Bir zamanlar… Bursa Ovası’nda toprak elle eşelendiğinde bile suya ulaşılırdı. Günümüzde su bulmak için onlarca metre derine iniliyor.
İklim değişikliğinin etkisiyle, suyumuzu da hızla kaybediyoruz.
Geçen yıl ve önceki yıl az yağış nedeniyle Bursa susuzluk riski yaşadı. Bu kış yağış iyiydi, ama barajlar dolmayınca, yaşamın asıl kaynağı suyun değeri arttı.
Kaybedecek tek damla bile suya tahammül kalmadı.
“Suyumuzun kadrini kıymetini bilen” yatırım; kısa adıyla DOSAB olarak Türkiye’nin tanıdığı Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleşti.
Üstelik…
176 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, Türkiye’nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisi oldu.
2001 yılında planladığı arıtma tesisini 2007’de devreye alan DOSAB, 2021 sonunda işletmeye giren Su Geri Kazanım Tesisi’ni de 11 Haziran günü genel kurul toplantısıyla açacak.
Açılış öncesi…
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül şu bilgiyi verdi:
“Arıtmayla entegre su geri kazanım tesisimizle, Demirtaş Organize Sanayi Bölgemizde kullandığımız suyun yüzde 40’ını elde ediyoruz. Bursa’mızın suyunu tasarruf ediyoruz.”
Tesisin…
Yer altı su kaynaklarını koruması yanında, ticari ilişkilere etkisini de açıkladı:
“Arıtma-Su Geri Kazanım tesislerimizle çevreci ve sürdürülebilir üretim yapılmasını sağlarken ‘yeşil OSB’ olarak öne çıkıyoruz. Bu da hassas kriterleri olan yurtdışı müşteriler için çok önemli.”
Şu noktada gururlu:
“Su Geri Kazanım yatırımımız Çevre ve Sanayi bakanlıklarımızın yanı sıra ülke genelindeki OSB’ler, yerel yönetimler, akademik odalar ve çevre kuruluşlarının da büyük ilgisini gördü, takdir topladı. Çeşitli illerden inceleme yapmak için ziyaretçilerimiz geliyor.”
Suyun kıymetini bilen tesis yatırımı için DOSAB Başkanı Halil Ersan Özsoy ve yönetimiyle, DOSAB Müdürü Serhat Şengül kutlamayı hak ediyorlar.
Dileriz her yere örnek olur.
Kullanılmış su atık değil, yeni kaynak!
“Bizler, kullanılmış suların ‘atık’ değil, ‘kaynak’ olduğu bilinciyle su geri kazanım kapasitemizi daha da artırmak, arıtma tesisimizde maliyetleri geri çekip daha yüksek verimlilik düzeyine erişmek için proje ve yatırımlarımıza devam ediyoruz.”
Gerçekten de…
Ekonomik katkıdan çok, doğal kaynaklarımız için çok önemli.
Bursa turizmine ‘kadın eli’ değdi, ‘unutulan mutfak’ festival oldu
Hareketliliğin…
Bursa’nın başka kentlere göre geri planda kalan mutfağından başlaması da dikkat çekici oldu.
Oysa…
İskender kebap, pideli köfte, cantık dışında da Bursa mutfağının onlarca ürünü var.
İşte…
Skal Başkanı Gülçin Güleç’in, turizmin sivil toplum markaları TÜRSAB ve GÜMTOB desteğiyle hazırladığı 1. Bursa GastroFest etkinliği 5 Haziran’da Botanik Park’ta düzenlenecek.
Ülkemizin tanınmış şefleri, gurmeleri, yemek alanında bilinen isimleri bu festivalda buluşacaklar ve Bursa turizminin yeme-içme alanında da tanıtımı yapılacak.
Yeşil kampüste geleneksel çevre yürüyüşü
Üstelik, çevreci düzenlemelere sahip.
3 Haziran Cuma günü de BUÜ Görükle Kampüsü’nda Çevre Yürüyüşü var. Saat 14.30’da Mediko-Sosyal önünden başlayacak yürüyüşe dileyen bisikletiyle eşlik edebilecek.
Yürüyüşte 1.5 kilometre uzun parkur ve 800 metre kısa parkur seçenekleri bulunuyor.
Paris’te bir hafta sonu: Bursa Milletvekili Müfit Aydın’ın özel programı
Yine öyle oldu…
AK Parti Genel Merkezi görevlendirmesiyle hafta sonu Fransa’nın başkenti Paris’e giden Bursa Milletvekili Müfit Aydın önce Türkiye Büyükelçisi Refik Ali Onaner’i ziyaret etti.
Ekip arkadaşlarıyla yaptığı ziyarette Türkiye-Fransa ilişkileri üzerine Büyükelçi ile görüşen Aydın, daha sonra Türk ve Müslüman nüfusun yoğunluklu yaşadığı bölgelere gitti.
Camileri ziyaret edip lokallerde buluştuğu vatandaşlarımızın sorunlarını dinledi.
Gittiği her yerde büyük bir ilgiyle karşılanan Müfit Aydın, yaptığı görüşmeleri rapor haline getirip AK Parti Genel Merkezi’ne sunacak.
İstanbul’daki CHP mitinginde Bursa siyasetçileri
Fakat…
Hazırlıkları tamamlanan miting, Kaftancıoğlu kararı sonrası son anda İstanbul Maltepe’ye alındı. Öyle olunca da, hafta sonu İstanbul’a giden CHP Bursa ekibi, miting alanında bir arada oturdu.