Olay Gazetesi Bursa

Türkiye’de ilk adım Yıldırım’da: Roman açılımı için sosyal proje!

Şunu herkes biliyor… Hükümet bazı toplumsal konularda açılımlar planlıyor. Bu nedenle de Kürt Açılımı gibi, Alevi Açılımı gibi, Roman Açılımı gibi adımlar atıldı, atılmaya da devam ediyor. Hatta… Kamuoyunun ilgisini çeken bu üç açılımdan ikisini, yani Alevi ve Roman açılımları Devlet Bakanı olduğu dönemde Faruk Çelik tarafından başlatıldığı, en azından tarafların bir masa çevresinde buluşmaları […]

Şunu herkes biliyor… Hükümet bazı toplumsal konularda açılımlar planlıyor. Bu nedenle de Kürt Açılımı gibi, Alevi Açılımı gibi, Roman Açılımı gibi adımlar atıldı, atılmaya da devam ediyor.

Hatta…

Kamuoyunun ilgisini çeken bu üç açılımdan ikisini, yani Alevi ve Roman açılımları Devlet Bakanı olduğu dönemde Faruk Çelik tarafından başlatıldığı, en azından tarafların bir masa çevresinde buluşmaları sağlandığı için Bursa kamuoyunun da doğal olarak ilgi alanı içine girdi.

Sonrasında…

Çelik’in başlattığı ve bir noktaya taşıdığı açılımlardan Roman Açılımı’nın yaşama geçirilmesi noktasında en önemli eksik sosyalleşme ve kaynaşma olarak ortaya çıktı.

İşte…

Roman Açılımı’nı etkileyen en önemli eksik olan sosyalleşme adımı Türkiye’de ilk kez Yıldırım Kaymakamlığı tarafından geliştirilen “Anladınız mı Beni?” projesiyle atıldı.

Aslında…

İlk girişim Mehmet Yapıcı döneminde Yıldırım Kaymakamlığı’nda başladı.

Fakat…

Roman vatandaşlar için hazırlanan sosyalleşme projeleri bu dönemde, yani Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın döneminde önemli bir noktaya ulaştı.

Bunda da…

Hiç kuşku yok ki, Kaymakam Aydın’ın konuya verdiği önem ve projenin disiplinli bir şekilde yürümesini sağlayan sahiplenmesi çok önemli.

Yanı sıra…

Türkiye’deki ilk projenin Yıldırım’dan başlamasının da bir nedeni var. Daha değişik bir ifadeyle söylemek gerekirse, Roman vatandaşlar için sosyalleşme projesi olarak adlandırılabilecek çalışmanın Yıldırım’dan başlaması tesadüfen yapılmış bir seçim değil.

O da şu:

Anımsanacağı gibi, Kamberler’in kamulaştırılıp yıkılmasından sonra, bu bölgede yaşayan vatandaşlar Yıldırım’ın değişik mahallelerine yerleştiler. O yerleştikleri yerlerde de yeni sosyal sorunlar ortaya çıktı.

O nedenle…

Yıldırım’da geliştirilen BEBKA projesi öncelikle yaşanan sorunları ortadan kaldırmak üzere, Roman vatandaşların sosyal yaşama katılmalarını ve bunun sonucunda da yaşadıkları çevreyle kaynaştırılmalarını hedefliyor.

 

Roman çocukları okulda kaynaştırmak için 3 özel proje

 

Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın’ın çok önem verdiği ve tam bir disiplinle uygulanmasını sağladığı proje, Roman çocukları ve ailelerinin çevreyle kaynaşmalarını birinci amaç olarak hedefliyor.

Bunun için de…

Anladınız mı Beni?” adıyla bir BEBKA projesi olarak yaşama geçirilen çalışmanın 3 ayağı var. Onları da, Proje Koordinatörü Ayhan Soyfidan anlattı:

Romanları çevrelerinde yaşayanlarla kaynaştırmak ve toplumsal anlamda yaşanan dezavantajlı durumların ortadan kaldırılması ana hedefimiz.”

Ardından…

Sosyal yaşama katılımı da 3 aşamada planladık” dedi ve aşamaları açıkladı:

Bir…

Yıldırım Kaymakamlığı’nın hazırladığı programla, Roman vatandaşların çocuklarının gittikleri belirlenen 10 okulda her hafta 50 öğrenci sinema ve tiyatroya götürülüyor.”

Şunu ekledi:

Gruplar yalnızca Roman çocuklardan oluşmuyor. Kaynaşmayı sağlaması için her kesimden öğrencilerden gruplar oluşturuluyor. Bu projeyle toplam 5 bin çocuğun sinema ve tiyatroya götürülmesi planlandı.”

İki…

Yıldırım Kaymakamlığı ve Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birlikte yürüttükleri ve 17 okulda devam eden projenin ikinci ayağındaysa, Roman anne ve babalar akşamları çocuklarıyla birlikte eğitime alınıyor.”

Üç…

Roman çocuklar ve aileler için 30’a yakın meslek edindirme kursu düzenlendi. Bir anlamda, akla gelen tüm meslekleri öğretmek üzere kurslar açıldı. Bunu da Yıldırım Kaymakamlığı İşkur’la birlikte yürütüyor.”

 

Tarih ve kültür bilinci için özel geziler

 

Yıldırım Kaymakamlığı tarafından Anladınız mı Beni?” adıyla hazırlanan sosyal kalkınma projesi kapsamında Roman çocukları için iki aşamalı tarihi ve kültürel geziler planlandı.

Gezilerin ilki Bursa içinde gerçekleştirilecek. Öğrenciler 25’er kişilik gruplar halinde Tophane, Yeşil Türbe, Emirsultan başta olmak üzere Bursa’nın tarihi ve kültürel mekanlarına götürülecek.

İkincisinde…

Çanakkale, İstanbul ve Ankara’ya düzenlenecek gezilerle kültürel bilinç arttırılacak.

 

AK Parti’den ilk: STK’lara milletvekili adayı oylaması

 

Siyasette kurumsallaşma konusunda AK Parti’nin bugün için en iyi örnek olduğunu söylemek gerekiyor.

Çünkü…

AK Parti’de her şey kurala bağlı olarak gelişiyor ve işliyor. Yani, AK Parti’de siyaset yapanlar ne zaman nasıl davranmaları gerektiğini ve pozisyonları gereği sorumluluklarını biliyorlar.

AK Parti’den aday olmaya karar verenler de, aday adaylığı sürecinde hangi aşamaları yaşayacaklarını biliyorlar. İşleyiş hiç bozulmuyor.

Örneğin…

Adaylık süreçlerinde önce temayül yoklaması olması, bunu Ankara’daki mülakatların izlemesi, kamuoyu araştırmaları sistematik şekilde işliyor.

Derken…

Tüm bu işleyişe yeni bir uygulama eklendi.

Gerçi, yönetimlere başkan atanacağı zaman kent dinamikleri kapsamında İl Koordinatörleri aracılığıyla sivil toplum örgütlerinden görüş alındığı oluyordu, ama AK Parti ilk kez sivil toplum örgütlerini milletvekili aday adayları arasından liste yapmak üzere davet etti.

Bu kapsamda…

Pazartesi günü Merinos’ta sivil toplum örgütlerinin yöneticileri kendilerine isim önerilmeksizin milletvekili görmek istediklerini bir kağıda yazıp sandığa atacaklar.

Bu da, AK Parti siyaseti açısından bir ilk olacak.

 

Bursa dünyaya ilahiyatçı yetiştiriyor!

 

Bursa’da son yıllarda İlahiyat Fakültesi geleneği haline gelen bir program var.

Bursa Dünyaya İlahiyatçı Yetiştiriyor adıyla her yıl tekrarlanan programın 2015 versiyonu 19 Mart Perşembe akşamı Merinos’un Orhangazi Salonu’nda yapıldı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı programı, 60’ı aşkın ülkeden gelerek eğitim alan öğrencilerinin hazırladığını söyledi.