Yılın son günüydü… Bursa Valisi Yakup Canbolat 50 günlük görev süresinin kamu dışındaki ilk ziyaretini Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a yaptı.
Ziyarette…
50 gün çok kısa bir süre olmasına karşın, Vali Canbolat zaten bildiği, fakat mülki idaresini üstlendiği Bursa’ya çabuk adapte olduğunu, kronik sorunlara çabuk teşhis koyup çözüm için de kolları hemen sıvadığını bir kez saha gördük.
Bursa’nın sorunlarına “çözemezseniz krize dönüşür” bakışıyla yaklaşıyor, “Bursa’ya hizmet etmeye geldik” diyor.
Önceliği de…
Tarımsal değerine sanayi gelişimini ekleyen Bursa için yeni hedef olan turizme vermiş. Çağrısını bu nedenle kentin tün dinamikleri ve kurumlarına yaptı:
“Bursa için aynı masanın etrafında birleşebilmeliyiz.”
O birleşmeyi sağlamak üzere elini taşın altına uzatmaya hazır görüntüsü verdi.
Bu noktada…
Vali Canbolat’ın şanslı bir başlangıç yaptığını söylemek de mümkün. Geçen hafta Bursa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la görüşmelerde, yıllardır 7 kocalı Hürmüz benzetmesi yaptığımız Uludağ’daki yetki kargaşasını bitirmeye yönelik ortaya çıkan gelişmeler umut verici.
“Çanakkale’de sürdürülen, Nevşehir için de planlanan Alan Başkanlığı uygulaması var. Karar ve yetki Vali Başkanlığındaki encümen benzeri, bütçesi olan bir kurula devrediliyor. Uygulama ve koordinasyonsuzluklara yerinden müdahale ediliyor.”
Ardından…
“Bence iyi bir model” dedi ve bunun da yasa ile oluşturulduğunun altını çizdi:
Gerçi…
Yıllarca turizmci olarak organizasyonlar yaptığı Uludağ’ın eksiklerini ve sorunlarını bilen bir Kültür ve Turizm Bakanı olması elbette şans, fakat orman ve Milli Park özellikleri nedeniyle Uludağ’ın diğer kış merkezlerinden farklı konumu olduğu da bir gerçek.
Nitekim…
Geçmişte bizzat Bakan tarafından verilen vaatleri yerine getirmeyen Orman Bakanlığı acaba yetkilerini Vali başkanlığındaki kurula devredeceği Alan Başkanlığı’na nasıl bakar?
Vali Canbolat bu konuda umutlu:
“Uludağ turizm alanı mı olacak, orman mı kalacak ona daha sonra karar verilecek. Öncelik Alan Başkanlığı için yasanın çıkması.”
“Turist otantik şehirlere geliyor”
Vali Yakup Canbolat, hedefini turizm olarak belirleyen Bursa’nın tercihinin kültür turizmi olduğunu vurgularken şu tespiti yaptı:
“Kültür kimliği çok önemli. Çünkü turist kültürel kimliğini korumuş otantik şehirlere geliyor.”
Ardından şunu söyledi:
“Biz de Bursa’daki kent kültürünü daha fazlasıyla ortaya çıkaracak ve yaşatacak projelere öncelik vereceğiz.”
Üzerine düşeni tekrarladı:
“Kurumları ve sivil toplumuyla Bursa’yı aynı masanın etrafında buluşturacağız.”
Canbolat: Şapkadan tavşan çıkarmaya gerek yok, olanı değerlendiririz
Bu kapsamda…
Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a Olay Medya’da yaptığı ziyarette yol haritasıyla ilgili olarak, “Yerel seçimden hemen sonra ilk yapılacak işi” açıkladı:
“BEBKA ile başlayan, turizmde Bursa markasına yönelik bir çalışmamız var. Mevcut turizm durumu nedir, neler yapılabilir, hangi kurum neler yapmalı gibi başlıklar altında yol haritasını çıkaracağız.”
Şunun altını çizdi:
“Şapkadan tavşan çıkarmaya gerek yok. Önce olanı değerlendireceğiz.”
Bu noktada…
Bursa için sanayi gelişimi kadar turizmin önemli olduğunu vurgulayıp şuna dikkat çekti:
“Osmangazi Köprüsü ile Bursa artık İstanbul’a entegre oldu. Yapılacakları planlarken bu doğrultuda hareket edeceğiz.”
Şunu da ekledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımıza Bursa için doğru projelerle gideceğiz.”
“Bursa’ya yeni üniversiteler lazım”
Uludağ Üniversitesi öğrenci sayısı olarak Türkiye’nin büyük üniversiteleri arasında. Bursa Teknik Üniversitesi de gelişmeye çalışıyor.
Fakat…
Bursa’da potansiyel olmasına karşın yeni üniversite, özellikle de özel üniversite eksiği var. Vali Yakup Canbolat da buna dikkat çekti:
“Konya’nın 2 milyon 100 bin nüfusu ve 5 üniversitesi var. 3 milyon nüfusu olan Bursa’nın sadece 2 üniversitesi var”
Hedefi şu:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız da aynı düşünüyor, Bursa’ya yeni üniversiteler lazım.”
Bursa geleneği: Yılın ilk sabah namazında Ulucami taştı, trafik durdu
Dün sabah da öyle oldu. Ulucami dışına taşan kalabalık bayram namazlarından farklı değildi.
Ayrıca…
Atatürk Caddesi’nde trafik iki yönlü parklanmalarla dururken, iki sıralı park eden araçların kuyruğu Çakırhamam’ı aşıp Zafer Plaza yakınlarına geldi. Bir ucu da Tophane’ye ulaştı.
Bu arada…
Sabah namazını Ulucami’de kılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yılın son gününde yatsı namazını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez’le birlikte Şehreküstü Camii’nde kılıp Lütfi Taşçı’ya cemaat oldu.