Hepimiz biliyoruz… Turizm için Bursa’da her şey var. Her şeyden önce 8 bin 500 yıllık tarihi var. Osmanlı’nın ilk başkenti olmasıyla Türk-İslam tarihi var.
Uludağ var, göller var, deniz var. Günümüzün trendi doğa ve kırsal turizmin hası yerler var, ama yeterince turist yok.
Neden olmadığını…
Dedi ki:
“Daha çok turist getirebilmek için önce tur operatörleriyle görüşmek gerekiyor. Bu dönem Bursa’ya Malezyalılar çok geliyor. Bursa’yı bildikleri için değil, tur operatörü güzergaha koyduğu için geliyorlar.”
Bu noktada…
Tur operatörlerinin Bursa’ya neden ilgisiz kaldıklarını sorunca şunu söyledi:
“Tur operatörü ve seyahat acentesinin ana amaçlarından biri kâr etmek. Onların kâr edecekleri aktiviteler koymak lazım. Örneğin Alanya’da safari, Kapadokya’da balon turizmi var. Hem turist çok eğleniyor, hem acenteler çok para kazanıyor, hem yerel işletmeler ayakta kalıyor.”
Önerisi şu:
“Operatörlerle görüşüp kâr edecekleri aktiviteler üretmek lazım.”
Ardından…
“Bursa’da ipek halıcılık geliştirilebilir. Özellikle alışveriş öne çıkarılabilir. Turizm AVM’ler oluşturulabilir” dedi ve şuna dikkat çekti:
“Hediyelik eşya konseptimiz kestane şekeri, havlu, bir de döner. Elbette hepsi Bursa ürünü. Fakat turistin ilgisini çeken pahalı ürünler geliştirip hediyeliklere eklemeliyiz.”
Aklına ilk gelenleri dile getirdi:
“İpek halı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Bursa’da bunun altyapısı var. Yanı sıra, kuyumculuk, deri eşyalar turistlerin çok almak istedikleri pahalı ürünler.”
Şunu da ekledi:
“Hem Bursa esnafının, hem tur operatörü ve acentanın kazanabileceği özel ürünler geliştirip turist için cazip bölge haline gelmeliyiz.”
Dünyanın ilk AVM’si Kozahan’ı tanıtmak gerek
“Kozahan dünyanın ilk AVM’si. Fakat biz bunu pazarlayamıyoruz. Hem bu yönünü öne çıkarıp, hem nitelikli hediyelik ürünlerle turizm için cazibe merkezine dönüştürebiliriz.”
Şunu da ekledi:
“Bursa ipeğinin kalbi Kozahan olduğuna göre bunu başarmak zor olmaz.”
Turizmde şehirler satıyor: Tarihi kent kimliğiyle turizm bölgeleri!
Sohbetimizde… “Turizmde en çok satan şehirlerdir” tespiti yapan TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasam Eker, kent kimliğine dikkat çekti:
“Barcelona’da kent kimliği dışında turistin görebileceği bir yer yok. Paris ve Viyana’nın en büyük özellikleri kent mimarisi, kaldırımlar ve yolları.”
Bakışı şu:
“Bursa’nın yakın geçmişine bakınca kent kimliğinin Altıparmak, Doğanbey, Reyhan, Arap Şükrü, Tophane, Çekirge ve Yeşil’de yansıdığını görüyoruz. Fakat günümüzde bu kimlik yerini apartmanlara bırakmış.”
Önerisi şu:
“Buralarda özel turizm bölgeleri oluşturulabilir. Bursa Konağı ya da Cumalıkızık Evleri görünümlü oteller konaklamada cazibeyi arttırır.”
Şunun da altını çizdi:
“Dünya mutfağı örneklerinin de olacağı Bursa Mutfağı yemekler, turistlerin geç saatlere kadar vakit geçirebilecekleri eğlence ve gösteriler turizm için çok önemli.”
Turizmde dönüşüme Hanlar Bölgesi fırsatı
Turistlerin… “Burada yapacak bir şey yok” deyip İstanbul’a döndüklerini söyleyen TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker’in iki önerisi var:
Bir…
“Botanik Park önündeki dereye turistin ilgisini çekecek Osmanlı kayıklarıyla gezintiler konulabilir.”
İki…
“Cumhuriyet Caddesi’nin gece 12’ye kadar yaşayan bölge haline gelmesi için esnafın teşvik edilmesi gerekiyor.”
Düşüncesi şu:
“Turizmin dönüşümü için Hanlar Bölgesi büyük bir fırsat.”
Çin’le ekonomik ilişkileri geliştirip daha fazla turist getirme girişimi
Görev anlayışını…
Geçmişte güçlü tarihi ilişkilere sahip iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye odaklayan Yahya, geçtiğimiz günlerde Çin İstanbul Başkonsolosu Wei Xiadong’un davetine katıldı.
Gecede…
Başkonsolos Xiadong’dan, Çin’in 2024’te planlanan ticari, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitim davetleriyle ilgili bilgilendirmeyi dinlerken, iki ülke ekonomik ve sosyal ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için önerilerde bulundu.
Ardından da…
Çin’den Türkiye ve Bursa’ya daha fazla turist gelmesi için destek istedi.
Açıkçası…
Bursa turizminin dönüşümle çıkış aradığı süreçte, Nejat Yahya’ın dünyaya en çok turist gönderen ülkeyle girişimini çok önemsedik.
Dolunay Bursa üstünde çok güzel göründü
İşte…
Bursa’nın 3 gökyüzü fotoğrafçısından biri olan Şenol Şanlı, 24 Mart gecesi Bursa’nın üzerinde dolunayı 405 bin 860 kilometreden böyle görüntüledi.