Olay Gazetesi Bursa

Vali’den teşekkür var: Bursa sağlıklı süreç geçirdi, normalleşsek de dikkat

Zor bir süreç oldu… Mart ayı başında bir anda yaşam durdu, insanlar hayatta kalabilmek için kendilerini evlerinde karantinaya aldılar. 3 aylık kısıtlı yaşamın ardından şimdilerde normalleşme adımları atılıyor. Bu tür süreçlerde… İlgili kurum ve kuruluşlar görevlerini yaparken, genel yönetim adına irade de önemlidir ki, genel anlamda sonucu da bu belirler. Hem ülke geneli için, hem […]

Zor bir süreç oldu… Mart ayı başında bir anda yaşam durdu, insanlar hayatta kalabilmek için kendilerini evlerinde karantinaya aldılar.

3 aylık kısıtlı yaşamın ardından şimdilerde normalleşme adımları atılıyor.

Bu tür süreçlerde…

İlgili kurum ve kuruluşlar görevlerini yaparken, genel yönetim adına irade de önemlidir ki, genel anlamda sonucu da bu belirler. Hem ülke geneli için, hem Bursa yereli için kararlı ve sonuç alan irade ortaya konması önemli.

O nedenle…

Bursa’da neler yapıldığını, sürecin başarıya ulaşmasını sağlayan iradeyi ortaya koyan Bursa Valisi Yakup Canbolat’a sorduk.

Değerlendirmesi şu:

“Pandemi döneminde Bursa genel olarak başarılı bir süreç yürüttü. Elbette vakalarımız oldu, ama Türkiye ortalamasının gerisinde seyreden vaka sayısı sürecin başarılı yürütüldüğünü gösteriyor.”

Şunun altını çizdi:

“Bu süreçte vatandaşımızın da büyük katkıları oldu. Alınan kararları ve yasakları yerine getirdikleri için vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Şunu vurguladı:

“Bu başarıda sağlık çalışanları çok büyük fedakarlık yaptılar. Onların yanında, sahada görev yapan polis ve jandarma, Vefa Destek grupları sürecin Bursa için büyük sorun olmadan aşılmasını sağladılar.

Bu noktada…

“AFAD destek verdi, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün belediyeler işin içine girdiler” diye ekledi.

Şöyle de devam etti:

“Bu dönem bir yandan sağlığı düşünürken, bir yandan da ekonominin işlemesi gerekiyordu. Türkiye ekonomisinin en güçlü sanayilerinden olan Bursa sanayisinin sokağa çıkma yasaklarında çalışmasına fırsat verdik.”

Sonra da şu mesajı verdi:

“Bursa’da pandemi süreci çok başarılı geçti. Şimdi de açıklanan kurallar doğrultusunda normalleşmeye dönüyoruz, ama henüz her şey bitmiş değil. O nedenle devlet büyüklerimizin yaptıkları uyarılara ve bu konuda belirlenen kurallara uymaya devam etmeliyiz.”

Çağrısı şu:

“Sosyal mesafeye, hijyene dikkat edelim. Maske bir süre daha yaşantımızda olacak, takmayı ihmal etmeyelim. Bu 3 konuya dikkat edersek daha da normale döneceğiz.”

 

Yasak günlerinde sanayiye destek

Bursa’nın, önde gelen ve en güçlü sanayi merkezlerinden biri olduğunu anımsatan Bursa Valisi Yakup Canbolat sokağa çıkma yasağı olan günlere ilişkin sanayi düzenlemeleri hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla işbirliği yaparak, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde çarkların dönmesi için hangi sektörlerin kaç kişiyle çalışmaları gerektiğini istişare ettik.”

Mutluluğu şu:

“Bu istişarelerle iş hayatının etkilenmeden çalışmasında kararlı davrandık.”

 

Bursa’da pandemi mücadelesinin 4 ayağında yapılanları Vali açıkladı

Başka hastalık ve salgınlara benzemeyen bir virüs var. Çok kolay bulaşıyor, çok hızlı yayılıyor, çok kısa sürede ölümcül etkiler yapıyor.

İşte…

O pandemi mücadelesinin birbirinden önemli 4 ayağını, “Her şeyi doğru tespit etmemiz gerekiyordu” diyen Bursa Valisi Yakup Canbolat açıkladı:

Bir…

“112 Çağrı Merkezi ayağında ekipleri takviye edip konsülleri arttırdık. Çalışanlarımız 7/24 hizmet verilmesine önemli katkı koydular.”

İki…

“Hastane ayağında kamu ve özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan ettik. Böylece yoğun bir çalışmaya girildi ve yüzümüzün akıyla çıktığımız başarılı bir süreç yürütüldü.”

Üç…

“Filyasyon yeni bir kavram. Mücadelenin filyasyon ayağında da pozitif kişilerin hikayelerinin doğru okunup kimlerle temas kurduklarının tespiti çok önemli. 512 filyasyon ekibiyle çok ciddi çalışmalar yürüttük.”

Dört…

“Konunun bir ayağı da laboratuar. O konuda hızlı davranıp erken harekete geçtik.”

 

Her gün 2 binden fazla test yapabiliyoruz

Bursa Valisi Yakup Canbolat, pandemi sürecinde yapılanları anlatırken iki noktaya dikkat çeken özel bir paragraf açtı:

Bir…

“Türkiye’de ilk laboratuarı oluşturup teste başlayan illerden biriyiz. Halk Sağlığı’ndaki laboratuar çok etkili oldu. Üniversiteden viroloji uzmanı Hocamız neredeyse uyumadan laboratuarın hayata geçirilmesini ve diğer uzmanların yetişmelerini sağladı.”

İki…

“Şehir Hastanesi’ni canlandırdık.”

Şunu da ekledi:

“Şehir olarak her gün 2 binden fazla test yapma imkanına sahibiz.”

 

1 milyona yakın kişiye yardım ulaştırıldı, 5 bin 543 kişi sahada çalıştı

Dünya salgına hazırlıksız yakalandı, ama çok hızlı organize olan Türkiye toplumsal destek alışkanlığıyla da bazı sorunları çözdü.

Bursa Valisi Yakup Canbolat da devlet organizasyonunu açıkladı:

“112 Acil Çağrı Merkezimizde ilk çağrıları 25 masada 90 personel alıyor. 12 Emniyet Masası’nda 48 kişi, 3 Jandarma Masası’nda 9 kişi, 11 Sağlık Masası’nda 120 kişi, 3 İtfaiye Masası’nda 12 kişi var.”

Şu dikkat çekici:

“21 Mart-1 Haziran arası gelen 892 bin 723 çağrının 652 bin 589’u 65 yaş ve üstüne ait. 116 bin 534 çağrı kaymakamlıklara yönlendirildi.”

İlçelerdeki Vefa İletişim Merkezleri’nde 350 kişinin, Vefa Sosyal Destek Grupları’nda da 5 bin 543 kişinin çalıştığını vurgulayıp ekledi:

“Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Programı çerçevesinde toplam 131 bin 475 kişiye biner lira nakdi yardım yapıldı.”

Şunu da ekledi:

“Konaklamaları sağlanan 1.027 sağlık personelimizin sıcak yemekleri ramazan öncesi Burfaş, ramazanda da BTSO ve DOSABSİAD tarafından karşılandı.”

 

Vali Canbolat neden rakam açıklamadı?

Sohbette… Vali Yakup Canbolat’a, salgının Bursa rakamlarını açıklamama nedenini sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Vaka sayılarını açıklama yetkisi yalnızca Sağlık Bakanlığı’nda, bize bu yetki verilmedi. Verilmiş olsa açıklamaktan çekinmezdim.”

Şunu da ekledi:

“Bursa’da Türkiye ortalamasının altındayız. Kural ve yasaklara uyumu memnuniyet verici olan Bursa halkına teşekkür ediyorum.”