynadı ve kazanan hücum performansıydı. ABD’de; Edwards 23 sayı, Reaves de 21 sayıyla etkili oldu. Bu oyunu tersine çevirmeye çok yaklaştılar. Toplam 224 sayı atılan bu maç, ABD ve Rusya’nın toplam 228 sayı (137-91) elde ettiği 1994 yılından bu yana FIBA Dünya Kupası’ndaki en yüksek skorlu maç oldu.
Ayrıca FIBA Dünya Kupası Yarı Finalinde atılan 119 sayı en yüksek ilk yarı skoru oldu. Almanya turnuva boyunca bu finali hak eden oyunlar oynarken, Sırplar kaliteli ve buraları oynamayı bilen oyuncuları ile finale geldiler. Pazar günü (gönlümün Almanlar’dan yana olduğu) harika bir final bizleri bekliyor. 2 milyon nüfusu olan Letonya’nın NBA yıldız Porzingis’in olmamasına rağmen gösterdiği performans çok dikkat çekerken (bizde kafasını kuma gömenlerin ders alması umuduyla), bana göre bir basketbol sirki olan NBA’da hakemler tarafından pamuklara sarılan Doncic’e burada hakemler öyle bakmayınca, düştüğü durumlarda oldukça manidar idi.