Olay Gazetesi Bursa

Vefatının 4. yılında Bursa’da anılacak: Örüç, iyi tanıdığı Mesut Yılmaz’ı anlattı

Siyasete… 30 Temmuz 1983’te Anavatan Partisi Kurucu İl Başkanı olarak adım attı. 29 Kasım 1987 genel seçiminde ANAP Bursa Milletvekili seçildi. 1989’da Yıldırım Akbulut hükümetinde Devlet Bakanı, 23 Haziran 1991’deki Mesut Yılmaz hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak yer aldı. Hüsamettin Örüç… Bir dönem Bursa siyasetine damga vurması yanında, 4 ay sürmesine karşın Bayındırlık ve […]

Siyasete… 30 Temmuz 1983’te Anavatan Partisi Kurucu İl Başkanı olarak adım attı. 29 Kasım 1987 genel seçiminde ANAP Bursa Milletvekili seçildi. 1989’da Yıldırım Akbulut hükümetinde Devlet Bakanı, 23 Haziran 1991’deki Mesut Yılmaz hükümetinde Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak yer aldı.

Hüsamettin Örüç…

Bir dönem Bursa siyasetine damga vurması yanında, 4 ay sürmesine karşın Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak önemli hizmetler yaptı.

Siyasi anılarında…

12 yılını yan yana geçirdiği ve vefatının 4. yılında 31 Ekim Perşembe akşamı saat 19.00’da Demirtaş Kültür Merkezi’ndeki programla Bursa’da anılacak olan eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın özel yeri var.

Önce tanışmalarını anlatıyor:

“Merhum Mesut Yılmaz’la Anavatan Partisi Bursa İl teşkilatı kuruluş çalışmaları vesilesiyle tanıştım. Bursa ili koordinatörlüğünü üstlenen merhum Fahir Sabuniş, 1983 yılı haziran veya temmuz ayında, merhum Mesut Yılmaz’ı bana Genel Başkan Yardımcısı olarak takdim etmişti.”

İzlenimi şu:

“Onu genç ve dinamik, Özal ilkelerini benimsemiş olarak hatırlıyorum.”

Ardından…

“Mesut Yılmaz başlangıçta başbakan Turgut Özal’ı sever ve takdir ederdi. Yakından şahidiyim” deyip, kopuş noktasına dikkat çekiyor:

“Ara seçimlerin yapıldığı 28 Eylül 1986 tarihine kadar bu görüş ve inancında değişiklik oluştuğu anlaşılıyor. Bu da onun kabinedeki görevinden istifa etmesine neden oldu.”

Sonrasında…

15 Haziran 1991’deki ANAP kurultayında Mesut Yılmaz’ın genel başkan seçilip Başbakanlığı üstlenmesi ve kendisinin Bayındırlık ve İskan Bakanı olduğu süreci anımsatıyor.

“Merhumla en yakın olduğum, birlikte çalıştığımız, hedeflediği projeleri kendi ağzından dinlediğim, geleceğe dönük projeler hazırladığımız bir dönem yarım kaldı.”

Düşüncesi de şu

“Genç ve dinamik bir ruha sahip, ilkeli ve karakter sahibi; ülkesini seven bir lideri genç yaşta kaybettik.”

 

Hakan Çavuşoğlu’nu duygulandıran ziyaret

Binali yıldırım… Mayıs 2016’da AK Parti Olağanüstü Kurultayı’nda genel başkan seçilip Başbakanlığı üstlerdi. Hükümette Başbakan Yardımcısı olarak Hakan Çavuşoğlu da yer aldı.

Parlamenter sistemin son hükümetinde 1 yıl birlikte görev yapan Yıldırım ve Çavuşoğlu iki iyi dost olarak kaldılar.

Nitekim…

Cenaze için Bursa’ya gelen Binali Yıldırım, daha sonra Hakan Çavuşoğlu’nu Hukuk Bürosu’nda ziyaret etti.

 

Üyeler düşebilir, yedekler gelebilir: Büyükşehir Meclisi kaderi Bozbey’de

Kritik noktaya… Cuma günü dikkat çektik. Büyükşehir Belediye Meclisi son oturumunda Stratejik Plan oylandı ve AK Parti, MHP, BBP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

Oylama sonrası…

Başkan Mustafa Bozbey’in dile getirdiği  “Meclis Stratejik Planı onaylar” yasa hükmü gereği blok halinde red oyu kullananlar için  “görevi kötüye kullanma” soruşturması söz konusu.

İşte…

Bu noktada yeni bir durum ortaya çıktı. Söylenen şu:

“Plan onaylanmadığı için, belediye başkanları hariç tüm meclis üyeleri tehlikede. Meclis üyelikleri düşebilir, yerlerine yedek üyeler gelebilir.”

Yani…

106 üyeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 17 belediye başkanı doğal üye var. Bu durum 89 üyeyi ilgilendiriyor.

Tek çıkış yolu şöyle gösteriliyor:

“Başkan Bozbey 31 Ekim’e kadar Meclis’i toplantıya çağırıp Strateji Planı yeniden oylatabilir.”

 

Bursa sahip çıkamadı: Merinos’un markası da gitti

Satışın… Sonuçlandığını öğrenince hüzünlendik. Fabrikası kapanmış olsa da, Bursa ve sanayileşmesinin sembolü Merinos’un isim hakkı 2.9 milyon liraya Gaziantep’teki halı üreticisi firmaya satılmış.

Oysa…

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Merinos’un isim hakkının satışa çıkarıldığını 21 Ağustos’ta duyururken, isim hakkının Bursa’da kalabileceğini umuyorduk.

Beklenti de…

Bursa Büyükşehir ya da BTSO’nun satın almasıydı.

 

Dağ yöresinde spor açılımı: Keles ve Orhaneli’ye yeni futbol sahaları

Bursaspor’un… Maçlarını dünyanın ilgisini çekecek seyirci rekorlarıyla oynaması ve etkileyici tribün şovları Bursa’nın köklü futbol kenti olduğunu bir kez daha gösterdi.

Bu tutku, iklimi ve doğası zor bölge dağ yöresi için de geçerli.

Nitekim…

Keles Belediye Başkanı Ali Doğru ile Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır hafta içinde Ankara’ya gidip. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Prof. Dr. Süleyman Şahin’i ziyaret ettiler.

Ziyarette…

Keles Belediye Başkanı Ali Doğru iklim koşulları nedeniyle Keles Stadı çim sahası bakımının güçlüğünü anlatıp sentetik saha istedi. Mevcut sahayı daha fazla amatör futbolcu yetişmesi için lise öğrencilerine tahsis edeceklerini söyledi.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır ise stadın onarımı ve ek tribünle iki yeni halı saha talebinde bulundu.

 

Bursa’da çok güzel hareketler oluyor

Geçmişte… Sabah Gazetesi’nin efsane Genel Müdürü’ydü. Kenan Sönmez, 1999’da ANAP Bursa Milletvekili seçildi, ANAP Genel Başkan Yardımcısı oldu.

Bursa’dan ve dostlarından hiç kopmadı.

Sönmez…

Geçen hafta kadına şiddete protesto gösterisiyle gündem olan Bursaspor taraftarının cumartesi akşamı cumhuriyet coşkusu üzerine gururla “Bursalı her maçta Süper Lig’e ait olduğunu, büyüklerden biri olduğu haykırıyor” paylaşımı yaptı.