Olay Gazetesi Bursa

Şehir ve sanayi baskısı Bursa Ovası topraklarını nasıl azalttı? İşte rapor

Hiç unutmuyoruz… Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde Zeki Eke bir sohbetimizde şunu söylemişti: “Bursa’ya hep Uludağ’dan bakıyoruz. Oysa Katırlı Dağları’ndan bakıp ovayı ona göre planlamalıyız.” 1993 yılında söylenen bu sözlerin anlamı şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. Çünkü, bir yandan kent baskısını fazlasıyla hisseden Bursa Ovası, bir yandan da yaygınlaşan sanayi baskısı altında tarımsal topraklarını hızla kaybetti. […]

Hiç unutmuyoruz… Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde Zeki Eke bir sohbetimizde şunu söylemişti:

Bursa’ya hep Uludağ’dan bakıyoruz. Oysa Katırlı Dağları’ndan bakıp ovayı ona göre planlamalıyız.”

1993 yılında söylenen bu sözlerin anlamı şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. Çünkü, bir yandan kent baskısını fazlasıyla hisseden Bursa Ovası, bir yandan da yaygınlaşan sanayi baskısı altında tarımsal topraklarını hızla kaybetti.

Nitekim…

Kısa adı BUMİAD olan Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği bünyesinde; Y. Mimar Eser Ceyhan başkanlığındaki Y. Mimar Filiz Güzel Şen, Mimar Aziz Akıncıtürk, Y. Mimar Çağıl Cesur Türkmen, Mimar Derya Kangal, Çevre Müh. Doç. Dr. Efsun Dindar, Çevre Müh. Ender Karaelli, Ziraat Müh. Hüseyin Gürkan, Y. Mimar Seyfi Ertan’dan oluşan komisyonun hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettiği raporda ovanın kaybedilen toprakları için çok kritik tespitler var.

1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı için öneri olarak hazırlanan raporda önce şu bilgi anımsatılıyor:

Bursa Ovası 1930’larda Uludağ’la Katırlı Dağları arasında 39 milyon 200 bin hektar araziydi ve önemli bir kısmındaki bataklıkları kurutmak için Ana Kanal, Alman Kanalı ve Cenup Kanalı olarak 3 kanal açılıp ova verimli hale getirildi.”

Durum tespiti şu:

Aradan geçen 90 yılda ovayı koruyamadığımız gibi yapılaşma baskısı ve köylünün tarımı bırakması sonucu ova tarım yapılan yer olmaktan çıktı. Geçmişte yapılan tüm planlarda ovaya inşaat yasağı vardı ama sonuç alınamadı.”

Rakam ürkütücü:

1984 yılında yapılaşma nedeniyle kaybedilen tarım alanı 19 milyon 911 bin metrekare ve oran yüzde 6,7’dir. 2020 yılında ise kaybedilen alan 115 milyon 290 bin metrekareye çıkmış oran ise % 37 olmuştur. 36 yılda yok olan tarım alanı 95 milyon 379 bin metrekaredir.”

Kaygı şu:

Böyle sürerse yeni 1/100.000’lik planın hedefi olan 2040 yılında Bursa Ovası kalmayacak.”

Ovanın tarım toprakları için radikal öneri

BUMİAD komisyonunca hazırlanıp Büyükşehir Belediyesi’ne verilen raporda, ova toprakları için radikal öneri var:

Bursa Büyükşehir Belediyesi uzun vadeli planlamayla ovadaki mülkiyetleri satınalma, takas ve kamulaştırma yoluyla parça parça elde etmeli.”

Finansmanın yeni konut alanlarından elde edilebileceği vurgulanıp şu örnek veriliyor:

1990’lı yıllarda Botanik Park (400.000 metrekare) ve Hayvanat Bahçesi (200.000 metrekare) böyle elde edildi.”

Bursa’da kuruldu, Türkiye’de karşılık buldu: Bu derneğin farkı var

Derneği… Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Dr. Gürkan Kaya söyleyince öğrendik. Sonra da, kısa adı SAGED olan Sağlık Birimleri Gelişim Derneği Başkanı Fatih Alagöz ve Genel Sekreter Erhan Ertarman’la ziyarete geldiklerinde, derneği tanıdık.

SAGED…

Geçen yıl kuruldu ve 30’a yakın özel sağlık kuruluşunun olduğu Bursa’da hastanelerin idari ve ticari birimlerinde çalışanları bünyesinde topladı. Yönetimde kamudan da isimler var.

Yönetmelik ve uygulamalar sık değiştiği için, hastanelerin insan kaynakları, medikal muhasebe, hasta hizmetleri ve kalite birimlerinde çalışanlar bilgilendirmeyi hedefliyorlar.

Kısa sürede Türkiye genelinde kabul görünce İstanbul, Ankara ve İzmir’de temsilcilikler açıldı.

Planlarını…

SAGED Başkanı Fatih Alagöz şöyle açıkladı:

Halen İstanbul’da eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bursa’da Türkiye genelinde katılımın olacağı çalıştay planlıyoruz. 2 günlük çalıştayda kongreler zinciri ve fuar olacak.”

Genç SAGED kalifiye eleman yetiştirecek

Bursa’da kurulup Türkiye’de karşılık bulan ve kısa adı SAGED olan Sağlık Birimleri Gelişim Derneği bünyesinde Genç SAGED adıyla özel birim oluşturdu.

Amacı da SAGED Başkanı Fatih Alagöz açıkladı:

Özel sağlık kuruluşları kalifiye eleman bulmakta sorun yaşıyor. Genç SAGED akademi gibi çalışıp kalifiye eleman yetiştirecek.”


Elektik kesildiğinde trafikteki kaosa ‘sinyalizasyona güneş paneli’ önerisi

Elbette… Geçmişteki kadar sık olmuyor, ama bazen planlı bakım için, bazen arıza nedeniyle elektrik kesildiğinde günlük yaşam etkileniyor.

Ev ve işyerlerinde neredeyse her şeyin elektrikli olması, elektriğin yaşamın her alanına etkisinin artması ciddi sorunlar çıkarabiliyor.

Bunun yanında…

Bursa gibi kentlerde yaşanan trafik sorunu, arıza ya da başka nedenlerle kısa süreli dahi olsa elektrik kesildiğinde kaosa yol açıyor.

Özellikle…

Kavşaklardaki sinyalizasyon elektrik kesilince devre dışı kaldığında, kavşaklar kilitlenebiliyor.

İşte…

Bu trafik kaosunun önlenebilmesi için Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi Ali Mollasalih’in basit bir önerisi var:

Kent içi trafikte kavşaklardaki sinyalizasyona konacak güneş panelleri elektrik kesilince devreye girer ve düzeni sağlamaya devam eder. Kaos da önlenir.”

Gece vakti 2 milletvekilinden bezelye hasadı

Dikkatimizi çekti… AK Parti Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin ve Ahmet Kılıç yoğun bir Karacabey-Mustafakemalpaşa programı yapmışlar.

İlk olarak…

Karacabey-Boğaz yolunda Karayolları çalışmaları izleyip bilgi alan milletvekilleri, tarım üreticilerini ziyaret edip sorun dinlemişler.

Gece karanlığında olsa bile, Mustafakemalpaşa’daki bezelye hasadına katılmaları da programlarının rengi olmuş.