Gerçek olan şu: Başta deprem olmak üzere can yakan afetler yaşandığında korku havası oluşuyor, fakat kısa süre sonra rutin yaşama dönülüyor.
Geçmişte…
Türkiye ile Japonya arasındaki “Afet Zararlarının Azaltılması İşbirliği Anlaşması” kapsamında Japonya’ya gidip eğitim alan Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın kritik bir uyarısı var:
“Bursa afet riski yüksek bir il, ama maalesef kent hassas değil. Oysa her alanda ve her anlamda başta deprem, afetlere hazır olmamız gerekiyor.”
“Hep İstanbul için deprem senaryoları konuşuluyor, ama Bursa da bu konulardan geri durmamalı. Çünkü afet konular rutine dönmemeli.”
Önceliği depreme vererek afetlere hazırlıklı olma uyarısı yapan Vali Canbolat, 1855’ten bu yana Bursa’da çok büyük deprem olmadığını anımsattı.
Bu noktada…
“Afet yönetiminin önemine” dikkat çekerken söylediği de şu:
“Deprem ülkesi Japonya ile yapılan JICA anlaşması kapsamında gözlem ve incelemeler için bu ülkeye gittim. Depremle yaşayan ülkelerin bunu bir yaşam felsefesi haline getirmeleri ve yaşamın her adımında deprem kriteri uygulamaları gerektiğini orada gördüm.”
Şunu vurguladı:
“Japonya’da afet eğitimi anaokulunda başlıyor.”
Bizdeki anlayışa örnek verdi:
“Deprem senaryosu yapılıyor, toplanma ve afet merkezi senaryoda var. Fakat oraya giden yalnızca bir yol var. O yol kapanırsa alternatifi yok.”
Önemsediği nokta şu:
“Daha az zarar görülmesi ana hedef. Hasar büyük ve zayiat fazla olursa, büyük ekip kurmak da yetmez. Onun için önce deprem başta olmak üzere afet kültürünü benimsemeli ve kentlerimizi buna göre hazırlamalıyız.”
Bir uyarısı da şu:
“Kentte deprem olursa, büyük bir afet meydana gelirse doğal olarak herkesi etkileyecek. Kurumlar da etkilenecek. O nedenle planları çevre illerle irtibatlı yapmak gerekiyor.”
Önerisi şu:
“Deprem olmadan hasarı azaltmaya yönelik yapılabilecekler var. Binaların statik hesabından kentsel dönüşüme kadar afet yönetimi planlanmalı.”
Şunu da ekledi:
“Fakat maalesef başarılı değiliz.”
Özel sektör de erken uyarı sistemi takacak
Yerel yönetimler ve kamu tarafından kentin değişik noktalarına erken uyarı sistemleri kuruluyor. İşte o uygulama genişliyor.
Hazırlığı…
“Depreme hazırlıkta herkese görev düşüyor” diyen Vali Yakup Canbolat açıkladı:
“Şirketlerin işin içine girmesini sağlamamız gerekiyor. O nedenle, özel sektörün de erken uyarı sistemini takması yönünde hazırlıklar var.”
Şunu da ekledi:
“Kurumlar da bu konuda farkındalık oluşturmalı. Sosyal yardımlar gibi düşünülüp hazırlık yapılmalı.”
Canbolat açıkladı: Topluma ve kente yanlış yapanı geri gönderiyoruz
Her şey… Geçen cuma Suriyeli sığınmacıların Mudanya’da sahile kurdukları çadırların kaldırılmasıyla başladı ve Türkiye gündemi oldu.
Hatta…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz bir anda “ırkçılık ve faşizanlık” suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.
İşte…
Bu konuyu Bursa Valisi Yakup Canbolat’la konuştuk. “Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızla görüştüm” dedi ve şunu söyledi:
“Mudanya’da ideolojik ya da siyasi bir şey yok. Plajın düzeniyle ilgili zabıta operasyonu olmuş. Haberler abartılı, algı operasyonu yapılıyor.”
Bakışı şu:
“Topluma ve kente yanlış yapanı geri gönderiyoruz zaten. Suriyelilerin istenmediği haberleri doğru değil. Birlikte yaşama kültürü önemli, bunu başarmak gerekiyor.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Seçim öncesi Karacabey’de, geçen hafta Bursa’da algı operasyonları yapılmak istendi. Bunlar yanlış şeyler. Suriyeli konusu maalesef tahrik unsuru olarak kullanılıyor. Tahriklerle bir yere varılmaz.”
Şu uyarılı da ekledi:
“Bursa tarih boyunca göç almış göçmen kenti. Normal kent yaşamının da bozulmaması lazım. Kim olursa olsun, bozulmasına göz yummayız.”
Kızılay’dan Vali’ye 151. yıl ziyareti
Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan başkanlığındaki yönetim kurulu da 151. kuruluş yıldönümü nedeniyle Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret etti.
Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya şube başkanlarıyla Kadın ve Gençlik kolları başkanlarının da katıldıkları ziyarette Kızılay’ın çalışmaları ele alındı.
Gözgeç duyurdu: Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalıştay
Geçen dönem…
Tarımsal alanda kadın-erkek eşitliği üzerine komisyon çalışmalarına katılan Gözgeç, atılan tohumların meyveye dönüşmesini izlemeyi de sürdürüyor.
Nitekim…
Aile ve Çalışma bakanlığı koordinasyonuyla, Orman ve Ticaret bakanlıkları tarafından birlikte düzenlenen çalıştayın bilgisini verdi:
“Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve kooperatifçiliğin yaygınlaştırılmasına yönelik protokol kapsamında Bursa’da 14 Haziran Cuma günü Bursa kent Konseyi Erguvan Salonu’nda çalıştay düzenlendi. Saat 09.30’da başlayacak çalıştaya kadın kooperatifleriyle ilgili bakanlıkların birimleri katılacaklar ve kırsalda kadının karşılaştığı sorunlara birlikte çözüm arayacaklar.”