Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tabelada 98 bin, ama Mudanya ‘gizli nüfusuyla’ 200 bin kişi oldu

Başımızın üstünde… Artık yaz yakıcılığını kaybeden, ama gülümseyen bir güneş. Pırıl pırıl bir hava, Gemlik’ten Armutlu’ya kadar önümüzde uzanan masmavi bir deniz.

Ara sıra…

Denizden akrobatik gösteri yaparcasına fırlayan ve yine aynı hızla dalıp gözden kaybolan balıklar ise manzaranın güzelliğine hareket katıyor.

Açıkça söylemek gerekirse…

Doğası ve havasıyla Bursa’nın en güzel yeri kabul ettiğimiz Mudanya sahilinde Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer’le sohbet ederken şu gözlemimizi aktardık:

Sakin sahil kasabası Mudanya yok artık. Bizim gibi kent merkezinden gelip yaz-kış oturan nüfus çoğaldı. İstanbul kapısı olmak hareket getirdi.”

Bu gözleme…

4 yıldır Mudanya Kaymakamı olarak görev yapan Faik Oktay Sözer rakamlarla destek verdi:

Tabelaya göre Mudanya’nın 98 bin nüfusu var. Fakat ilçemizde 70 bin elektrik ve su abonemiz bulunuyor. “

Şunun altını çizdi:

Başka yerleri bilmem, ama benim gördüğüm Mudanya’nın gizli nüfusu var. Elimizdeki verilen 200 bin nüfus yaşadığını gösteriyor. Hafta sonları bu rakam 300 bine ulaşıyor.”

Bir rakam daha verdi:

Mudanya’ya kayıtlı 23 bin araç var. Fakat havaların iyi olduğu hafta sonları iki günde 130 bin araç giriş-çıkış yapıyor.”

Ardından…

Nüfus yapısı değişerek büyüyen ve ihtiyaçları artan Mudanya’nın sosyal yönden de büyümesi için çalışıyoruz. Okullardan başlamak üzere kamu yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz” dedi ve şunu söyledi:

Bugünkü stadyumun üst tarafında 10 dönümlük arazide dezavantajlı öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmeleri için özel eğitim okulu planladık. Mudanya girişindeki arazide yapılacak okulu da Milli Eğitim yatırım programına aldı.”

Devam etti:

Avrupa Birliği bütçesiyle Halitpaşa Mahallesi’ndeki okulumuzun inşaatı devam ediyor. 24 derslikli okulun yanında bir de anaokulu olacak. Şükrü Çavuş Okulu’nun iki binasından biri depreme dayanaksız olduğu için yıkıldı. Yakında burada da inşaat başlayacak.”

 

Tirilye’ye yöresel mimari proje okulu

Sahilde yürüdük… Mütareke binasını geçip, Halitpaşa Mahallesi tarihi yapıları arasında ilerlerken Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer şunu anımsattı:

Çok özel mimari. Sokakların hepsi denize çıkıyor. Binaların tamamı iki katlı ahşap. Mudanya yöresel mimari olarak da çok zengin.”

Ardından da şu bilgiyi verdi:

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde yöresel mimariye uygun okullar projesi hazırladı. Bursa bölgesindeki örnek, Tirilye’de olacak. Zeytinbağı Ortaokulu yöresel mimariye göre yapılacak.”

 

Mudanya Stadı Burgaz’a taşınıyor, Büyükşehir spor kompleksi yapacak

Zaman zaman… Mudanyaspor’un maçlarını oynadığı Mudanya Stadı’nın yıkılıp altı otopark, üstü rekreasyon alanı olacağını, stadın da biraz yukarı yapılacağını yazıyoruz.

İşte…

O projeyle ilgili yeni gelişmeyi Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer’den öğrendik:

Stadyum için düşünülen yerde rüzgârın etkili olduğu ortaya çıktı. Maç oynamak zor olacağı için de vazgeçildi.”

Yeni yeri açıkladı:

Güzelyalı’da Burgazspor’un maçlarını oynadığı stat var. Mudanya Stadı’nı da oraya taşıyacağız.”

Şu bilgileri de verdi:

Mudanya Stadı’nın yerini, projesi için Büyükşehir Belediyesi’ne devredeceğiz. O da bize Burgaz’da Mudanyaspor ve Burgazspor’un maçlarını oynayacağı daha güzel ve büyük bir stat yapacak.”

Şunu vurguladı:

Çok güzel bir zemin ve tribünler yanında, soyunma odaları ve antrenman sahaları olacak. Buraya bir de spor salonu yapılacak. Böylece, spor tesisi olmayan Güzelyalı spor kompleksine kavuşacak.”

 

İhaleyle bedeliyle teşvik aynı olursa…

Bize… Pazar günü bir dostumuz gönderdi. Salı günü de TBMM’deki Grup toplantılarında liderler dile getirdi.

Konu şu;

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı ihalesini 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 lira teklif veren Kalyon İnşaat kazandı.

Ardından

9 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayınlanan vergi teşviği sağlanan şirketler listesinin 81. maddesinde Kalyon İnşaat yer alıyor. Sağlanan vergi teşviği ihalede teklif edilenle aynı: 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 lira.

 

Çağrışan Muhtarı sesleniyor: Çıkışı olmayan köye ne zaman yol yapılacak?

Üzüm bağlarıyla ünlü… Son dönemde Bursa’nın cazibesi yüksek villa tipi konut bölgesi haline de geldi. Mudanya Yolu’ndaki Çağrışan Köyü sınırlarında 6 özel okul var. Okullara bir de özel üniversite eklenecek.

Ne var ki…

Mudanya Yolu’ndan girişi olan Çağrışan’ın çıkışı yok. Köyde yaşayanlar Mudanya-Bursa yoluna ulaşamıyorlar.

Zaman zaman seslerini duyurduklarında, “Mutlaka yapacağız” açıklaması yapılıyor, ama o yol bir türlü yapılmıyor.

Nitekim…

Çağrışan Köyü Muhtarı Ahmet Gün ile Mudanya Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Aydın Demir ziyaretimize geldiklerinde yine aynı yol istediler:

Bizim yolumuz ne zaman yapılacak? Çağrışan’dan ana yola ne zaman çıkabileceğiz? Söz çok, ama yapılan yol yok.”

Aslında…

İsteklerini bu sütunlarda defalarca dile getirdik. Şimdi de kulağımıza küçük bir tüyo geldi:

Geçen hafta Büyükşehir’deki toplantıda, Çağrışan Yolu’nun 2021 programına alınmasına karar verilmiş.

 

Trakya’dan milli tohumla ürünler getirdiler

Şunu iyi anımsıyoruz… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönemde Faruk Çelik’in en önem verdiği proje milli tohum üretilmesiydi. Bu amaçla değişik bölgelerde toplantılar yaptı, uygulama projeleri hazırladı.

Dün de…

O dönem proje üzerinde birlikte çalıştıkları Trakyalı üreticiler ziyaretine geldiler. Üstelik ellerinde milli tohumla üretilen ürünler vardı. Eski bakan, üreticilerle hasret giderdi, bol bol da Trakya’da tarımı konuştular.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X