Tıpkı… “Standardı uygulayan değil, belirleyen olalım” çağrısına benzer bir durum da sanayide teknik üretim için geçerli.
Konu şu:
Sanayide, üretim teknolojisini yurt dışından alıyoruz. O nedenle, yaptığımız işlerin kontrollerini de yabancı uzmanlar yapıyorlar.
İşte…
Nitekim…
16 Eylül Cumartesi günü BAOB Yerleşkesi’nde NDT Günleri 4 adıyla, bir çeşit kaynak kongresi düzenledi.
Kaynak Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Ersan Gönül ve TMMOB İKK geçen dönem sekreteri Feridun Tetik’le sohbette, tahribatsız muayeneyi merak ettik.
Şöyle anlattılar:
“Üretilen bir ürününün yeniden kullanılabilmesi için hasar vermeden muayeneye tahribatsız muayene deniyor. Pazaryerlerinden demiryollarına, stadyumlardan rafinerilere kadar kaynak yapılan her yerde geçerli. İnşaatlarda bile demir testlerinde kullanılıyor.”
Şuna dikkat çektiler:
“Son 10 yıla kadar yurt dışından kontrolör geliyordu. Artık TMMOB öncülüğünde Türkiye’de yetiştiriyoruz. Bursa’da Makina Mühendisleri Odası bünyesindeki KEMM şu an Türkiye’de bu eğitimi veren tek kurum.”
Bu noktada…
Önce, “KEMM enstitüsü gibi çalışıp insan yetiştiriyor. Fakat kullandığımız teknolojiyi hâlâ yurt dışından alıyoruz” dediler, sonra da umut verdiler:
“Kendi cihazlarımızı üretmeye başlayan firmalar var. Bu da umut verici.”
Önemli ayrıntıya dikkat çektiler:
“Çinli SIUI firması dünyanın en büyük muayene cihazı üreticilerinden biri. Firmanın önemli ismi Prince Huang kongreye gelip kullandıkları teknolojiyi anlatacak. Ayrıca SOCAR da ilk defa bir kongreye geliyor.”
Açıkçası…
Sanayi yanında kamu ve üniversitelerin yararlanabileceği, enstitü gibi çalışan bir kurumun Bursa’da olmasından mutluluk duyduk.
Sanayicimiz için eleman yetiştirilmesi zaten heyecan verici.
Sanayi sorunlarını çözecek elemanlar yetişiyor
Sanayici sorunlarına çözüm üretecek eleman yetiştiren KEMM bu yönüyle de Türkiye’de tek.
Yine…
Kaynakçı eğitiminde KEMM, 3 bin kişiyi eğitti, 100 üniversite öğrencisine staj sağladı. Türkiye genelinde Makine Mühendisleri Odaları’nda görev yapan 57 personeli de yetiştirdi.
Eğitimde geç alınan karar öğrencileri de, okulları da sıkıntıya soktu
Sistemde…
En kritik yeri sınıf tekrarı kararı oluşturuyor. Belli sayıda dersten geçer not alamayanlarla devamsız öğrencilere sınıf tekrarı gelmesi aslında doğru karar.
Ne var ki…
Son yıllarda, üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencileri açık liseye geçiş yapıp devam zorunluluğundan kurtuluyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların açılmasına günler kala aldığı kararla dersaneye yazılan ve ciddi meblağlar ödeyen öğrenciler sıkıntıya düştü.
Hem parasını ödedikleri dersanelere gidememeyle karşılaşırken, özel okullarda öğrenciyi alacak sınıf sıkıntısı yaşandı.
Kısacası…
Geç alınan, ya da geç açıklanan karar nedeniyle öğrenciler de okullar da sıkıntı yaşıyorlar.
Uludağ Alan Başkanlığı masada
Nitekim…
Yasal altyapısı hazırlanan Uludağ Alan Başkanlığı el attığı ilk konulardan oldu.
Büyükşehir Belediyesi birimleri ve Uludağ’la bağlantılı kamu yöneticileriyle geniş kapsamlı toplantı yaptı.
Ayrılanların yerine yeni görevlendirme
Buna göre…
AK Parti İl Tanıtım Medya Başkanlığı görevini Osman Doğruyol üstlenirken, Mali ve İdari İşler Başkanlığı görevi Oğuz Babacan’a verildi.