Olay Gazetesi Bursa

Yerel seçimin görünmeyen sonuçları 2029’a giden yolun ana gündemi olur

Seçimin… Sandığa yansıyan sonuçlarını artık biliyoruz. Şimdilerde; kazananlar nasıl kazandıklarını, kaybedenler de neden kaybettiklerini sorguluyorlar. Bir de… Rakamların ve sonuç tabloları altında kalan, özel değerlendirmelerin ortaya koyduğu 31 Mart’ın arka planı var. İşte… O tabloyu, rakamların dilini iyi okuyan Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar inceledi. Ortaya da Türkiye genelinde farklı bir seçim yansıması […]

Seçimin… Sandığa yansıyan sonuçlarını artık biliyoruz. Şimdilerde; kazananlar nasıl kazandıklarını, kaybedenler de neden kaybettiklerini sorguluyorlar.

Bir de…

Rakamların ve sonuç tabloları altında kalan, özel değerlendirmelerin ortaya koyduğu 31 Mart’ın arka planı var.

İşte…

O tabloyu, rakamların dilini iyi okuyan Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar inceledi. Ortaya da Türkiye genelinde farklı bir seçim yansıması çıktı.

Üstelik, 2029 Yerel Seçimi kaderini ve gündemini belirleyici özelliği var.

İlk sonuç şu:

“30 büyükşehrin dışında kalan 51 ilin Bütünşehir kapsamına alınması, yani 81 ilin de Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşması gündeme gelebilir.”

Şunu anımsattı:

“AK Parti’nin, 51 ilin de Bütünşehir kapsamına alınması hazırlığına MHP kurmayları kendi il belediyelerini kaybetme endişesiyle sıcak bakmamıştı.”

Ardından da…

31 Mart 2024 sonuçlarına göre; “51 il için de Bütünşehir yasası çıksaydı Cumhur İttifakı ve partiler açısından sonuç ne olurdu?” diye sordu.

Hesapladığı olası sonuçları da il il açıkladı:

Bir…

“CHP kazandığı 21 il belediyesinden 14’ünü; Adıyaman, Amasya, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Edirne, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Uşak, Yalova ve Zonguldak’ı kazanırdı. 7’sini de; Afyonkarahisar, Ardahan, Burdur, Giresun, Kastamonu, Kütahya ve Sinop’u AK Parti’ye kaybederken Tunceli’yi DEM’den alırdı.”

İki…

“YRP kazandığı tek il belediyesi Yozgat’ı, BBP tek il belediyesi Sivas’ı, İYİ Parti tek il belediyesi Nevşehir’i AK Parti’ye kaybederdi.”

Üç…

“MHP kazandığı 8 ilden 4’ünde; Çankırı, Erzincan, Karaman ve Tokat’ta Bütünşehir belediyelerini elinde tutarken, Gümüşhane ve Osmaniye’yi AK Parti’ye, Kars’ı DEM’e, Kırklareli’yi CHP’ye kaybederdi.”

Dört…

“AK Parti kazandığı 12 il belediyesinden Şırnak’ı DEM’e kaybederken, CHP’den 7, MHP’den 2, YRP’den 1, İYİP’den 1 il belediyesi alırdı.”

 

Tüm iller Bütünşehir olunca idari yapı değişir mi?

Konu… Seçim sonuçlarının siyasi yansıması olarak gündeme geliyor, ama bir de idari yapılanma boyutu var.

O da şu:

Bursa’nın 2014 seçimleriyle geçtiği Bütünşehir’de ilin tamamı Büyükşehir oluyor. Bu uygulamada, kırsalda yaşayanlara alışkın olmadıkları yükler geldi ve sorunlar henüz çözülemedi.

30 Büyükşehir dışındaki 51 ilde, kırsal hizmetleri için İl Genel Meclisi ve bağlı kurumlar var.

81 il Bütünşehir olduğunda, idari yapı da değişecek.

 

Gündemdeki konu: Yerel Yönetimler İttifak Yasası seçimi nasıl etkiler?

31 Mart seçimi… Yerel Yönetimler İttifak Yasası’nı yeniden gündeme getirecek gibi gözüküyor.

İşte…

Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar, bu yasanın nasıl uygulanacağını anlattı:

“Belediye Başkanlığında; 2018 milletvekilliği seçimlerindeki gibi İttifakla Nisbi Temsil uygulanmasıyla her seçim çevresinde ittifakların belediye başkan adaylarının aldıkları toplam oy ittifakın oyu olarak başkanlığı kazandıracak. İttifak içinde en çok oyu alan partinin adayı belediye başkanı olacak.”

Dikkat çektiği şu:

“Belediye meclis üyeliklerinde İttifak Tercihli D’hondt Sistemi uygulanacak.”

Gördüğü de şu:

“Bu yasayla ittifak oylarının başka partilere kayması veya ittifak adayı partiye başkan adaylığının bırakılması sonucu oluşan kırgınlıklarla sandığa gelmeme yaklaşımının ortadan kaldırılması hedefleniyor.”

 

Yerel Seçim İttifakı’na göre 31 Mart’a bakış

Mutlu Çınar… Gündemdeki Yerel Seçim İttifakı yasasına göre, 31 Mart seçim sonuçlarını inceledi.

İşte bulguları:

“CHP 21 il belediyesinden Adıyaman ve Edirne’ye ek olarak Tunceli’yi kazanabilirdi. AK Parti ise CHP’den kazanacağı 7 Bütünşehir’e Amasya, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Uşak, Yalova ve Zonguldak’la 19 belediye eklerdi.”

Şunu da ekledi:

“30 Büyükşehir’deki 519 ilçenin 47’sinde belediye el değiştirirdi.”

 

Bal-Göç’te özel konuklar: Gürsel Dönmez ve yeni Sofya Büyükelçisi

1985’te… Rahmetli Mümin Gençoğlu önderliğinde ve Turhan Gençoğlu’nun mücadelesiyle kuruluş sürecine çok yakından tanıklık ettiğimiz Bal-Göç o dönem uluslararası camiaya Türklerin sesini başarıyla duyurdu.

Günümüzde de…

Bulgaristan sosyopolitiği üzerindeki etkisiyle soydaşların sesi olmayı sürdürüyor.

Dahası…

Sık sık yenilenen Bulgaristan seçimlerine, Türkiye’den oy kullananların organizasyonuyla Bulgaristan demokrasisinin anahtarını elinde bulunduruyor.

İşte…

Böylesine önemli misyonu olan Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan hafta sonu çok önemli iki konuk ağırladı.

Konuklardan biri…

Kendisi de Bulgaristan göçmeni bir aileden olan Bursa kökenli Dışişleri Bakanlığı Bakan Başdanışmanı Gürsel Dönmez’di.

Sofya Büyükelçisi olarak yeni atanan Mehmet Sait Uyanık da Dönmez’le birlikte geldi.

 

Erkan Aydın pazar sabahı Özel’le buluştu

Biliyoruz ki… Erkan Aydın milletvekilliği döneminden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le çok iyi dostlar. İki meslektaş olmanın yanında, sık sık da görüşüyorlar.

CHP’nin…

Yerel Yönetimler Çalıştayı için hafta sonu Ankara’ya giden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın pazar sabahı Özel’le bir araya geldi.Yeni dönemde Osmangazi’de yapılacakları konuştukları buluşmada, Özel’in selamını da Bursa’ya getirdi.