Olay Gazetesi Bursa

Tarlada feryat: Saldım çayıra, mevlam kayıra anlayışıyla kaderine terk edildi!

Dikkat çekmeyecek gibi değil… Yakın zaman öncesine kadar çiftçiler yollara dökülüp eylem yapmazlardı. Son zamanlarda çiftçi eylemleri giderek yayılıyor. Nitekim… Daha iki hafta önce Karacabey’deki salçalık domates üreticileri tepkiyle yollara döküldü. Farklı bölgelerden, farklı ürünler için de benzer tepkiler yükseliyor. Bu durumu… Çocukluğundan beri yaşamı tarımın içinde geçen Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı Nuri Karaca’yla […]

Dikkat çekmeyecek gibi değil… Yakın zaman öncesine kadar çiftçiler yollara dökülüp eylem yapmazlardı. Son zamanlarda çiftçi eylemleri giderek yayılıyor.

Nitekim…

Daha iki hafta önce Karacabey’deki salçalık domates üreticileri tepkiyle yollara döküldü. Farklı bölgelerden, farklı ürünler için de benzer tepkiler yükseliyor.

Bu durumu…

Çocukluğundan beri yaşamı tarımın içinde geçen Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı Nuri Karaca’yla konuştuk.

Söze…

“Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi” diyerek başladı. Gördüğü şu:

“20 yıldır çiftçi aleyhine uygulanan tarım politikaları tarım ve hayvancılığı maalesef bitirdi. Daha doğrusu ülkemizde 20 yıldır tarım ‘saldım çayıra Mevlam kayıra’ anlayışı ile kaderine terk edildi.

Sıkıntının nedenini şöyle açıkladı:

“Türk tarımına büyük zarar veren vahşi ithalat yanında, tarım ürünlerinin ihracatında uygulanan yasaklama ve kısıtlamalar büyük zarara yol açtı. Tarlada kalan ürünlerde bile ihracat kısıtlaması yapılması başka ne anlama geliyor?”

Örnek gösterdi:

“Bugün endüstri domatesinde yaşanan facianın en önemli nedenlerinden biri salça ihracatının kısıtlanması. Aynısı soğan, zeytinyağı, karpuz gibi bir çok üründe yapıldı.”

Ardından…

“Tüm dünya ülkeleri tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatında büyük teşvikler uygulanırken, bizde yapılan kısıtlamalar ne maksatla yapılıyor?” diye sorgulayıp yanlışlara işaret etti:

“Üretim planlaması adına Bakanlık tarafından hiç bir çalışma yapılmıyor. 2010 yılında uygulamaya geçeceği söylenen havza sistemi politik nedenlerle askıya alındı. Su sıkıntısı olan bölgelerde en çok su tüketen ürünler üretiliyor. Bu da maliyeti arttırdığı gibi ürün arzını da arttırıyor.”

Şunu altını çizdi:

“Ürün arzı arttığında; o bölgenin çiftçisi kendini yaktığı gibi, ihracat yasak olduğu için diğer bölgelerdeki çiftçilere de büyük zarar veriyor.”

 

Tarım dev sektör, ama Bakan dışarıdan atanıyor

Tarlayı… Özellikle üretim planlamasını iyi bilen Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı Nuri Karaca, tarım politikası kapsamında önemli bir tespit yaptı:

“Son yıllarda Tarım Bakanları sektör dışından gelen, tarımla uzaktan yakından ilgisi olmayan ilahiyatçı, genel cerrah, boya fabrikası müdürü gibi kişiler.”

Dünyada…

“Dev sektör” olan tarım konusunda politikaları yürütenlerle yol göstereceklerin de tarımdan gelmeleri gerektiğini söyledi.

 

Nuri Karaca: Ziraat Odaları ve Birlikler çiftçiyi yalnız bıraktılar

Seçim öncesi… Emeklilerle başlayan toplumsal tepkiler son günlerdeki çiftçi feryadıyla büyüyüp farklı bir noktaya geldi.

İşte…

Karacabey Ziraat Odası eski Başkanı olarak Nuri Karaca buna dikkat çekti:

“Ziraat Odaları ve Tarım Birlikleri’nin temel görevi çiftçinin sorunları ve rasyonel çözüm yollarını bulup netice almak. Çünkü çiftçi 24 saat tarlada çalıştığı için bu konuları kendi halledemez, seçimle yetki verdiklerinden bekler.”

Eleştirisi şu:

“Son yıllarda bu örgütler çiftçiyi yalnız ve sahipsiz bıraktı. Bölge çiftçileriyle toplantılar yapıp, görüş alışverişi yerine, şatafatlı binalarında, yazın serin-kışın sıcak makamlarında, hakk-ı huzur adı altında büyük maaşlar alıp günlerini gün ediyorlar.”

Şunu da ekledi:

“Son günlerdeki çiftçi eylemlerine katkıda bulunmayıp, gece 21.00’de mesaj çekmekle yetindiler.”

 

Tarıma dayalı sanayiciye uyarı, çiftçiye tavsiye

Gündemde… Çiftçinin feryadı var, ama bu konunun iki boyutu var. Nuri Karaca da hem çiftçiye, hem tarımsal sanayiciye uyarı yaptı:

Bir…

“Tarıma dayalı sanayicilerimiz aklını başına toplayıp çiftçinin malını değerlendirmeli. Çalışma barışını bozmayın. Çiftçiyle sanayici etle-tırnak gibi olmalı.”

İki…

“Çiftçiye tavsiyem şu: Oda ve Birlik ve seçimlerinde ahbap çavuş ilişkilerini bir tarafa bırakıp uygulamadan gelen donanımlı kişilere görev vermeli.”

 

Nikah salonu fotoğraf ihalesi uçtu: 350 bin liradan 965 bin liraya çıktı

İhaleyi… Osmangazi Belediyesi yaptı. Merinos’taki nikah salonları, Merinos altındaki Tren İstasyonu’nda bulunan salon ve yakında devreye girecek Osmangazi Kent Meydanı’ndaki nikah salonunda fotoğraf çekimlerini kapsayan ihale resmen kıran kırana geçti.

Öyle ki…

Fotoğrafçıların ihaleyi kazanabilmeleri için fiyat yükseltmeleri sonucu, 350 bin lira olan aylık fotoğraf çekme kirası, 965 bin liraya çıktı. Üstelik, buna aylık 193 bin lira KDV eklenecek.

Gördüğümüz kadarıyla…

Osmangazi’de nikah salonlarında fotoğraf çekiminin aylık 350 bin liradan 965 bin liraya çıkıp rekor kırması fotoğrafçılık sektörünü tedirgin etti.

Nitekim…

Bursa Fotoğrafçılar Odası gelinen rakamı anormal bulduğu için, “Fotoğrafçıyı korumadığı, aksine büyük zarar vereceği” kaygısıyla ihale koşullarının yeniden düzenlenmesini istedi.

 

Şampiyon boksör Mustafa Genç vefat etti

Yıl 1977… Bursa Marmara gazetesi çırak spor muhabiri olarak, Avrupa Şampiyonu olup gelmiş iki boksörümüzle röportaj yapıyoruz.

Yanımızda İsmet Terzi var. Karşıda eniştesi Mustafa Genç oturuyor.

İsmet’le öncesinden arkadaşlığımız var, görüşmeye de devam ediyoruz. Geçen hafta ziyarete geldiğinde Mustafa Genç’i sorduk. “Sağlık sorunları var, yatıyor” dedi.

Dün şampiyon Mustafa Genç’in vefat ettiğini öğrenince üzüldük. 47 yıllık fotoğraf anı olarak kaldı.