Basketbol antrenmanı en yüksek basketbol performansına ulaşmayı sağlayacak çok karmaşık bir süreçtir. Bu sürecin içeriği oyuncuların performansıyla olduğu kadar takımın yapısal parçalarıyla da yakından ilgilidir. Basketbol antrenmanının içeriği tüm fiziksel aktivitelerin bireysel veya kolektif olarak kazanılmasını amaçlar ve buna psikolojik öğeleri de katarak mükemmel basketbol performansının bütün veya kısmen kazanılmasını ve geliştirilmesini kapsar. Performans kapsamı içerisine oyuncunun gelişimini etkileyen tüm faktörler yer almaktadır.
Tam bir basketbol antrenman süreci üç bölüme ayrılabilir: 1: Kondisyon ve Fiziksel hazırlık, 2: Teknik ve Taktik hazırlık, 3: Psikolojik hazırlık.
Fiziksel hazırlığın amacı: Basketbolla doğrudan ilgili hareketlerle ilişkili yeteneklerin geliştirilmesidir.
Teknik taktik hazırlığın amacı: Oyun kombinasyonları ve sistemleri gibi bireysel ve grup etkinliklerinin öğretilmesi ve öğrenilmesi ile ilgilidir. Antrenmanın bu sürecinin en önemli özelliği gerçekten bireysel ve grup aktivitelerinin taktik yönlerine uygun oyun koşulları ile ilişki içerisinde hareketlerin seçilmesiyle yakından ilişkilidir. Bu özellik yüksek zihinsel ve motorize işlemlerin bütünleşmesini yansıtmaktadır. Bu yolla sporcuların belirli temel teknikleri uygulamakla yetinmediği ve daha iyi basketbol oynadıkları söylenebilir.
Psikolojik sürecin amacı: Basketbol da maç koşullarını etkileyen tüm vücut sistemleri ile birlikte merkezi sinir sisteminin uyumunu sağlamaktadır. Bu hazırlık uzun süreli devam eden basketbol antrenmanının yaşatacağı zorlukların ve stresin üzerinden gelinmesinde oyunculara yardımcı olur.
Hazırlığın tüm bu bölümlerinde teorik ve uygulama kısımları vardır. Büyük oranda fiziksel egzersizler pratik uygulamalardan oluşmuştur. Her çalışmanın teorik bir temeli vardır. Fiziksel çalışmalar belirli bir amaca ulaşmak için yapılır. Bu öğelerin her biri genel ve özel alanlara sahiptir. Her öğenin amacı doğrudan ve dolaylı bir yaklaşım ile başarılabilir. Özel alanlarda çalıştırıcılar genelde basketbol oyunundan alınan hareketleri kullanırlar. Genel alanlar ise diğer sporlarda ve yaşamda geçen egzersizleri kullanırlar. Genel alanlar antrenman içeriği ve oyun koşullarını uygun hale getirecek tüm öğelerin bütünlüğü ile yakından ilişkilidir. Unutulmamalıdır ki antrenmanda ne verirsen maçta onu alırsın, iyi bir antrenman: planlama ve içeriği ile doğru, verimli çalışma takımın ve oyuncuların başarısını yükselten en önemli faktördür.
Tekrar görüşmek üzere…