İnşaatı başlarken heyecan büyüktü… Üstelik, start almaya hazırlanan atletler figürünü sembolize eden bina mimarisi de çok etkileyiciydi.
Osmangazi Belediyesi’nin Spor Bakanlığı ile ortak başladığı, Büyükşehir Belediyesi’nin de katıldığı Atletizm Salonu’ndan sportif beklenti de büyüktü.
Bu sayede…
Uluslararası atletizm salon yarışlarının Bursa’ya geleceği ve Bursa’nın gerçek bir atletizm kenti olacağı açıklamaların tümüne yansıyordu.
Osmangazi Belediyesi 12.5 milyon liralık harcama yaptı. Spor Bakanlığı ise 8 milyon lira harcadı. İnşaat bitti, Osmangazi Belediyesi tribünlerdeki koltukları taktı, soyunma odaları ve diğer tesisler hazırladı.
Sıra…
Zeminde tartan pist yapımına geldiğinde Spor Bakanlığı projesinin yanlış olduğu ortaya çıktı. Bakanlık, salon yarışları için çok önemli eğimli pist yerine, açık havadaki gibi düz zemin pisti projesi hazırlamıştı. Her şey orada durdu.
Çünkü…
Uluslararası atletizm yarışlarının Bursa Atletizm Salonu’na verilebilmesi, yarış derecelerinin onaylanabilmesi için pistin eğimli olması gerekiyor.
Tıpkı…
Yıllar önce bugünkü Timsah Arena’nın yerinde yapılan veledromda olduğu gibi bir durum ortaya çıktı. Veledromun pist eğimi uluslararası bisiklet yarışı kriterlerine uymadığı için gösteri yarışı dışında etkinlik alınamadı.
Onun yerine ortası futbol sahasına dönüştürüldü, amatör maçlar oynandı.
Benzer durum…
İnşaatı 1.5 yıl önce tamamlanan Atletizm Salonu’nda ortaya çıkınca, hem Osmangazi Belediyesi, hem de bu salonu bekleyen Atletizm Federasyonu harekete geçti.
Kurallara uygun yeni bir tartan pist projesi hazırlandı.
Sonrasını…
Bursa Atletizm İl Temsilcisi Harun Ağsakallı ile birlikte sohbet ettiğimiz Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Muzaffer Karadeniz anlattı:
“Pisti eğimli hale getiren yeni projeyi Spor Genel Müdürlüğü onayladı, fakat Spor Bakanlığı’nda kaldı. Bakanlık yapması gerekeni yapmadı.”
İsteği şu:
“Spor Bakanlığı ihale yetkisini Atletizm Federasyonu’na versin, biz de kısa sürede yapılmasını sağlayalım ve yarış alalım. Yetki verilmediği için salon 1.5 yıldır kullanılamadan bekliyor. Yazık oluyor.”
Dündar’ın sabrı taşıyor, düğün salonu yapacak
Fakat…
Spor Bakanlığı tartan pist için yanlış proje yapınca salon açılamadı. Yeniden yapılan proje de bakanlıkta bekliyor.
Bu da…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın canını sıkıyor. O nedenle çevresine “Eğer yapmazlarsa salonu Jimnastik Federasyonu’na veririm, o da olmazsa düğün salonu yaparım” dediği konuşuluyor.
Bursa atletizmine tartan pist kazandırılması ve Tansu Çiller’li anı
Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Muzaffer Karadeniz inşaatı 1.5 yıl önce bitmesine karşın Spor Bakanlığı’nın tartan pist projesindeki hata nedeniyle Atletizm Salonu’nun açılamadığını anlatırken aklımıza bir anımız geldi.
1995 yılıydı…
Dönemin Başbakanı olan Tansu Çiller’le Ankara’da röportaj yapmıştık. Vedalaşırken Çiller elimizi tuttu ve “Benimle görüşen herkes bir şey istedi, sen de iste” dedi.
Bir an şaşırdık…
Bir gazeteci Başbakan’dan ne isteyebilir? O an aklımıza, bir gün önce Olay’da yaptığımız sohbet geldi.
Dönemin Olay Spor Müdürü olan Suat Paçacı aynı zamanda Atletizm İl Temsilcisi’ydi ve “Bursa’da tartan pist yok, Türkiye şampiyonu atletlerimiz tartan pist olsa Avrupa’da derece yapar” demişti.
Biz de…
Çiller’den tartan pist istedik. Hemen dönemin DYP Grup Başkanvekili Turhan Tayan’a dönüp “Not alın, yapalım” dedi.
Sonrasında…
Tayan ve dönemin Plan Bütçe Başkanvekili olan DYP Bursa Milletvekili rahmetli Yılmaz Ovalı’nın takibiyle tartan piste bütçeden ödenek ayrıldı.
O pist…
2000’li yılların başında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Atıcılar’da yapıldı.
Spor-Toto “parayı ben verdim” diyor!
Projede son aşamaya gelindi, tesis de görkemiyle ortaya çıktı. İnşaat çevresine de Gürsu Belediyesi tesis anlatan panolar yerleştirdi.
Bunların tam önüne Spor Toto da “Spor Toto katkılarıyla yapılmaktadır” yazan panosunu getirip koydu.
Panoyu görenler gülümsemeden edemiyor.
Evlerdeki tarihi eşyalarla köyde sergi açtılar, gelenekleri yaşattılar
O adımlardan biri de Büyükorhan’a bağlı Danacılar Köyü’nden geldi.
Önce…
Dağ-Der bünyesindeki Ünidağ’dan başarılarını bildiğimiz Reşat Karış köy derneğinin başkanlığını üstlendi. Yönetim kurulundan Mehmet Değin ve Mehmet Bulun’la ziyaretimize geldiklerinde de köydeki yaşamı canlandırıp gelenekleri sürdürmek için yaptıklarını anlattı:
“Geleneksel köy hayrımızı sıradan olmaktan çıkardık, ‘Yörük Çadırı Deve Güreşi’ ve ‘Kaplumbağa’ gibi geleneksel oyunlarla eğlenceli hale getirdik.”
Şu da önemli:
“Evlerdeki tarihi eşyaları çıkarıp köyün meydanında sergiledik.”
Kentten gelenlerle 1500 kişilik bir katılıma ulaşmışlar ki, uzak bir dağ köyü hayrı için ciddi rakam. Reşat Karış şunu da ekledi:
“Birbirini tanımayan gençlerimiz kaynaştı, aile bağları ve sosyal açıdan çok yararlı oldu.”
Köy derneğinde kadın ve gençlik kolları
Örneğin…
Çalışmak için kente gidenler ve aileleriyle dayanışmayı geliştirmek adına kadın ve gençlik kollarını kurmuşlar. Geride bıraktığımız ramazan ayında köyde kalan yaşlı ve bakıma muhtaç yaşayanlara yardımlar yapmışlar.
Şimdi de köyden 2 gence burs vermeye hazırlanıyorlar.