Cuma gecesi saatler 22.30’a yaklaşırken ilk haberi NTV verdi. Gece Haberleri’nin Bursalı olan başarılı sunucusu Buket Aydın, son dakika haberinde “Boğaz Köprüsü’nü kesen askerlerin amacını” sorguluyordu.
Az sonra da yayına Başbakan Binali Yıldırım bağlandı. Zaten darbe girişimi olduğunu Türkiye o anda Başbakan’dan öğrendi.
İlk görüntüler…
Amatörce planlanmış bir darbe girişimi izlenimi veriyordu. Çünkü alışılmış darbe sahnelerinin hiçbiri ortada yoktu. Darbe saati bile, hafta sonunda İstanbul trafiğinin yoğun olduğu bir saatti.
O nedenle spekülasyonlar üretildi.
Ta ki…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cep telefonundan CNN Türk’e görüntülü bağlanıp halkı sokağa ve meydanlara çıkmaya davet etmesine kadar. Halk da mesajı aldı ve darbecilerin karşısına dikildi.
O andan sonrası, gerçekten de film gibi sahnelerle geçti. Darbe girişimi önlenip askerde, poliste, yargıda, bürokraside çok geniş kapsamlı operasyon başladı.
Bunlar olurken, darbenin ayrıntıları da ortaya çıktı. Dinledikçe, okudukça tüylerimiz diken diken oldu. Hiç de acemice planlanmadığı anlaşıldı.
Aksine…
Çok iyi ve ayrıntılı planlanmış bir darbe söz konusu. Planı bozan unsurlar arasında dikkat çeken ayrıntılar var.
Örneğin…
Girişimin lider kadrosu olarak adı geçenlerin hemen hepsi izinli iken cuma günü kışlalarına dönmüşler. Onların izinlerinin bitiş tarihlerinden, “darbenin 24 Temmuz’dan sonrasına planlandığı” anlaşılıyor.
Son gün de saat 03.00’ten 22.00’ye çekilmesi darbenin erkene çekildiğini ve acele edildiğini gösteriyor
Bazı birliklerin, Genelkurmay Haberleşmesi’ni ele geçirenlerin korsan emirlerine uydukları anlaşılıyor. Darbecilerdin bunu da planladıkları görülüyor.
Planlayamadıkları…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine halkın sokağa çıkıp karşılarına dikilmesi olmuş.
Dünyanın hiçbir yerinde halka rağmen hiçbir hareket başarıya ulaşamaz. Yine öyle oldu, halk darbeyi engelledi.
Eğer…
O gece Cumhurbaşkanı Erdoğan halka çağrı yapmasaydı ve darbe başarıya ulaşsaydı, acaba neler olurdu? Bu sorunun cevabı bile korkutucu.
Çünkü…
Meclis’i bombalayan, komutanını ve arkadaşını gözünü kırpmadan vuran, halkına ateş açan hipnozlanmış darbecilerin neler yapabilecekleri görülüyor.
Bu olay…
Pek çok kişinin hayali görüp küçümsediği devlet içinde devlet yapılanmasının ulaştığı boyutu gösterdi.
O bakımdan…
Darbeciler başarıya ulaşmış olsaydı, evlerinden çıkamayan Türk halkı bugün Pensilvanya’dan kalkan uçağın Ankara’da karşılanış törenini canlı yayında izlemek zorunda kalabilirdi.
Gerçekten de…
Türkiye hiç küçümsenmeyecek, çok büyük bir badire atlattı. Geçmiş olsun.
Asker başarılı olsaydı, yargı darbesi gelecekti
Ortaya çıkan bulgulara bakarak, 15 Temmuz gecesi çok geniş kapsamlı darbe planlandığını söylemek mümkün.
İlk harekete geçen asker içindeki paralel devlet yapılanması oldu. Bunu, ikinci adım olarak yargı ve polis darbesinin izlemesinin planlandığı da ortaya çıkan bulgulardan anlaşılıyor.
Ne var ki…
Plan yaparken halkın direnişi hesaplanmadığı için devletin tümüne kademe kademe yayılması düşünülen darbe de sonuca ulaşamadı.
Bir anlamda, Türkiye’yi Allah korudu.
Her şey Bursa’daki listeyle çözüldü
15 Temmuz gecesi sıcak saatlerde gözaltı furyası da başladı. Asker ve yargıyla başlayan gözaltılar hızla yayılınca kamuoyunda “Bu listeler önceden hazırsa neden beklendi?” sorusu oluştu.
Oysa…
O gece her şey Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Seyfullah Saldık’ın emirlere uymayan Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş’u derdest edip polise teslim etmesiyle başladı.
Albay Akkuş’un üstünden çıkan listelerde 81 ile atanacak sıkıyönetim komutanları yanında kamu kurumları ve bankalara yapılacak atamalar vardı.
Yani, 15 Temmuz’la başlayan operasyonlar düğümü Bursa’dan çözüldü.
Mustafakemalpaşa’da sivil inisiyatif meydan dolduruyor
İlk gece…
“Arkadaşlar toplanıyor, bu darbeyi yaptırmayacağız” diyen AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Murat Ünal kararlıydı. Cuma gecesi ilk görüşmemizden sonra cumartesi gecesi bir kez daha görüştüğümüz AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise heyecan dozu yüksek bir sesle “2 gecedir İnegöl’de 60 bin kişiyle meydana toplanıp demokrasiye sahip çıkıyoruz” diyordu.
Aynı heyecanı…
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da sergiledi. Üstelik Kurtulan farklı bir adım daha attı.
İlçedeki tüm siyasi partilerin ilçe başkanları başta olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, Esnaf Kefalet, Ziraat Odası gibi tüm kuruluşları işin içine katarak sivil inisiyatif kurdu.
Böylece…
Adnan Menderes Demokrasi Meydanı cuma gecesinden beri demokrasiye sahip çıkma coşkusuyla doluyor. Dün konuştuğumuzda Sadi Başkan’ı ilçesinin gösterdiği tepkiden mutluydu ve “Adı üstünde, Demokrasi Meydanımız adına uygun şekilde demokrasiye sahip çıkıyor” dedi.
Şehreküstü artık 15 Temmuz Demokrasi Meydanı
Pazar günü… 15 Temmuz gecesinden beri demokrasiye sahip çıkmak isteyen kalabalıklara evsahipliği yapan Şehreküstü Meydanı için “Demokrasi Meydanı gibi” benzetmesi yaptık. Ardından da, 15 Temmuz’ların bir dönem kutlanan 27 Mayıs gibi Demokrasi Bayramı olabileceğini yazdık.
Pazar gecesi Şehreküstü Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe iki beklentiyi birleştirdi:
“Şehreküstü Meydanı’nın adını 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak değiştiriyoruz.”
Bize de hayırlı olsun demek düşüyor.
Garibanların Babası’na veda
Önceki yıl ziyarete geldiğinde “Yalnızca sevgi dolu el uzattım” demişti.
O sevgi dolu eli dün son yolculuğuna uğurladık. Allah rahmet eylesin, Bursa’nın başı sağolsun.
Ah be Hakan, beklemiyorduk
Fotoğraf makinesiyle adeta dans ederdi. Onun kimseyi kırdığını görmedik ama dün sabah ölümüyle hepimizi üzdü. Allah rahmet eylesin.