Olay Gazetesi Bursa

Üzerinde ‘Aday ol’ baskısı oluşan İrgil’in örnek tavrı: Siyasette ilke

Düşüncesini… 26 Ağustos günü bu sütunlarda aktardık. 24 Haziran seçimi için yeniden milletvekili adayı olmayan Dr. Ceyhun İrgil şunu söylüyordu: “… Bursa Büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya belediye başkan adayı değilim.” Aradan 3.5 aya yakın süre geçti. CHP’deki aday arama çalışmalarında akla önce Dr. Ceyhun İrgil geliyor. Başlangıçta… Mustafa Bozbey’in ikna edilemediği günlerde Büyükşehir için alternatif görülüyordu. Bozbey’in aday olmayı kabul etmesinden sonra Nilüfer Adayı olmasını isteyenler giderek çoğalıyor. İrgil’in […]

Düşüncesini… 26 Ağustos günü bu sütunlarda aktardık. 24 Haziran seçimi için yeniden milletvekili adayı olmayan Dr. Ceyhun İrgil şunu söylüyordu:

“… Bursa Büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya belediye başkan adayı değilim.”

Aradan 3.5 aya yakın süre geçti. CHP’deki aday arama çalışmalarında akla önce Dr. Ceyhun İrgil geliyor.

Başlangıçta…

Mustafa Bozbey’in ikna edilemediği günlerde Büyükşehir için alternatif görülüyordu. Bozbey’in aday olmayı kabul etmesinden sonra Nilüfer Adayı olmasını isteyenler giderek çoğalıyor.

İrgil’in üzerinde müthiş bir “Nilüfer adayı ol” baskısı oluştu.

Peki…

Bu çağrı, istek ve beklentilere Ceyhun İrgil ne diyor, kararı ne? Açtık sorduk.

Söze…

“Benim mantığım çok basit” diyerek başladı ve anlattı:

“Önseçim veya eğilim yoklaması yapılmadan garanti milletvekilliğini kabul etmemişken, şimdi aynı yönetim ve aynı usulle, atama yoluyla belediye başkan adaylığını kabul edersem tutarsızlık olur.”

Devam etti:

“Beni arayan herkese… Bozbey’e, Genel Merkez’e, milletvekillerine, il yöneticilerine, hepsine aynı şeyi söyledim. Hem partim CHP’den, hem başka partilerden aday olursam çekileceğini söyleyen aday adayları oldu.”

Şunun altını çizdi:

“Gösterilen ilgi ve güvenden elbette onur duyuyorum.  Herkese teşekkür ediyorum. Ailem ve ben çok gururlandık.”

Ardından…

“Bu şahsi bir çaba değil” dedi ve siyasi ilkesini tüm açıklığıyla ortaya koydu:

“Bir şehirde milletvekili ya da belediye başkanı seçerken halka sormadan atama yapmak benim için uygun değil.”

Şunu vurguladı:

“Böyle bir şeyi sağ partiler benimseyip içselleştirmiş olabilir, ama sosyal demokrat partilerin bu ilkeden vazgeçmemesi gerekiyor.”

Kararını açıkladı:

“Önseçim veya eğilim yoklaması konusunda tutarlı ve kararlı oldum. Herkes aynı kararlılığı gösterseydi Bursa’da önseçim veya eğilim yoklaması yapılır, tartışmalar da sona erirdi.”

Mesajı şu:

“Naz yapmıyorum, kimseyle de tartışmak istemiyorum. Çünkü söylediğim şey ilk günden beri aynı ve değişen bir şey yok.”

Şunu da ekledi:

“Bundan sonra demokratik, çağdaş, geleceğe ve gençlere dokunan tüzük ve parti programı çalışmasının mutfağında olmak için çaba harcayacağım.”

 

“Feodal atama parti içi huzuru bozuyor”

 

CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, adaylıkların önseçimle belirlenmesi ısrarını şu sözlerle açıkladı:

“Önseçim veya eğilim yoklaması olursa parti içindeki kırıcı, yaralayıcı, itham eden ve zarar veren eylemlerle söylemler sona erer.İnsanlar birbirini incitmezler, kırmazlar.”

Şuna da dikkat çekti:

“Bu tür feodal atama usulleri aslında kurum içindeki veya parti içindeki huzuru ve barışı bozuyor.”

 

Siyasi analizler ve araştırmalar okuyor

 

Dr. Ceyhun İrgil 2015’te CHP Milletvekili seçilmeden önce de siyasi analiz okumayı önemserdi. Aradığımızda, önünde iki siyasi analiz içeren tez vardı.

İlki…

Meslektaşımız Eren Başağan Özgünay’ın hazırladığı ve Bursa’daki sağ elit siyaseti konu alan Türk Yerel Siyasetinde Oligarşik Yapılaşma–Bursa Merkez Sağ Örneği idi.

İkincisi de, Perihan Türk’ün yaptığı ve AK Parti ile CHP kadın kollarını ele aldığı Kadın Siyaseti Üzerine Araştırma’yı okuyordu.

 

“Siyaset kişiler üzerinden değil, sistem üzerinden yürümeli”

 

Üzerindeki baskı yalnızca kendisini tanıyanların aramasıyla sınırlı değil, CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, sosyal medyadaki takipçilerinin de yoğun baskısı altında.

Nitekim…

“Bir kereden bir şey olmaz, bu seferlik böyle olsun” diyerek ilkelerinden ödün verme çağrısı yapan bir takipçisine şu cevabı verdi:

“Eğer ‘Bir kereden bir şey olmaz, bu seferlik böyle olsun’ demeye devam edilirse ilkesizlik rutin olur. Aynen bugün olduğu gibi.”

Tavrı şu:

“Bu, kişisel bir çaba değil, olmamalı da. Toplumun geneli demokratik ilkelere sahip çıkmazsa ve tutum almazsa beklemek gerekir.”

Düşüncesi ise şu:

“Siyaset ve kurumlar kişiler ve gönüllülük üzerinden değil, sistem üzerinden yürümeli. Sistemler, kurumlar, toplumlar kişilerin özverilerine ve gönüllü olmalarına terk edilemez.”

Şunu sorguluyor:

“Ya bir gün gönüllü olmazlarsa, ya bir gün özverili olmaktan vazgeçerlerse ne olacak?”

 

İznik açıklanıyor, Mudanya bekliyor

 

CHP 9 ilçe adayını açıkladıktan sonra durdu. Bu da, Ankara’daki ittifak görüşmelerinden kaynaklanıyor.

Çünkü…

İYİ Parti ile ittifak görüşmelerinde bazı ilçelerin gündeme gelebileceği düşüncesiyle çalışmalar bekletiliyor.

Bunun yanında…

Ankara’da bugün İznik için Asiye Çalışkan’ın açıklanması bekleniyor.

Hayri Türkyılmaz’ın İl yönetiminden oybirliğiyle geçmesine karşın Mudanya’da yeni bir anket yapılması beklenirken, Nilüfer için de Gürhan Akdoğan gündeme girdi.

 

16 yıl önce yönetimde birlikteydiler, şimdi yeni görevleri var

 

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’in nüfus kağıdında memleketi olarak Bilecik yazsa da iyi bir Bursalı’dır. Okul yaşamı Bursa’da geçti, iş yaşamına Bursa’da atıldı, sosyal yaşama Bursa’da katkı koydu.

Kısa adıyla BİHMED olarak bilinen Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’nde başkan olarak görev yaptı.

2002’de BİHMED Başkanı olduğunda, yönetim kurulunda Davut Gürkan vardı. İki iyi arkadaş olarak birlikte güzel işler yaptılar, önmli projeler ürettiler.

Şimdi…

Halil Eldemir milletvekilliği döneminden sonra Sağlık Bakan Yardımcısı olarak hizmet verirken, Davut Gürkan da Kızılay Bursa Şubesi Başkanı oldu.

Eldemir’in, üstlendiği yeni görev nedeniyle Gürkan’ı ziyareti hem güzel bir eski dostlar tablosu ortaya çıkardı, hem de Bursa üzerine görüş alışverişlerinin yapıldığı verimli bir buluşmaya dönüştü.