Aslında… Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı son görüşmeden sonuç çıkmayacağı herkes tarafından biliniyordu.
Hatta…
AK Parti’nin bir yandan koalisyon teklifi gövtürür8ken bir yandan seçime hazırlandığı da, Bahçeli’nin ilk söylediklerinin tersi olsa bile olumlu yaklaşmayacağı da biliniyor ve görülüyordu.
O bakımdan…
CHP ile görüşmelerin en umutvar olunan noktasında bile yeni seçim noktasına gelinebileceği konuşuluyordu. Biz de, 5 Ağustos Çarşamba günü bu sütunlarda “İşte AK Parti planı: İmzalar toplandı, seçim 1 Kasım’da!” başlığıyla bunu aktardık.
Gelinen noktada…
Süreç tüketildiği için Türkiye’nin önünde kaçınılmaz bir seçim var. Onun için de iki yol gözüküyor.
Birincisi…
Davutoğlu görevi iade eder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anayasal yetkisiyle TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’la görüşüp seçim kararı alabilir ve seçim hükümeti kurabilir.
İkincisi…
5 Ağustos’ta aktardığımız siyasi strateji planı gereği Davutoğlu 45 günlük sürenin bitiminde ya da bitimine çok az kala görevi iade eder.
Bundan sonraki adımlar çok teknik ve kritik.
Anayasa, hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı’nın görüşmelerini istiyor, ama görüşmenin zamanını belirlemiyor.
AK Parti de bu boşlukta TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmak üzere 110 imzayı topladı. Hatta, milletvekillerinden erken genel seçim için kanun teklifi imzası da alındı.
Geçen hafta…
Seçimin 1 Kasım ya da 8 Kasım’da yapılması için AK Parti Genel Merkezi’nde yürütülen çalışmayı bu sütunlardan aktarmıştık. Kasım ayının ortasından itibaren Anadolu’da kış koşulları ağırlaştığı için kasım ayının başı üzerinde duruluyor.
Yanı sıra…
AK Parti Genel Merkezi’nde zaman zaman görüştüğümüz ve verdiği bilgilerle yaptığı yorumları bu sütunlarda paylaştığımız bir dostumuz dün daha farklı bir gelişmeye dikkat çekti.
Dedi ki:
“Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı bir süreç var. Üstelik iç olaylar ve dış gelişmeler daha da yoğun bir mücadele dönemini gösteriyor.”
Yeni gelişmeyi açıkladı:
“AK Parti Genel Merkezi’nde seçimin mümkün olduğu kadar kısa sürede, hatta kasım ayından önce yapılması için harekete geçildi.”
Tarih de verdi:
“Üzerinde çalışılan son tarih 25 Ekim.”
Şunu anımsattı:
“Yüksek Seçim Kurulu Başkanı hafta sonunda seçimi 60 günden önce yapabilecek hazırlığa sahip olduklarını açıkladı. Galiba bu tarihe hazır olmak gerekiyor.”
Son strateji gerçekten ilginç.
Eğer…
Yeni planlama böyleyse, gündemde erken seçim de değil, tam bir baskın seçim olduğu anlaşılıyor.
Mevcut hükümetle seçim formülü
Adı erken de olsa, yeniden seçim de dense, AK Parti strateji planı yaparken “tek başına hükümette olmayı” önemsiyor.
Seçim hükümeti kurulursa bu bitecek. Azınlık hükümetinin de riskleri var. Yeni hükümet kurulmasıysa güvenoyu gerektiriyor.
O nedenle, Meclis’ten seçimin yenilenmesi kararı çıkarılırsa, mevcut hükümetle seçime kadar devam edilecek ve güvenoyuna da gerek kalmayacak.
Ayrıca, 3 dönem kuralına takılıp milletvekilliğini kaybeden Bakanlar da seçime kadar hükümette kalmış olacaklar.
AK Parti’nin MHP’ye ihtiyacı var!
7 Haziran seçimi AK Parti’nin 258, CHP’nin 132, MHP’nin 80 ve HDP’nin 80 milletvekilinin olduğu TBMM ortaya çıkardı.
TBMM’yi toplamak ya da erken genel seçim kanun teklifi vermek için 110 imza gerekiyor. AK Parti’nin bu rakamlarda sorunu yok.
Yanı sıra…
Meclis’in çalışabilmesi için 184 milletvekilinin genel kurulda hazır bulunması, karar için de 138 milletvekilinin oyu gerekli.
AK Parti için bu rakamlar da sıkıntı değil, fakat üçlü blok partileri bir araya gelebilirse sıkıntı olur.
Onu da…
MHP’nin doğrudan, daha önceki gibi Meclis’e girmemesi ya da girip oy kullanmamasıyla dolaylı aşabilir.
Delege seçimi yapan CHP’de “baskın kurultay” alarmı!
Siyasi partiler yasasına göre, iki yıldan önce ve 3 yıldan sonra kongre yapılamıyor. Partiler de bu nedenle tüzüklerine kongrelerin iki yılda bir yapılacağı hükmünü koyuyorlar. Bazen teşkilat/örgüt yenilemesi gereken durumlar olduğunda kongreler iki yılda yapılıyor.
Fakat…
Siyasi partiler genelde kongrelerini erteleyip üçüncü yılda parti içindeki mekanizmayı çalıştırıyorlar.
CHP bu erteleme hakkını geçen yıl kullandı. O nedenle bu yılın sonuna kadar kongrelerini tamamlaması gerekiyor. Ne var ki, partinin kongre süreci şu sıralarda seçimin yenilenmesi süreciyle çakıştı.
Kongre erteleme hakkı kalmadığı için, CHP’nin hangi süreç olursa olsun kongrelerini yapması gerekiyor. Yapmazsa Yargıtay ceza verecek.
O nedenle…
Geçen hafta delege seçimleri için CHP Genel Merkezi önce erteleme genelgesi yayınlayıp sonra yapılması kararı alınca kargaşa yaşandı. Bu da mesaj trafiği ile parti üyelerine yansıdı ve kafalar karıştı.
İşte…
Böyle bir süreçte, Ankara merkezli başka gelişmelerin haberleri geliyor.
Söylenen o ki…
Şu anki kurultayın delegelerini belirleyen, fakat 7 Haziran seçiminde aday adayı olmalarına karşın sandıktan çıkamayan eski il başkanları aralarında organize olup olağanüstü kurultay için çalışmalara başlamışlar.
Bu amaçla…
Hafta sonunda Ankara’da çok sayıda eski il başkanının katıldığı bir toplantı yapıldığı konuşuluyor. Ancak toplantıya, süreçte Bursa İl Başkanı olan Metin Çelik’in katılmadığı da kulağımıza geldi.
Dahası…
Seçime gidilen ve delege seçimlerinin başladığı süreçte baskın kurultay için harekete geçenlerin Umut Oran ya da Metin Feyzioğlu’nun genel başkanlığını arzu ettikleri de söylentiler arasında.
Osmangazi’de gerilim
CHP kulisleri Pazar gününden beri Osmangazi’deki delege seçiminde yaşanan gerilimi konuşuyorlar.
Anlatılanlara göre…
CHP Osmangazi İlçe Başkanı Recep Çohan ile Eski Başkan İsmet Karaca arasında delege seçimleriyle ilgili tartışma çıkmış. Bazıları bu tartışmanın yumruklaşmaya kadar uzadığını söylüyor.
Dahası…
Partiden yapılan arama üzerine polis gelip tarafları sakinleştirmiş.
Murat Konuk’un oğlu babasının izinde: Avrupa 3. oldu!
Oğlu Mert’in, büyük bir başarıya imza atarak Avrupa Üçüncüsü olan U16 Basketbol Milli Takımı oyuncusu olduğunu dün sosyal medyada anne Manolya Onuk’un paylaşımından öğrendik.
Oğlu Mert’in milli takım maçlarından fotoğraflar paylaşan Manolya Onuk mutluluğunu paylaştı. Basketbolseverlerse babasının izinden yürüyen Mert Onuk’la tanıştılar.