Yazıda, TBMM Anayasa Komisyonu gündeminde bulunan ve siyasi partilerin kapatılmasını engellemeyi hedefleyen Anayasa Değişikliği Teklifi’ne yeni iki ek düşünüldüğünü aktardık.
O eklerden birinin, halen 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi olabileceğini yazdık.
İşte…
Geçen cumartesi olasılık olarak aktardığımız gelişme, önceki akşam gerçeğe dönüştü ve TBMM’deki AK Parti Grubu’nda, milletvekili seçilebilme yaşını 18’e indiren Anayasa Değişikliği Teklifi imzaya açıldı.
Açıkça söylemek gerekirse…
18 yaşındaki gençlere milletvekili seçilip TBMM yolunu açacak bu anayasa değişikliği, siyasi açıdan tam bir devrim özelliği taşıyor.
Nitekim…
Siyasi partilerin kapatılmasını engelleyip seçilme yaşını 18’e indirecek Anayasa Değişikliği Teklifi’nin ilk görüşüleceği yer olan TBMM Anayasa Komisyonu’nun Sözcüsü ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su da bu görüşte.
Şunu söyledi:
“Türkiye’nin nüfus yapısını dikkatlice incelediğinizde iki önemli durum karşınıza çıkar. Birincisi, nüfus çok gençleşti. İkincisi, gençler artık iyi eğitimli.”
Şöyle devam etti:
“Yani toplumun geldiği nokta, gençleri eğitimli ve nitelikli hale getirdi. Bu niteliğin yönetimlere de yansıması gerekir.”
Düşüncesi şu:
“Her alanda gençler varlıklarını göstermeye başladılar. Daha erken söz sahibi olabilecekleri kabiliyette donatıldılar. O nedenle gençlerin artık Meclis’te de görülmeleri doğru bir adım.”
Bu noktada…
Mayıs 2013’te aynı konu gündeme geldiğinde CHP ve MHP’nin “terör örgütü üyelerinin askerlik yapmadan milletvekili seçilebilecekleri” şeklinde itiraz ettiklerini anımsattık.
Şu cevabı verdi:
“Endişeye gerek yok… Suçlular zaten aday olamıyorlar. Mahkum olmamış, ya da mahkumiyeti kesinleşmemiş birine ise suçlu diyemeyiz.”
MHP’de aday yöntemi kurultay sonrası
MHP’nin bugün Ankara’da kurultayı var. 18 Mart’ta sona eren aday adaylığı başvurularının ardından, aday belirleme yöntemi de kurultay sonrasına kaldı.
Gerçi…
Merkez Yönetim Kurulu, yönetimlerde yer alanların cep telefonlarına gelecek şifrelerle internette oy kullanmaları yöntemiyle temayül yapmayı konuştu, ama karar almadı ve böylece süreç uzadı.
Sürecin uzamasıysa, temayülün teşkilatla mı yoksa üyeyle mi yapılması tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. MYK bunun kararını da verecek.
Siyasi partilerin ince strateji hesabı: Merkez sağ oyları!
Merkez sağın kaleleri olan eski partiler artık yok. 2002 seçimlerindeyse merkez sağ seçmeni kendine AK Parti’yi yakın buldu. 2011 genel seçiminde merkez sağ seçmeninin üst kademesi kabul edilebilecek kesim biraz da yaşam alışkanlıklarını koruma kaygısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’ne yöneldi.
Yanı sıra…
Kırsal kesimin CHP’ye yönelişinde, Bursa’da merkez sağın bayraktarlarından Turhan Tayan’ın aldığı davetle CHP’den aday olması etken oldu.
Şimdiyse…
7 Haziran seçimleri yaklaşılırken siyasi partilerin önünde daha farklı bir tablo var.
Çünkü…
CHP adaylarını önseçimle belirleme kararı aldı. Önseçim ise partideki sol coşkuyu artırdı. Bu da merkez sağ oyların yöneleceği bir tercihi sıkıntıya sokuyor.
Buna karşın…
AK Parti’nin elinde merkez sağ seçmene yönelik hamle fırsatları var. Yıllarca DYP/DP’de siyaset yapan, il başkanlığı görevi yanında Süleyman Soylu döneminde Genel Başkan Yardımcılığı üstlenen Harun Akın bu hamle fırsatlarından biri gibi gözüküyor.
Değerlendirilir mi, elbette bilemeyiz. Fakat, şu an için bir çabası görülmeyen MHP dışında siyasi partilerin ince strateji hesaplarında merkez sağ seçmen özel ilgi alanı olarak yer alıyor.
Bu belli…
Ali Koyuncu için tarımsal destek
Yeniden aday olan eski milletvekillerini anımsattığımız önceki günkü yazıda AK Parti Bursa eski Milletvekili Ali Koyuncu’yu unutmuşuz. Fakat, Mustafakemalpaşa tarımsal kesimleri bundan anlam çıkarmışlar.
Aralarında…
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa, Ziraat Odası ve çok sayıda esnaf odalarıyla tarımsal üretim kooperatif ve dernekleri toplanıp Ali Koyuncu’ya destek veren 38 imzalı metin hazırlamışlar.
Bazı dernek ve kooperatif başkanlarıysa Ankara’ya kadar gidip destek açıklamışlar.
Toktaş’ın sözü: Vatandaşın yanında ve yakınında olmak
Ayrıca…
2007 ve 2011 genel seçimlerinde MHP Milletvekili Adayı oldu, iki seçimde de listenin 5. sırasında yer buldu.
MHP ilçe kongrelerinden istediğini alan bir sonuçla çıkan Hasan Toktaş 7 Haziran için milletvekili adaylığını dün açıkladı.
Sohbetimizde…
“Eksiklerimiz olmuştur elbette, ama partililerimin başlarını öne düşürecek işim olmadı” diye söze başladı ve şunu söyledi:
“Tavır koymamız gereken yerde geri durmadık, tavrımızı koyduk. İlçe kongrelerimizde dileyen her arkadaşımız aday olabildi. Göreve talip olan herkesin önü açıldı.”
Eğer…
Milletvekili seçilirse şunun sözünü verdi:
“Milletle vekili arasındaki bağın sağlam olması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle vatandaşın ve partililerin her an yanında ve yakınında olacağım.”
İddiası şu:
“Bursa’nın 700 küsur köyü var. 4 yılda gitmediğim tek bir köy bile bırakmayacağım. Bırakırsam kendimi görevimi yapmamış sayacağım.”