Olay Gazetesi Bursa

Tartışması bile korkutan soru: Bursa bu büyüklükte bir depreme hazır mı?

İki hafta oldu… Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Serkan Işık ziyarete geldiğinde, Bursa ve deprem gerçeği üzerine sohbet etmiştik. Sabah… Kahramanmaraş merkezli, fakat 10 ilde büyük yıkıma ve ciddi can kayıplarına yol açan, ülkemizin güneyinde Mısır’a ve kuzeyinde Gürcistan’a kadar çok geniş bölgede hissedilen depremle gözümüzü açtık. Ülkemizin deprem ölçüm sistemleri […]

İki hafta oldu… Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Serkan Işık ziyarete geldiğinde, Bursa ve deprem gerçeği üzerine sohbet etmiştik.

Sabah…

Kahramanmaraş merkezli, fakat 10 ilde büyük yıkıma ve ciddi can kayıplarına yol açan, ülkemizin güneyinde Mısır’a ve kuzeyinde Gürcistan’a kadar çok geniş bölgede hissedilen depremle gözümüzü açtık.

Ülkemizin deprem ölçüm sistemleri açıklamalarına göre 1999 Körfez Depremi’nden sonraki ikinci büyük, Amerika’nın açıkladığı ölçümlere göre en büyük depremin bölgeden yapılan canlı yayınlarını izlerken, bir başka büyük depreme canlı canlı tanıklık etmek bile insanı mecalsiz bırakıyor.

Yıkılan binaları da, canların kurtarılışını canlı canlı izlemek de farklı duygulara yol açıyor. Bu görüntülere, can kaybının artmaması için dualar ekleniyor.

O nedenle…

Aynı zamanda AK Parti İl Başkanlığı Şehircilik Komitesi Üyesi ve 2019 yerel seçiminde AK Parti’den Osmangazi için aday adayı olan Serkan Işık’ın 15 gün önce Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı olarak söyledikleri daha da önemli hale geldi.

Önce…

“Oturduğumuz evler sağlıklı mı?” sorumuz üzerine şunu önerdi:

“1999’dan önce yapılan tüm yapılar acil şekilde teste tabi tutulmalı.”

Uyarısı da şu oldu:

“Bu inceleme olursa, deprem testleri yapılan binaların yüzde 90’ı için ya yıkım, ya güçlendirme kararı çıkar.”

İşte…

Bursa için aslında farkında olduğumuz, ama tartışmaya bile korktuğumuz deprem gerçeği bu. Işık’ın gözlem ve tespitleri, büyük bir depreme hazır olmadığımızı da gösteriyor.

Yanı sıra…

Kahramanmaraş merkezli deprem yaşanmadan tehlikeye dikkat çeken yaklaşımıyla, gündeme aldıkları programı da açıkladı:

“Bursa’da, inşaatla ilgili tüm kesimlerle, mimar-mühendislerin de katılacağı toplantı düzenleyeceğiz.”

Adını da şimdiden koydu:

“Bursa Deprem Şûrası.”

Afetler birlik olmamız gerektiğini anımsatıyor

Millet olarak… Zor günlerde birlik olmayı başarıyoruz. Çok sık yaşadığımız afetlerde toplumun tüm katmanlarıyla, siyasetin tüm renkleriyle, sivil toplum örgütlerinin tüm farklılıklarıyla bir araya gelebilmeleri bu nedenle önemli.

Öyle ki…

Birey olarak yardım duygumuzu coşkuyla sergiliyoruz.

Allah bir daha yaşatmasın, bu birliktelik tablosunu depremde bir kez daha gördük.

Bursa’da deprem seferberliği: 3 ile yardım, 1 ilde koordinasyon Bursa’nın

Güneş doğmadan… 10 ili yıkan depremin haberi duyulur duyulmaz Bursa’dan kurumlar çağrı bile beklemeden harekete geçtiler.

Örneğin…

Yola çıkan ilk ekibin Kızılay Bursa Şubesi olduğunu biliyoruz. Mobil yemek aracı gitti, kan ve giysi kampanyası başlatıldı. AFAD yanında, sivil toplum ve belediyelerin arama-kurtarma ekipleri de organize oldular.

Yanı sıra…

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyeler yardım ekiplerini yola çıkardılar.

Dahası…

İçişleri Bakanlığı tarafından Bursa Valisi Yakup Canbolat ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a arama-kurtarma ve yardımların dağıtılmasında Gaziantep’te koordinasyon görev verildi.

Hatta…

AK Parti teşkilatları ve belediyelerle koordinasyon görüşmesini Aktaş yolda tablet bilgisayardan yaptı.

Bu felakette…

Arama kurtarmada Malatya, yemekte Gaziantep, giysi-battaniyede Kahramanmaraş sorumluluğu Bursa’ya verildi.

Cadde boyu yıkılan binalar

Gün boyu… Televizyonlardaki canlı yayınları izlerken ve fotoğraflara bakarken, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta bir görüntü ilgimizi çekti.

Kent merkezinde bir cadde boyunca dar uzun ada üzerindeki binaların tümü yıkılmış. Fakat arka sokaktaki binalar ayakta.

Gerçi…

Binaların depreme dayanıklılığı açısından konuşuyoruz, ama burada bina yapılmaması gereken bir alan gerçeği de söz konusu.

Yaşlılık herkes için kaçınılmaz: Huzurevi sakinlerine ortopedik muayene!

Doğanın kuralı… İnsanlar dünyaya gözlerini açtıktan sonra çocukluk ve gençliklerini yaşıyorlar, sonra da yaşlanıyorlar. Sağlık sorunları da bu yaşlılık döneminde artıyor.

Doğal olarak da …

Herkes için kaçınılmaz son gerçeği olan yaşlılığı huzur içinde yaşayabilmek de çok önemli.

İşte…

Bursa’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Turan &Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı Merkezi, ilerlemiş yaşlarını Huzurevi’nde geçirenler için çok özel bir farkındalık projesi uyguladı.

Bu amaçla…

Bursa Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’ni ziyaret eden Doç. Dr. Hanifi Üçpunar bir dönemin gençleri olan yaşlıların ortopedik muayenelerini yaptı, kemik ve kas sorunlarını çözecek tedaviler uyguladı.

Bu anlamda…

Turan & Turan sağlık merkezinin Doç. Dr. Hanifi Üçpunar ve ekibiyle uyguladığı sosyal sorumluluk projesi büyük ilgi gördü.

Kan bağışı her zaman öncelik olmalı

Mevsim gereği, bu aylarda kan bağışı ve kan stokları azalıyor. Ortaya afetler de çıkınca sıkıntı yaşanıyor.

Nitekim…

Depremle kan bağışı çağrıları gelince TR Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut ve yönetimi Kızılay Kan Merkezi’ne gidip ne yapılabileceğini konuştular ve kan verdiler.

Yakut şu çağrısyı yaptı:

“Kan bağışı alışkanlığımız olmalı. Yalnızca afetlerde değil, her zaman kan en önemli ihtiyaç.”