Aslında… Çizilen ve 2016 Ocak ayında ihalesi yapılan proje, BUTTİM yanındaki arazide yapılacak Adliye Kampüsü’nde bugünkü adliye hizmetleri yanında Bölge Adliye Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi binalarının yer almasını öngörüyor.
Projeden…
Yakın Çevre Yolu’na cepheli 83 dönümlük alanda Bölge Adliye Mahkemesi binasının temeli 6 Mayıs 2016’da atılırken açılış hedefi 1 Eylül 2018 açıklandı.
Fakat…
Geçen sürede, kampüsün diğer bölümlerine bir türlü başlanamadı. Projenin planlandığı gibi gitmemesi “Acaba sorunlar mı var?” sorusunu gündeme getirmişti ki, projenin kendisi sorunlu çıktı.
Onu da…
Sorun şu:
“Yeni Adliye Kampüsü projesinde 3 kule tasarlanmış. Kulelerden biri 33 kat, biri 30 kat, biri de 28 kat. Görüntü olarak çok hoş, ama 30 katlı adliye binası dünyanın hiçbir yerinde yok.”
Şunu vurguladı:
“Bursa Adliyesi’ne günde 15 bin kişi giriyor. Bu kadar insan o kadar yüksekliğe nasıl çıkacak? Bu yoğunluğa ne asansör dayanır, ne de can.”
Yine…
Sohbet sırasında Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş’tan şunu da öğrendik:
“Adliye Kampüsü projesi değişiyor. Binaların araziye biraz daha yaygın olarak yerleşeceği ve Bursa’nın tarihi dokusuna uygun bir proje çiziliyor.”
Bakış şu:
“Adliye’ye gelen herkesin çok rahat işini görebileceği şekilde binaları konumlandırdık. Aynı zamanda, şu an küçük odalarda 2 kişi bir odada çalışmak zorunda kalan hakimlerimiz de rahat edecekler.”
Yeni projede…
Yüksekliğin en fazla 10 kat olacağını ifade eden Başsavcı Kuş, toplam 127 dönümlük Yeni Adliye Kampüsü inşaatı için yeni hedef tarihler hakkında da bilgi verdi:
“Toplam kapalı alanı 330 bin metrekarelik bir proje hazırlanıyor. Projenin bu yılsonu ya da en geç 2020’nin başında biteceğini düşünüyorum. İnşaatı da 4-5 yılda biter.”
Kestel’de yeni cezaevi projesi
Uluyol’daki tarihi Bursa Cezaevi yıkılıp Organize Sanayi Bölgesi’nin üst tarafında, Minareliçavuş’ta yeni Cezaevi Kampüsü yapıldığında çevre boştu.
E ve H tipi cezaevlerinin bulunduğu kampüs de zamanla şehrin içinde kaldı. Çevresinde Balat, yakınında Özlüce yerleşimleri gelişti. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi duvarına kadar geldi.
O nedenle…
Kestel’de BESOB Sanayi Sitesi yakınlarındaki 370 dönümlük alanın, Bursa Cezaevi Kampüsü yapılmak üzere tahsisi için Orman Bakanlığı ile görüşmeler sürüyor.
Bölge Mahkemesi inşaatı bitiyor, Adliye’nin bazı bölümleri taşınıyor
Bursa büyüdü, Adliye’nin yükü arttı, mahkemeler çoğaldı. 90’lı yılların ortalarında Uluyol’da Bursa Cezaevi’nin olduğu alana Adliye Sarayı yapıldı.
Fakat…
O bina da kısa sürede yetersiz kaldığı için BUTTİM’in yanındaki bölgede Yeni Adliye Kampüsü planlandı. Kampüs içindeki Bölge Mahkemesi temeli 6 Mayıs 2016’da atıldı.
İşte…
Yakın Çevre Yolu’na cepheli binada Bölge Mahkemesi mayıs ayında açılıyor.
83 dönümlük alana yapılan ve bugünün koşullarında Bölge Mahkemesi için fazla bulunan binanın bir bölümüne geçici olarak Bursa Adliyesi taşınacak.
Bursa Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir ile birlikte Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı ziyaret eden Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş sohbette şunu söyledi:
“Yerimiz yetmediği için farklı binalarda hizmet veriyoruz. Mayıs ayında Sulh ve Asliye Hukuk mahkemeleriyle icra, ticaret, tüketici, iş, aile mahkemeleri geçici olarak Bölge Mahkemesi’nin bir bölümüne taşınacak.”
Şunu da ekledi:
“Böylece kiradan kurtulacağız, Adliye Sarayı da fiziki olarak rahatlayacak.”
Yargıda “hedef süre” başladı
Evrak sürecini vatandaşın takip edemediği kurumların başında Adliye gelir. İşte bunu tamamen ortadan kaldıran bir uygulama başladı: Yargıda hedef süre.
Buna göre…
Herhangi bir şikayette bulunan, ya da dava açan kişiye başvurusunun ne zaman sonuçlanacağı yazılı olarak verilecek. Herkes başvuru ya da davasını buna göre takip edecek.
Ayrıca…
Yargıda elden evrak da sona erdi, UYAP uygulamasıyla kurum içinde tüm evrak artık dijital ortamda yollanıyor.
Cezaevindeki iş kolları adeta fabrika gibi çalışıyor, üretime katılıyor
Nitekim…
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş sohbet sırasında, Bursa Cezaevi’ndeki iş kollarının adeta fabrika gibi çalıştıklarını söyledi.
Örneğin…
Gemlik’te 700 ton zeytin hükümlü ve tutuklular tarafından Cezaevi İşkolu’nda üretilip satışa sunulmuş.
İmralı Adası’ndaki 8 bini verimli 10 bin zeytin ağacının bakımlarını yapıp hasadını topladıklarını kaydeden Başsavcı Kuş’un verdiği bilgilere göre bu yolla tarımsal üretime de önemli katkı sağlanıyor.
Zeytin üretimi yanında okullardaki tüm masa, sıra, dolapların üretildiği demir atölyesi, tekstil atölyesi gibi birimler de var.
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, yeni Adliye binası tefrişinin de cezaevi işkollarınca yapılacağını aktardı.
Selçukgazi İlkokulu yenileniyor
Cezaevindeki iş kollarında yapılanlar hakkında bilgi veren Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, üreticiliğin bir başka yönüne de dikkat çekti:
“Örnek bir proje olarak cezaevi atölyelerimiz tarafından Selçukgazi Köyü İlkokulu tamamen yenileniyor.”
Neler yapıldığını da ekledi:
“Okulun tümünün boyası ve badanası yapılıyor, masaları, sandalyeleri, öğrencilerin oturduğu sıraları, dolapları, kısacası her şeyi değiştiriliyor.”