Açıkça söylemek gerekirse… Türkiye’nin ilk sivil uçağının üretim aşamasına tanıklık etmek için Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’ne doğru giderken, dev bir fabrika göreceğimizi sanıyorduk.
Gerçi…
İçeride dev bir proje var, ama kamu katkısı da olan Hürkuş’tan sonra ilk sivil uçak mütevazı bir atölyede kararlı mühendisler tarafından üretiliyor.
Ulutek’te yazılım firması olan genç girişimci Emre Balcı yazılımından yola çıkarak uçak üretimine yönelmiş.
Gördük ki…
Uçaksan’da dünyaca ünlü Rus uçak şirketi Andonov’da çalışmış Ukraynalı uçak mühendisleriyle gencecik Türk uçak mühendisleri birlikte çalışıyorlar.
Önce…
Uçak parçalarının modellerini tek tek çiziyorlar. Sonra ürettikleri bu parçaların testlerini yine orada yapıyorlar.
Emre Balcı da, T200 adıyla tescili yapılan ilk sivil uçağın öyküsünü anlatırken şuna dikkat çekti:
“Gövde çok özel maddeden karbon kompozit üretimi. Çünkü hafiflik çok önemli. 2 kişilik uçak 750 kilo ağırlığında ve 800 kilometre menzili var.”
Temel ilke şu:
“Her şey hafif, her şey güçlü, her şey dayanıklı.”
Merak edip sorduk:
“Küçük uçak pazarında elverişli mi? Üretilen uçağı satabilecek misiniz?”
Şu cevabı verdi:
“Türkiye’de ve dünyada 2 kişilik eğitim uçaklarına çok ihtiyaç var. O nedenle, uçağımızın satışında güçlük yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bu uçak, eğitimin yanı sıra tarım ve genel amaçlı kullanılabilir.”
Heyecanı büyük:
“İlk uçağımız 2 kişilik. Sonra 6 kişilik uçak üretmeyi hedefliyoruz. Sonraki hedefimiz ise bölgesel uçuşlar için çok önemli 30 kişilik Türkiye’nin ilk uçağını yapmak.”
Üstünde…
Direkt düşmesini engelleyecek özel bir paraşüt bulunan T200, motorları dursa bile özel kanat tasarımıyla süzülmeye devam edebiliyor.
Balcı, ilk uçağı ve atölyeyi gösterip hedefini dile getirdi:
“Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını yapıp seri üretime geçmek istiyoruz.”
5 yıl sonra insansız kargo uçakları…
“5 yıl içinde havada insansız kargo uçakları göreceğiz. Bunların yarısı bizim üretimimiz olacak. Bu hedef yalnızca Türkiye için değil”
Dile getirdiği öngörüsünün altyapısı var.
Çünkü, Kayapa’daki Uçaksan’da Türkiye’nin ilk insansız kargo uçağı küçük çaplı da olsa üretildi.
Dostların vefası moral veriyor: Erdem Saker’e Felsefe Kulübü ziyareti
Katılamayınca kalbimiz de onlarla birlikte kaldı.
Konu şu:
24 yıl DSİ Bölge Müdürü olarak, 1994-1999 döneminde de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak adı hep Bursa ile anılan Erdem Saker son dönem rahatsızlıklar yaşadı.
Bu nedenle…
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’nın çağrısıyla Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkul, Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Mehmet Fidan, Çekirge Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Muhammed Hanefi Kabalar, Büyükşehir Hayvanat Bahçesi Şube Müdürü Erkan Albayrak, Büyükşehir Sağlık Şube Müdürü Sinem Şen, Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi Koordinatörü Nurcan Özdağlı ziyaretine gittiler.
İkinci kitabında ödülü kazandı
Genç yaşta Bursa’yı anlatan romanını yazdı, ikinci kitabı Detaydakiler için de, Turan Sancağı Teşkilatı tarafından da “yılın yazarı” ödülüne layık görüldü.
Biz de kutluyoruz.
Projelerini basılı olarak dağıttı, dernek kongresine farklı yaklaşım kattı
Gördük ki…
Murat Aydın, aday olduğu Artvin Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanlığı’nın ötesinde, belediye başkanı adayı ciddiyetiyle hazırlanmış.
Basılı vaatleri arasında insan kaynakları, Artvin’in enleri, öğrenci, iş garantili kurs, dernekler arası futbol turnuvası, cep telefonu mobil uygulaması, genç ve kadastro sözleri yer alıyor.
Karacabeyspor’un sağbeki olarak futbol da oynayan Aydın 2015-2018 döneminde Şavşatlılar Derneği Başkanlığı yaptı.
7 Kasım’daki kongre için de şu mesajı verdi:
“Bu dernekler kültür yarışıdır. Yöre kültürünün aidiyetine dayanmasını sağlar. Biz de bu aidiyet için; işsize ARSİYAD’dan iş, yoksula Artvin Vakfı’ndan yardım sağlayıp federasyondan öğrenciye burs vereceğiz.”
Genç Kızılay’dan üniversite şenliği
Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç’ın da katıldığı programda Bursa Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler için gençlik şenliği düzenleyen Genç Kızılay bitmeyen enerjisini etkinlikleriyle üniversite gençliğine de yaşattı.