Olay Gazetesi Bursa

Uzay teknolojisine ilk adım: Dünya saat devleri geliyor!

Bir yandan klasik yapıları değiştirmek üzere adımlar atan ve camianın önünü açan organizasyonlara yönelen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bir yandan da geleneksel Bursa sanayisini yeni bir hedefe yönlendiriyor: Uzay teknolojisi. Nitekim… BTSO bu hedefe yönelik araştırmalar yanında en önemli adımı ileri teknoloji üretimi yapacak şekilde planlanan Batı Organize Sanayi Bölgesi ile attı İzmir Yolu üzerinde, Deri Organize Sanayi Bölgesi ile otoyol arasında kalan 12 milyon metrekare alana kurulacak teknoloji organize sanayi […]

Bir yandan klasik yapıları değiştirmek üzere adımlar atan ve camianın önünü açan organizasyonlara yönelen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bir yandan da geleneksel Bursa sanayisini yeni bir hedefe yönlendiriyor: Uzay teknolojisi.

Nitekim…

BTSO bu hedefe yönelik araştırmalar yanında en önemli adımı ileri teknoloji üretimi yapacak şekilde planlanan Batı Organize Sanayi Bölgesi ile attı

İzmir Yolu üzerinde, Deri Organize Sanayi Bölgesi ile otoyol arasında kalan 12 milyon metrekare alana kurulacak teknoloji organize sanayi bölgesi içinde çok özel firmalar üretim yapacaklar.

Kamulaştırma çalışmaları başlayan Batı OSB için sürpriz bir gelişme de ortaya çıktı. Kulağımıza gelenlere göre, dünyanın en ünlü saat markaları teknoloji sanayi bölgesinde yer edinmek istiyorlar.

Yine…

Kulağımıza gelenlere göre, dünya devi saat firmaları dünyanın her tarafına sattıkları saatlerin tamirlerini İsviçre’deki ana fabrikalarda yapıyorlar. Bu da hem firmalara, hem kullanıcılara pahalıya patlıyor.

Çünkü…

Tek bir saatin tamir için İsviçre’ye gönderilmesi sırasında yaklaşık 1.500 lira karşılığı olarak 525 Frank kargo sigortası ödeniyor. Fabrikalarda çalışan ustaların ücretleri de 5 bin Frank’ın üstünde oluyor.

Üstelik…

Saatin tamir için İsviçre’ye gidiş gelişinde geçen süre bazen 6 ayı bulabiliyor.

İşte…

Ünlü saat firmaları, Batı OSB’de yüksek teknolojiyle kuracakları fabrikalarda dünyanın doğusu için bir çeşit onarım servisi merkezi oluşturacaklar.

Böylece…

Türkiye ile birlikte bölgedeki, Rusya ve Ortadoğu pazarlarıyla Asya ve Uzakdoğu ülkelerine de Bursa’dan saat tamir servisi verecekler.

Gerçi…

Saat firmaları üretim değil de tamir merkezi kuracaklar, ama burada önemli olan nokta şu: Saatçilikte kullanılan mikro mekanik teknoloji aynı zamanda uzay teknolojisi olarak kullanılıyor.

O bakımdan…

Saat firmalarının kuracakları tamir fabrikaları bir anlamda uzay teknolojisi için ilk adım olacak.

BTSO ile firmalar adına görüşmeleri ise, merkezi İstanbul’da bulunan ve kısa adı TÜSAD olan Tüm Saatçı İşadamları Derneği Başkanı Hayrettin Akpınar yürütüyor.

Akpınar aslında Bursa için yabancı biri değil, Bursa’dan doğup Türkiye’ye yayılan saat mağazası Pırlant’ın sahibi.

Bursa’nın geçmişinde ileri teknoloji var

Gerçi… Sanayide yüksek teknoloji üretimine geçebilmek için arayışlar sürüyor, ama Bursa’nın geçmişinde teknoloji var.

Örneğin…

Ulucami’de bulunan regülatör görünümlü boy saatini 1875 yılında Hafız İbrahim Usta yapmış. Üzerine de Arapça harflerle Amel-i Hafız El-Bursavi olarak imzasını yazmış.

Ayrıca…

18. yüzyılın sonlarında Bursa’da klasik dokuma tezgahları yanında, işçiliği çok zor olduğu için yüksek teknoloji gerektiren elmas kesim atölyeleri olduğu tarih kayıtlarında yazıyor.

Gelin görün ki, dünya ilerlerken biz yerimizde saydığımız için teknolojimiz de geri kaldı.

Türkiye’nin ilk Saatçilik Okulu Karacabey’e açılıyor

İlk bakışta, Saatçilik Okulu denildiğinde pek fazla ilgi çekmiyor. Fakat mikro mekanik teknoloji öğrettiği için, saatçilikten öteye bir fonksiyona sahip.

Hatta…

Avrupa ülkelerinde bu okuldan yetişenler, mikro mekanik teknoloji gerektiren uzay araştırmalarıyla ünlü Nasa dahil her alanda rahatlıkla iş bulabiliyorlar.

İşte…

İleri teknoloji sanayi için çok önem taşıyan Saatçilik ve Mikro Mekanik Teknolojileri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Okulu’nun Bursa’da açılması için harekete geçildi.

Harekete geçen de…

Merkezi İstanbul’da bulunan ve kısa adı TÜSAD olan Tüm Saatçi İşadamları Derneği Başkanı Hayrettin Akpınar oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın planladığı ve Batı OSB olarak bilinen Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin Nilüfer-Karacabey sınırında kurulacak olması nedeniyle Akpınar da geçtiğimiz günlerde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret etti.

Ziyarette…

Öncelikle, dünya devi saat firmalarının Batı OSB’de kuracakları tesislere eleman yetiştirmeyi, yanı sıra ileri teknoloji üreten sanayinin gereksinimlerini karşılamayı hedefleyen okulun yapımını TSAD üstlenirken arazisini Karacabey Belediyesi’nin sağlaması konuşuldu.

Karacabey Belediyesi-TÜSAD anlaşması sağlanan okul, mikro mekanik teknolojileri alanında Türkiye’de ilk ve tek olacak.
 

Airbus’un sırrı Saatçilik Okulu’nda
 

Saatçilik Okulu öncelikle Batı OSB’de dünya saat devlerinin kuracakları tesislere eleman yetiştirecek, ama bununla yetinmeyecek.

Okulun en çarpıcı örneği ise İspanya’da.

Bugün hiç saat fabrikası bulunmayan İspanya’da tam 18 Saatçilik ve Mikro Mekanik Teknolojileri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Okulu var.

Dahası…

İspanya’nın dünyaya pazarladığı uçak olan Airbus’ın üretim sırrı da bu okulda. Çünkü, okuldan yetişenler mikro teknolojiyle uçak üretebiliyorlar.

Karada, rayda havada, denizde… Bursa hep üretiyor

Bursa otomotiv üretimiyle yıllardır Türkiye’nin Detroit’i olarak biliniyor ve Amerika’nın otomobil fabrikalarıyla ünlü bölgesine benzetiliyor.

Çünkü…

Aynı zamanda dünya devi olan 2 büyük otomobil fabrikası ile birlikte hafif ticari üreten fabrikası ve çok güçlü otomotiv yan sanayii var.

Buna…

Önce tramvay ile başlayan ve sonra metro araçlarıyla vagon üreten ülkeler ligine Türkiye’yi sokan yatırımı eklendi.

Ardından…

Almanya’da satın alınan uçak fabrikası geldi. Böylece karada, rayda ve havada araç üreten yüksek teknoloji ile sanayi yapısı bambaşka bir noktaya ulaştı.

Hafta içinde…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptığı açıklamada “Sıra tank üretiminde” diyerek dikkatleri savunma sanayiine çekti.

Gerçi…

Bursa’da yıllardır savunma sanayi için çalışan, hatta ünlü Wikileaks belgelerine giren güçlü tesisler olduğu biliniyor, ama bu bilgilere dünyanın en ünlü uçak markaları için sessiz sedasız üretim yapanları da eklemek gerekiyor.

Aslında…

Dikkatlerden kaçıyor, ama Bursa tüm bu araçların yanında dünyanın sayılı markalarından biri için en lüks yatlar da üretiyor.

Can Kıraç’ın sahibi olduğu Kıraça Holding bünyesindeki Sirena Marine dünya pazarlarında ilgi gören Azimut marka lüks yatları Orhangazi’deki tesislerinde üretip denizlere indiriyor.

Kısacası…

Bursa sanayisi karada, rayda, havada, denizde yüksek teknolojili üretimleriyle bir yıldız gibi parlıyor.