Her dönem… Siyasi partilerde emek veren, sorumluluk alan, yerelde kent ve toplum için yararlı işler üretip bunları yapabilmek için mücadele edenler var.
Fakat…
Türkiye’de siyasetin kalbi olan Ankara siyasetine gönderebildiğimiz siyasetçi sayısı çok fazla değil. Geniş açıdan bakabilen, arka planı yorumlayabilen ve yol gösteren az sayıdakileri de deneyimli siyasetçi kabul ediyoruz.
Nitekim…
Yaşadıkları, gördükleri, bildikleri nedeniyle deneyimli siyasetçi olan Çelik, varlığını borçlu olduğu taban siyaseti anlayışının da son temsilcilerinden.
Üstelik…
Yeri geldiğinde tarlaya kadar uzanıp kahvehanede ikna konuşması yaparken, yeri geldiğinde akademik konuşmalara imza atabiliyor, yeri geldiğinde partinin salonunda edindiği deneyimi uyarı olarak paylaşıyor.
Tıpkı…
Pazar günü yapılan AK Parti Gürsu Kongresi’ndeki konuşması gibi.
Aslında…
Uzun sayılabilecek bir aradan sonra davet üzerine katıldığı AK Parti Gürsu kongresindeki siyaset dersi havasında geçen konuşması siyaset sosyolojisi özelliği taşıyor.
Örneğin…
Konuşmasındaki şu uyarı, AK Parti ile birlikte tüm partiler için geçerli:
“Fikirde birliği harekette birliğe dönüştürmek zorunluluğumuz var. Bunun yolu da istişareden geçiyor. İstişarenin girmediği meclise fitne girer. Bir yerde istişare yoksa oraya fitne girecektir.”
Partisine net bir mesaj veriyor:
“Doğru olan istikamete giderken o yükü çekecek olan insanlar önemli. Yükü çekecek insanlara ihtiyaç var. Teşkilat onun için önemli. Teşkilat adamı olmak onun için önemli. Yükü taşıyacak kadrolara ihtiyaç var.”
Yine…
Bunca yılın siyasi deneyimiyle çok özel bir uyarı yaparken “Bir sürü parti kuruluyor, herkesin derdi AK Parti’den bir şey koparmak” deyip ekliyor:
“AK Parti’den bir şey almazlarsa varlıkları söz konusu olabilir mi? Olması mümkün değil. İşte burada çok dikkatli olmamız gerekiyor. Pirince bakacağız. İçinde siyah taşlar vardır, ayıklaması çok kolaydır. Tehlikeli olan beyaz taşlardır. Dişinizi kıracak olan da beyaz taşlardır.”
Pandemi kongrelerin de havasını kaçırdı
Başlangıçta…
Kongre takvimlerini başlamışken durduran partiler, şimdilerde zorunluluk nedeniyle genel kurullarını yapıyorlar. Fakat davetli yok, partili konuk yok. Oturma düzeni de seyreltilmiş sisteme göre oluyor.
Öyle olduğu için de…
Kongrelerin tadı tuzu kaçtı, heyecan yaşanamadığı için de siyaseten sönük kaldı.
Bu girişim kent sorumluluğu adına önemli: BUSİAD’dan Bursa önerisi
Yaşadığımız kentin sorunlarını hep birlikte yaşadığımıza göre, çözümleri için kafa yorup ve öneri üretmeyi de hep birlikte yapabilmeliyiz.
İşte…
Kısa adı BUSİAD olan ve Anadolu’daki tüm SİAD’lara rol modellik yapan Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği bu sorumlulukla harekete geçip Bursa Çevre Planı Taslağı hazırladı.
Bir anlamda…
Kentin anayasası çalışmalarına destek özelliği taşıyan BUSİAD’ın 1/100000 ölçekli önerisi, ürettiği yeni fikirleri de ortaya koyuyor.
İşte…
Tüm bu nedenlerle önemsediğimiz plan taslağı BUSİAD Başkanı Hadi Türkay ile yönetim kurulu üyesi Veda Girgin Eroğlu, Yeşil Bursa Koordinatörü Doç. Dr. Efsun Dindar ve BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a sunuldu.
Örnek yönetim: Hürspor’da kadın eli
Şimdi de…
Orhangazi Hürspor bir anlamda kadın devrimi olarak kabul edilebilecek kararla yönetim kuruluna 4 kadın üye aldı.
Bursa 1. Amatör Küme takımı olan Orhangazi Hürspor yönetimine aldığı 4 kadın üyeyle devrimi gerçekleştiren Başkan İlhami Akdağ bu kararıyla örnek model oldu.
Açıkçası…
Kulübün Basın Sözcüsü meslektaşımız Muharrem Değirmenci’nin notuyla futbolun geleceği adına umutlandık.
Uzmanlar inceledi: Orhaneli için alternatif yol güzergahı kışın sıkıntılı
İlki…
Orhaneli Yolu’nda Erenler’den Çalı’ya inen eski köy yolunu öneriyordu.
İkincisi…
Yine Erenler çıkışlı olarak Hasanağa-Kayapa arasına iniş yolunu alternatif gösteriyordu.
Önerilere…
Yönetim kademelerinde olmasa bile, Karayolları kurumsal yapısından teknik analiz geldi.
Konuya bakış şu:
“Öneri güzergahının 700-800 metre gibi oldukça yüksek bir dağ silsilesini aşması gerekiyor. Bu rakımdan geçecek yolun kışın nasıl sıkıntı olabileceğini bir düşünün.”
Şu da önemli bir nokta:
“Bu güzergahta zemin karakteristiklerinin şimdikinden farklı olacağını sanmıyorum. Zira Güney Marmara bölgesi hemen hemen çoğunlukla bu zonlardan oluşuyor.”
Şunu da anımsatıyor:
“Mevcut yolda heyelan lokal bir yerdeydi ve duvar henüz yarımdı. Bu çalışmadan vazgeçilmemeli.”
Uludağ’ın kurtuluş reçetesi
İşte…
Bu yönetmelik için Uludağ’da bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Zirvedeki kurumlar ve turizmcilerin yanı sıra AK Parti Bursa milletvekillerinden TBMM İnsan Hakları İnceleme komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile Emine Yavuz Gözgeç katıldılar.
CHP’den de Bursa milletvekilleri Erkan Aydın ve Prof. Dr. Yüksel Özkan vardı.