Olay Gazetesi Bursa

Yıldırım’ın tarih kenti kimliği bu projeyle dünyaya açılacak

Gerçek şu: Bursa’nın tarihi geçmişi konu olunca akla ilk Ulucami, Yeşil Cami, EmirSultan gibi mabetlerle Tophane ve surlar geliyor. Otantik yerler arasında da Cumalıkızık ve İnkaya çınarı gündeme geliyor Bunlara… Osmangazi Belediyesi’nin kente armağanı olan Panorama 1326 Fetih Müzesi apayrı bir değer kattı. Ziyaretçi rekorları kıran müze artık turistlerin gezilerini organize eden firmaların da takviminde. Oysa… Bursa’nın tarihi kimliği içinde Yıldırım Bayezid Külliyesi’nin de çok özel […]

Gerçek şu: Bursa’nın tarihi geçmişi konu olunca akla ilk Ulucami, Yeşil Cami, EmirSultan gibi mabetlerle Tophane ve surlar geliyor.

Otantik yerler arasında da Cumalıkızık ve İnkaya çınarı gündeme geliyor

Bunlara…

Osmangazi Belediyesi’nin kente armağanı olan Panorama 1326 Fetih Müzesi apayrı bir değer kattı. Ziyaretçi rekorları kıran müze artık turistlerin gezilerini organize eden firmaların da takviminde.

Oysa…

Bursa’nın tarihi kimliği içinde Yıldırım Bayezid Külliyesi’nin de çok özel bir yeri var, ama nedense ihmal ediliyor.

Camisiyle, türbesiyle, dünyanın ilk sağlık tesisi kabul edilen Darüşşifa’sıyla, kayıtlarda Yıldırım İlköğretim Okulu’nun olduğu yerde görünmesine karşın izi kalmayan imaretiyle, Molla Yegan’ıyla Yıldırım önemli bir tarih bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.

Hatta.

Bugün kalmasa bile, Uludağ yamaçlarından Akçağlayan suyunu külliyeye getiren su kanalları bile tarih belgelerinde gıptayla anlatılıyor.

Ne var ki…

Bursa bu bölgeyi bir türlü değerlendiremiyor. Osmangazi’den başlayan tarih kenti kimliği benzer yansımayı Yıldırım’da da bulduğunda turistlerin daha fazla zaman geçirebileceği kent olma hedefinde önemli bir adım atılacak.

İşte…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bu yönde önemli bir hamleye hazırlanıyor. Hedefinde Yıldırım’ın tarih kenti kimliğini önce ortaya çıkarmak, sonra dünyanın bildiği bir merkez haline getirmek var.

Bu hedef için…

İlk adımı Molla Yegan Kültür Merkezi’nin çevresini açıp eseri ortaya çıkararak atmak istiyor. Bölge açıldığında, Yıldırım Bayezid Camii ve Külliyesi ile bütünleşecek.

Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih’le birlikte sohbet ettiğimizde, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz şunu söyledi:

“Son dönemde Bursa’da tarih turizmine yönelik önemli projeler gerçekleştiriliyor. Biz de Yıldırım olarak bu projelerin içinde olacağız ve sahip olduğumuz mirası, kültürel değerlerimizi herkese tanıtacağız.”

 

Kurtuluş’tan görülen külliye!

 

Bursa’nın tarih kimliği içinde Yıldırım Bayezid Camii ve Külliyesi’nin çok önemli yeri var, ama tepede olmasına karşın yapıların kuşatmasında kalan bir tarihi eser.

O nedenle…

Yanına kadar gelmeden görülemiyor, fark edilemiyor.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da bu önemli eseri ortaya çıkarmayı kendine öncelikli hedef belirledi. Molla Yegan’ın çevresini açtıktan sonra “Kurtuluş Caddesi’nden bakıldığında tüm görkemiyle görülen bir külliye” hedefliyor.

 

Turizme umut geldi: Dubai’den Yenişehir’e uçak seferleri gündemde

 

Gerçi… Kimileri beğenmiyor ama Bursa turizmini Arap turistler ayakta tutuyor. Üstelik, son yıllarda artan Arap turist sayısı alışveriş merkezlerinin de canlanmasını getirdi.

O bakımdan…

Dubai’deki turizm fuarına Bursalı turizmciler büyük ilgi gösterdiler. Bursa otellerinin büyük bölümü fuarda stant açıp bağlantılar yaparken, hedefine ulaşamayan otel olmadığı kulağımıza geldi.

Bununla birlikte…

Dubai’de yapılan temaslar Bursalı turizmcileri umutlandırdı.

Gerek Türkiye Başkonsolosluğu, gerek Dubaili turizmcilerin de bulunduğu ortamda Dubai’den Yenişehir’e Arap turistler için karşılıklı seferleri bile konuştular.

Bu konuda…

Dubai’nin yerel havayolu firması olumlu yaklaşım gösterirken, Bursalı turizmciler siyasi otoritenin desteğiyle THY gündemine de taşımaya hazırlanıyorlar.

Umutları ise AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’de

 

Kızılay’ın çağrısı: Ramazanda paylaşabiliyorsan, hilal olsun Türkiye

 

Kuşku yok ki… Ramazan ayının ayrı bir mistik lezzeti var. Oruçların tutulduğu, duaların edildiği bu ayda insanlar yardımı da daha çok anımsıyorlar.

Yeni bir ramazan başlarken, Kızılay’dan yardımı anımsatan çağrı geldi.

Türk Kızılay’ın sloganıyla “Ramazanda az-çok demeden paylaşıyorsan, hilal olsun Türkiye” çağrısı yapan Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan, afet dönemleri dışında da yaşamın her anında ihtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını söyledi.

Sonra da…

“Yardımsever kimliğiyle ön plana çıkan Bursa’mızda hayırseverlerimizin merhamet elini ramazanın ruhuna yakışır titizlikle ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracağız” dedi ve ekledi:

“Gıda kolilerimiz zincir marketlerde satışa sunulacak, ayrıca Türk Kızılay resmi internet sitesinden koli bağışları kabul edilecek. Kentin değişik yerlerine kurulacak stantlarda da hayırseverlerimiz bağış yapabilecek.”

Şu güvenceyi verdi:

“Biz de onları gerçek sahiplerine ulaştıracağız.”

 

Bağışı yapan nereye gittiğini görüyor

 

Ramazan nedeniyle ihtiyaç sahibi aileler için gıda kolileri hazırlayan Kızılay, ayrıca ramazanda fitre ve zekat da kabul ediyor.

Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan açıklama yaparken fitre ve zekatlara özel bir bölüm açıp “Bağışçılarımız yardımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşacağından emin olsunlar, fitre ve zekatlar da emin ellerde” dedi.

En önemlisi…

Kızılay’a bağış yapanlar, bağışlarının ne zaman, nerede ve kime teslim edildiğini görebiliyorlar.