Görünen o ki… Genel bir ayar bozulması var. Süreci de, 2020 başında tanıştığımız ve dünyayı esir akan koronavirüs başlattı.
En başta…
Günlük yaşam alışkanlıkları ve öncelikler değişti. Ekonomiden siyasete, sosyal yaşamdan komşuluk ilişkilerine, eğitimden spora, kültürel etkinliklerden eğlence ve turizme değişmeyen kalmadı.
Ortaya da pandemi sonrası yeni dünya düzeni çıktı.
Böylesine ağır bir süreçte vatandaşın ekonomisi bozuldu, tencerenin kaynaması dert oldu. Bu da siyasi tercihleri etkiliyor.
Nitekim…
31 Ağustos günü, Ankara’daki deneyimli siyasetçi dostumuzla söyleşimizi bu sütunlarda aktardık. Geçen 12 günde, o kulis tüyoları gerçekleşmeye başladı.
Örneğin…
Dostumuz, “Vatandaş ekonomisi bozulduğunda siyasi tercihini gözden geçirir. Bu gerçeği siyasetçi bildiği için kritik süreçlerde vatandaşın ekonomisine yönelik adımlar atılır” demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma günü “enflasyonun düşürüleceğini, raflardaki fahiş fiyatların durdurulacağını” söyledi.
Yine…
“Memura ve kamu işçisine beklenenden fazla zam yapıldı. 3600 gösterge gündemde. EYT sorununu, yeni öğretmen ve memur alımı masada” demişti. Yeni öğretmen alımı açıklandı, EYT gündeme geldi, kredi faizlerinin düşürülmesi konuşuluyor.
Aynı şekilde…
Sorunlu olduğumuz Mısır, BAE ve Suriye ile görüşmelerin başladığı açıklandı.
Hatta…
“Toplumun tepkisine yol açan göçmenler konusunda Suriyelilerin dönüşü ve Afganların deport, yani sınır dışı görüntüleri karşısına çıkarsa şaşırma” öngörüsü Ankara’dan Suriyelileri çıkarma kararı ve “Afganları geri gönderme” açıklamalarıyla gerçeğe dönüştü.
Geriye, “Türkiye 2022 Kasım’da seçime hazırlanıyor” öngörüsü kaldı.
Anlaşılan o ki…
Vatandaş ekonomisini onarım bir noktaya geldiğinde bunu da konuşacağız.
Haluk Levent siyasete girer mi?
Dedi ki:
“Sanatçı Haluk Levent kurduğu dernek üzerinden yardımlar ve orman yangınlarında üstlendiği öncülükle toplum lideri haline geldi. Şimdi yurt dışına yerleşeceğini söylüyor. Dönüşü bir siyasi proje olabilir mi?”
Sürpriz… İl Milli Eğitim’de 27 günde müdür değişimi ne anlama geliyor?
Sabah duyunca şaşırdık… Bursa İl Milli Eğitim Müdürü’nün tam 27 gün sonra görevden alınması ilk defa oluyor. Bugüne kadar hiçbir kurumda bu kadar kısa sürede değişim görmedik.
Öyle ki…
Yerine atanan Bülent Altuntaş 9 Ağustos Pazartesi günü İl Milli Eğitim Müdürvekili Necdet Sezer’den devraldı. 11 Eylül Cumartesi günü de Serkan Gür’e devretti.
Açıkçası…
Henüz tanışma fırsatı bulamadan 27 günde değişen Altuntaş ne yaptı, ya da ne yapmadı da değişti anlayamadık.
Gördüğümüz kadarıyla…
Altuntaş mesleki eğitimciydi. Yerine Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Gür’ün gelmesi Bursa eğitiminde mesleki ve teknik eğitim ağılıklı bir planlamayı gösteriyor.
Anladığımız tek şey bu.
Güzel haberi bizzat Prof. Dr. Mehmet Yüce’den öğrendik… Uludağ Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı, Hukuk ve İİBF Dekanlıkları gibi görevlerin ardından bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’ne transfer olmuştu.
Şimdi de…
Bu üniversite bünyesinde Türk Dünyası İktisat Fakültesi Dekanı olarak görev üstlendi.
Bizler de, dostları olarak sevindik.
Temiz Toplum projesiyle Çanakkale’ye gidip dedelerinin izlerini yaşadılar
Bu kapsamda…
İHSANDER öncülüğünde Bursalı 40 gencin Çanakkale gezisi, tarihi mekanlarda duygulu anlar yaşamalarını da sağladı.
Kilitbahir’deki tabyalar, şehitlikler, destanın yazıldığı Conk Bayırı gezileriyle Şehitler Abidesi ziyaretinde o günleri dinleyen gençler çok etkilendiler.
Gezinin amacını ise…
İHSANDER Başkanı Ercan Durak şöyle anlattı:
“Gençlerimize dünü, bugünü ve yarını anlatmaya çalışıyoruz Vatanımız için Temiz Toplum çok önemli, biz de gençlerimizi her türlü bağımlılıktan uzak tutup milli ve manevi değerlere bağlı nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz.”
Bu da bir hesap verme: 2 yılda değişimi anlattı
Nitekim…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Büyük İstanbul Otogarı yönetiminde ikinci yılını dolduran Fahrettin Beşli bir çeşit hesap verdi ve otogarın 2 yıllık değişimini anlattı.