Aslında… Temelini Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği’nin oluşturduğu Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım’ın 30 Aralık 2007’de bu sütunlarda duyurduğumuz önerisiyle başladı süreç.
Yıllarca…
Bursa’daki tarihi çarşı ve hanların sorumluluğunun yalnızca esnafa bırakılmaması, özel yasa çıkarılıp mevzuat oluşturulması gerektiğini savunan Özyıldırım, bu düşüncesini Federasyonu Başkanı olarak da Türkiye genelinde her fırsatta tekrarladı.
Gerçi…
Geçen süreçte bazı adımlar atıldı, ama sonuca ulaşılamadı. Umut veren adım Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un geçen ay Bursa ziyaretinde atıldı. Bakan’ın direktifi sonrası Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan konuyla çok ilgilendi ve öneri istedi.
Sonrasında…
İlk adım olarak da…
Yasa ve mevzuat önerisinde nelerin yer alabileceğini ortaya çıkarabilmek ve ortak akıl oluşturabilmek için değerlendirme toplantısı düzenledi.
İşte…
Hafta içinde Vali Canbolat başkanlığında yapılan ilk toplantıya konuyla ilgili tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri davet edildi.
Aralarında…
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yanında Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri temsilcilerinin de bulundukları toplantıya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Bursa Esnaf Odaları Birliği’ne, Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu’ndan GÜMTOB ve Turizm Rehberleri Derneği’ne ilgili sivil toplum örgütleri katıldı.
Toplantıda…
Daha çok turizm ve tarih bölgelerinde uygulanan Alan Başkanlığı benzeri bir yönetim modeli üzerinde duruldu.
Görüşmelerden çıkan öneriler Valilik tarafından rapor haline getirilip, yasa önerisi çalışmalarında değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderilecek.
Tarihi çarşılara tarihi doku düzeni
Bursa’ya turizm kenti kimliği kazandırılabilmesinde tarihi çarşı ve hanların çok özel bir yeri var. Fakat gerçek şu ki, tarihi mekanlar özelliklerini sergileyemiyor.
İşte…
Türkiye’ye model olacak tarihi çarşı ve hanlar yönetim yasası taslağı ilk görüşmesinde bu konunun da üzerinde duruldu.
Örneğin…
Tarihi mekanlardaki plastik masa ve sandalyelerden tabela kirliliğine, uyumsuz led ışıklı tabelalardan keyfi uygulamalara kadar pek çok konu yasa taslağı kapsamında ele alındı.
Şimdi İznik zamanı… Medeniyetlerin buluşma noktası dünyaya açılıyor
O günlerden bugüne çok şey değişti. En önemlisi, anlayış değişti ve kuruluş tarihi Milattan Önce 316 yılına kadar uzanan İznik’in dünya kenti olduğuna artık herkes inanıyor.
Dahası…
Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olması ve Osmanlı’nın eser bırakması nedeniyle Türk dünyası için de önemli İznik’i her yönüyle dünyanın tanıması için hayli yol alındı.
Örneğin…
UNESCO’nun dünya mirası geçici listesinden asıl listeye alınması için önemli çalışmalar yapılıyor.
Bu kapsamda…
Büyükşehir Belediyesi önderliğinde oluşturulan İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş ve Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Arzu Kutucu Özenen ile dernek gönüllüsü Şeyda Gümüş’ü dinlerken heyecanlandık.
Medeniyetlerin buluşma noktası İznik için hazırladıkları projeler heyecan verici. Eylem planı da adım adım ilerliyor.
Çocuklara özel arkeolojik kazı
UNESCO asıl listesine girebilmek için gerekli koşullardan biri olan yöre yaşayanlarını da sisteme katabilmeye yönelik projeler geliştiren İznik Alan Başkanlığı ve işbirliği yaptığı Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği 18 Nisan’da bir dizi etkinlik hazırladı.
Etkinliklerin en ilginci, özel kum havuzunda minik çocuklar için arkeolojik kazı olacak. Öğrencilerin İznik konulu video yatışması yanında kadınlara yönelik hediyelik eşya tasarımı ve İznik lezzetleri yarışması da var.
Memur-Sen’in konferansında toplu sözleşmenin dününü bugününü anlattı
Üstelik…
Reform kabul edilen tüm icraatlarını hem çalışan, hem işveren sendikalarıyla kurduğu diyaloglarla gerçekleştirdiği için de iz bırakan siyasetçi oldu.
Hatta…
Tüm kesimlerle birlikte gerçekleştirdiği ve çalışma devrim kabul edilen icraatları nedeniyle, bakanlık sonrası da unutulmadığı anlaşılıyor.
Nitekim…
Memur-Sen Konfederasyonu’nun Ankara’daki genel merkezinde düzenlediği “Toplu Sözleşmenin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu konferansta hem yaptıklarını anlatma fırsatı buldu,i hem de deneyimlerini paylaştı.
DOSABSİAD’da ilk kadın başkan dönemi öncesi pastalı yönetim toplantısı
Bir anlamda…
Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı İbrahim Öztürk’ten başkanlığı devralacak.
Kısa adı TÜGİAD olan Türkiye Genç İşadamları Derneği yönetiminde de başkan yardımcısı olan Çevikel, nöbet değişimi öncesi DOSABSİAD yönetim kurulunun son toplantısında Öztürk’le birlikte pasta kesti.