Onu… Çevresi gazeteci kimliğiyle tanıyor. Fakat Muharrem Değirmen dostumuz sorumluluk olarak kabul ettiği çok önemli bir çalışma alanı var:
Orhangazi tarihine ışık tutan arşiv araştırmaları.
Sohbet ederken…
“Orhangazi’yi turizmle kalkındırabiliriz. Bunun anahtarı da Ilıpınar Höyüğü’nde. Ilıpınar’ı kaplıcası ve suyundan ibaret görmek yanlıştır” dediğinde söyleyeceklerine ilgimiz arttı.
O da konunun önemini anlattı:
Şu bilgileri verdi:
“Ilıpınar Höyüğü kazı çalışmaları 1994 yılında sona erdi ve alanın üstü kapatıldı. Oysa burası Orta Anadolu’dan 10-15 ailenin 8 bin yıl önce gelip yerleştiği bölge. Yerleşim yerinde tarım da ilk buradan başladı.”
Ardından…
“Trakya ve Marmara bölgeleri arkeolojisi için de Ilıpınar çok önemli” dedi ve şunu vurguladı:
“Ilıpınar’daki arkeolojik kazılar yanında, Bursa ili doğa tarihi de araştırmalara konu oldu. Her türlü bitki ve hayvan kalıntıları incelendi.”
Sonra da sorunu açıkladı:
“Gelin görün ki, Ilıpınar’dan çıkan tarihini miras, Orhangazi’nin ilgisizliği nedeniyle İznik Müzesi’nde sergileniyordu. Tadilat nedeniyle uzun süre kapalı kalan İznik Müzesi açıldığında hemen Ilıpınar mirasına bakmaya gittim. Fakat ortada yoktular.”
Üzüntüsü şu:
“Yetkiliye sorduğumda; depoda olduklarını, İznik çıkışına yapılacak arkeoloji müzesinde sergileneceğini söyledi. Bu eserlerin Orhangazi’de değil bir başka müzede sergilenmesi kabul edilebilir değil.”
Ardından…
Kapısını çaldığı Orhangazi’deki ilgililerin yine ilgisiz kaldıklarını vurgulayıp şu çağrıyı yaptı:
“8 bin yıllık Ilıpınar’ın tarihi mirası eserler Orhangazi’de yapılacak müzede sergilenmeli. Ilıpınar da açık hava müzesi olmalı.”
Bursa tarihi mirasın pek farkında değil
Nitekim…
Akçalar’daki Aktopraklık ve Orhangazi’deki Ilıpınar höyükleri ekili tarımın 8 bin yıllık geçmişini sergiliyor. Yenişehir’deki Barcın Höyüğü de dünyada peynir üretilen ilk yer.
Bunlar, sıradan bir yeri turizmde uçurabilecekken, Bursa fark edemiyor.
Ayşe Öğretmene siyasi davet: İYİ Parti TBMM Grubu danışmanı oldu
Aslında… Ankara’da silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı rahmetli Doç. Dr. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’e siyasetten ilk davet, 14 Mayıs seçimi öncesi geldi.
Eşi Sinan Ateş’i Bursa’da toprağa verdikten sonra iki kızıyla Ankara’ya dönmüş, yaşamına öğretmen olarak devam ediyordu.
Davet de…
Milletvekili listelerinin hazırlandığı süreçte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi. Fakat siyaseti düşünmediğini söyleyip kabul etmedi.
Seçim sonrası
Akşener’den bu kez İYİ Parti TBMM Grubu Danışmanlığı daveti geldi. Ayşe Ateş de, siyasetle doğrudan bağı olmayan danışmanlık görevini kabul etti.
Ne var ki…
Milli Eğitim Bakanlığı kadro geçişine uzun süre onay vermedi. Girişimler sonucu onay çıkınca da TBMM’de İYİ Parti Grubu Danışmanı olarak göreve başladı.
Geçit’i geçemeyen metroyu TBMM’de sordu
Bu sorunu…
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun cevaplaması isteğiyle de; inşaatın ağır ilerleyişinin nedenini, yolun neden 2 şeride düşürüldüğünü, vagonları kimin alacağını, ek maliyeti sordu.
Uzmanı uyarıyor: Sanayi bölgelerinde kimyasal yangınlara karşı önlem
Son 1 yılda… Bursa’daki çeşitli OSB’lerde fabrika yangınları çıktı, ama İnegöl’de kaynak kıvılcımından çıkan yangının 11 fabrikayı yakması sanayi yangınları için bir anlamda milad oldu.
Dostumuz…
İnegöl yangını sonrası kritik önerilerde bulundu:
Bir…
“Fabrika çalışanları mutlaka yangın eğitiminden geçirilmeli ve yangın tatbikatı yapılmalı.”
İki…
“En tehlikeli şey, işletme sorumlusunun haberi olmadan içeride taşeronun iş yapması. Onlar yangın olmaması için koruyucu önlem almazlar, işlerine bakarlar.”
Üç…
“Sanayi bölgeleri kimyasal madde yangınlarına karşı donanımlı itfaiye bulundurmalı. Klasik yöntemlerle sanayi yangını söndürmek günlerce sürebiliyor.”
Ankara’daki görev arkadaşını ziyarete gitti
Ankara’da…
Bakanlık’ta birlikte görev yaptığı İsmail Ertüzün geçtiğimiz günlerde SGK Başkan Yardımcısı olunca İsmail Gerim de ziyaretine gitti.